grzegorz007 Napisano 17 Marca 2023 Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 (edytowane) Witam, mam 4 letni rower (10.000km) Kalkhoff endeavour 5 z osprzętem E6100. Od nowości w ciągu tych 4 lat od czasu do czasu (nazwałbym b. rzadko) wyskakiwał błąd w013 (błąd inicjalizacji czujnika momentu, bez naciskania pedałów w czasie włączania roweru!), który dał się usuwać resetem zasilania. Teraz wyskoczył znów, ale po kilku próbach resetu, pojawił się na stałe błąd E010 - błąd systemowy związany z tym czujnikiem momentu. Rower działa w trybie "Walk", ale po przejściu z OFF na jakikolwiek tryb jazdy i naciśnięciu pedałów, pojawia się E010. Serwis autoryzowany się poddał i zacząłem szukać nowego silnika, wymiana u nich 3300zł!!! Mam pytania: 1. czy ktoś walczył z takim komunikatem? 2. czy gdybym kupił sam nowy silnik (2400zł) da się on w pełni skonfigurować (kąt silnika, średnica koła i inne) dostępnym programem Shimano E-Projects, czy coś takiego z interfejsem komunikacyjnym SM-DUE10, czy jest potrzebne jakieś oprogramowanie serwisowe? 3. Co to jest właściwie ten "kąt silnika"? Pozdrawiam PS Oprogramowanie pomyślnie zaktualizowane. Edytowane 17 Marca 2023 przez grzegorz007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz007 Napisano 18 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 (edytowane) Poprawka:...... interfejsem komunikacyjnym shimano sm-pce1 lub sm-pce2..... Edytowane 18 Marca 2023 przez grzegorz007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi