Skocz do zawartości

[Rower] Gravel do 4500 zł ktoś esker 2.0 vs Kelly soot 30 vs Romet apre 1

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc, 

Szukam roweru dla siebie, planowany budżet do ok. 4500. Po 2 tygodniach poszukiwań padło nato że szuka gravela, nie znam się jakoś bardzo na rowerach ale po researchu wybrałem 3 modele. Jako must have wyznaczyłem aluminiowa ramę i carbonowy widelec. Opiszę każdy rower z mojej perspektywy i liczę na waszą pomoc w wyborze ewentualne propozycje.

1. Romet Aspre 1 to był moj pierwszy wybór. Ładny w brązowo złotej odsłonie. Pierwszy strzał, niestety nie było go w sklepie był za to był Aspre 2 który jest dla mnie za drogi ale przymierzylem na nim  pozycja siedzenia która jest jak najbardziej na plus. Osprzetu niestety nie mogę ocenić bo grx działał extra a nie wiem jak będzie z clarisami. W sumie już miałem go kupować zamówiony czeka na mnie w sklepie ale doczytałem że warto zwrócić uwagę na sztywne osie i na kasetę nie na kwadracie. Mogę go kupić za 3800.

2. Kross esker 2.0 ms, wybór numer 2. Kolor już nie taki ładny, ale jest karbonowy widelec, są sztywne osie i odpowiednią kaseta. Siedzi się wygodnie. No ale martwi mnie osprzęt, nie znam się ale marki typu microshift i prowheel nic mi nie mówią. Miałem okazję się przejachac na świeżo otwartym rowerze w którym przerzutki mogłyby być nie wyregulowane ale do grx z Aspre 2 nie podchodzą. Ogólnie wziąłbym ale boje się że osprzętu a że się nie znam to nie wiem czy takie rzeczy jak korba czy przerzutki można wymienić i czy to ma sens. Koszt 3979

3. Kellys shoot 3

No i tu rower z przerzutkami z Aspre 1 czyli grupa claris. Spełnia wszystkie wymagania czyli sztywne osie i korba nie na kwadracie ale ma brzydki kolor i trzeba dopłacić do niego 500/700 zł względem poprzedników. Jeszcze go nie mierzyłem.

Pytanie do Was co robić?😅 Dodam że nie przeszkadzają mi 2 czy 1 przekładnie z przodu. Mam 189 więc w pierwszych dwóch rowerach mam największy rozmiar.

Proszę też o poradę sprzetowa jak duże różnice będą między tym co jest w krosie a grupa claris. I czy mam się przejmować tymi sztywnymi osiami😅.

Mam Kellys soot 30. Miałem  dokładnie taki sam dylemat co Ty dwa lata temu. Wygrał Kellys sztywnymi osiami. Ma też cały karbonowy widelec, a nie tylko golenie z aluminiową rurą. Co do koloru, poszukaj z poprzedniego roku. Był zielony.

Claris to szosowa grupa. Ale jeśli szukasz roweru na gorszy asfalt, leśne czy polne drogi, to wystarczy. Jedynie warto pamiętać, że w górach to trochę twarda korba 50/34. Ja wymieniłem na taką 30/46.

Ogólnie rower polecam. Hamulce tarczowe mechaniczne ,ale dają radę naprawdę nieźle, sztywne osie, to komfort przy zdejmowaniu kół. Dość sportowa geometria, ale nie przesadnie.

Rama daje radę, lakier nie rysuje się byle czym.