Mihau_ Napisano 27 Października 2023 Udostępnij Napisano 27 Października 2023 14 minut temu, clavdivs napisał: Mohorić wygrał gravelowe mistrzostwa świata na Meridzie Silex !!!! Jak ludzie będą jeździć na takich mostkach to można rozważyć zaprzestanie nazywania silexa dzidkowozem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 27 Października 2023 Udostępnij Napisano 27 Października 2023 (edytowane) @clavdivs Odnośnie roweru Mohorica, który tyle ma tyle samo wspólnego z Silex'em co z Ursusem C 330. https://www.globalcyclingnetwork.com/tech/news/did-matej-mohoric-win-gravel-world-championships-on-an-unreleased-merida-bike @kipcior Podobno Merida pracuje nad nowym kokpitem do Silex'a, który to pozwoli, oprócz regulowanego mostka, zastosować kierownicę upside down. Rower będzie jeszcze ładniejszy, a oprócz walorów estetycznych statystyczny nabywca Silex'a zyska bardziej odprężoną pozycję. Gdybyś nie umiał sobie tego zwizualizować, statystycznego użytkownika, bądź też patentu z kierownicą, załączam ilustrację. 😉 Edytowane 27 Października 2023 przez KNKS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyrafa Napisano 27 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2023 Dla mnie jako rowerzysty, który kupił rower z barankiem pierwszy raz, a proporcje ciała mam takie, że mam bardzo długie nogi, więc pozycja i tak zawsze będzie agresywniejsza wystarczyło obrócenie mostka na plus żeby dół stał się używalny, a po pół roku już w ogóle nie myślę podczas jazdy czy pozycja jest wygodna czy nie. Jest po prostu normalna. Gdybym kupił Silexa to bym sobie pluł w brodę. Dodatkowo gravel może służyć także do turystyki a w Silexie nie da się solidnie zamontować bagażnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 27 Października 2023 Udostępnij Napisano 27 Października 2023 (edytowane) 4 godziny temu, clavdivs napisał: Mohorić wygrał gravelowe mistrzostwa świata na Meridzie Silex !!!! Wygrał na nowym modelu Silexa, który wygląda inaczej niż stary... Edytowane 27 Października 2023 przez Chociemir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 28 Października 2023 Udostępnij Napisano 28 Października 2023 Mohoric jechał na takiej Meridzie. https://www.merida-bikes.com/pl-pl/p/product-news-bikes/nowy-silex-632.html Nowy Silex to ewolucja względem starej wersji z 2018, a nie rewolucja i inny rower. Różnice wskazane są na stronie. Nie ma wielkiej zmiany w geometrii pozycji rowerzysty, kierownica będzie na podobnej wysokości. Jak dla mnie nowy model po zmianach, będzie rowerem w topce wśród graveli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpinOff Napisano 28 Października 2023 Udostępnij Napisano 28 Października 2023 Tu jest tabela rozmiarów nowego Silexa: https://etnh.cc/premiera-nowa-merida-silex-juz-jest/ Nie wiem jak zachowali pozycję jeźdźca z poprzedniego modelu, bo główka ramy jest 3cm krótsza. Mimo braku zmian w długości górnej rury, o centymetr wzrósł reach. Rower dalej ma długą ramę, więc nadal będzie to skontrowane ultra-krótkim mostkiem. A co do roweru Mohoricia, to chłop ma 185cm wzrostu, a jeździ na jakimś małym rozmiarze. Rama jest dłuższa niż w szosie, a i tak musiał tam wsadzić mostek 140mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 28 Października 2023 Udostępnij Napisano 28 Października 2023 3cm, widelec przedni jest dłuzszy, bo rama ma być pod amortyzator. linki poprowadzone przez głowkę ramy, więc też zabiorą troszkę z tej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi