free_joshua Napisano 17 Marca 2023 Napisano 17 Marca 2023 W piaście tylnego koła mojej kolarki posypało mi się łożysko w bębenku. Czy praktykuje się wymianę takich łożysk (czy jest to opłacalne) czy lepiej wymienić cały bębenek? A jeśli trzeba wymienić to jaki to model bębenka aby kupić w necie? Cytuj
TheJW Napisano 17 Marca 2023 Napisano 17 Marca 2023 (edytowane) Łożyska dobrej klasy to ok. 50 zł za komplet (jeśli są w standardowym rozmiarze). Domowymi metodami i narzędziami jesteś w stanie to ogarnąć w godzinę. Przedwczoraj wymieniałem łożyska w kole i podobnym bębenku. Edytowane 17 Marca 2023 przez TheJW Cytuj
tobo Napisano 17 Marca 2023 Napisano 17 Marca 2023 Oczywiście że wymienia się łożyska. Jaki to model? Mamy się (na podstawie czegoś) domyśleć? 1 Cytuj
free_joshua Napisano 17 Marca 2023 Autor Napisano 17 Marca 2023 Prawdę mówiąc miałem nadzieję że tego typu bębenki są znormalizowane i po zdjęciu fachowcy łatwo będą mogli zidentyfikować jaki to model. Bębenek wymontowany został z roweru Decathlon B'Twin Ultra 700 Af. Niestety na samej piaście nie ma oznaczenia modelu. N bębenku jest jedynie napis że jest dedykowana do 11 rzędowej kasety Cytuj
KSikorski Napisano 17 Marca 2023 Napisano 17 Marca 2023 Bębenki są dedykowane do konkretnego modelu piasty. Znormalizowane są jedynie powierzchnie zewnętrzne. Cytuj
wildix Napisano 17 Marca 2023 Napisano 17 Marca 2023 Bębenek wygląda jak od jakiegoś Novatec'a, na tym brązowym uszczelnieniu powinno być napisane co to dokładnie za łożysko (oba powinny być takie same, ale co ja tam mogę wiedzieć) -do bębenka nie trzeba kupować od razu jakiś kosmicznych łożysk, one przenoszą (a raczej separują od osi) twoje waty w nogach a nie twój ciężar. Jeśli masz po prostu luz na kasecie to pokombinuj z dodatkową podkładką między bębenkiem a końcówką osi ( ja robiłem taką rzeźbę w swoich kołach do szosy, ale jak padło przednie koło (po glebie) to kupiłem używane koła DT ) Jak poszukam w klamotach to wrzucę zdjęcie jak to u mnie było. Cytuj
tobo Napisano 17 Marca 2023 Napisano 17 Marca 2023 Novatec nie jest producentem piast do rowerów fabrycznych. To najprawdopodobniej formula, która z trójcy quando/joytech/formula jako jedyna oferuje piasty lepszej jakości. A za taką można uznać piastę z bębenkiem alu i z łożyskami maszynowymi. Koszt 150-200 zł. Cytuj
KSikorski Napisano 17 Marca 2023 Napisano 17 Marca 2023 Novatec=joytech. Niemniej novatec oferuje oem-y, przynajmniej część piast ns bikes to brandowane novatec'ki. Cytuj
lekhanani Napisano 11 Kwietnia 2023 Napisano 11 Kwietnia 2023 Mam problem z identyfikacją mojego zestawu słuchawkowego, aby wiedzieć, które łożysko kupić, aby je wymienić. Większość łożysk, które znajduję na sprzedaż, jest zintegrowana. Czy mogę wstawić zintegrowane łożyska, aby zastąpić te otwarte? Jeśli tak, mam problem z określeniem kątów 36°/45° itd. Widelec ma 1-1/8". Cytuj
uzurpator Napisano 11 Kwietnia 2023 Napisano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) W dniu 17.03.2023 o 21:29, KSikorski napisał: Novatec=joytech. Oraz dartmór, ns, ibis, giant, superstar... robią od wuja oemu pod różnymi markami. W dniu 17.03.2023 o 07:29, free_joshua napisał: Czy praktykuje się wymianę takich łożysk (czy jest to opłacalne) czy lepiej wymienić cały bębenek? To zależy - roboty na 20 minut, ale serwisy pewno nie chcą się z tym babrać. Rodzaj łożyska będzie na 99% napisany na gumowym deklu. Coś na zasadzie 6005 2RS lub 6003 RS lub coś takiego. To jest standaryzowane i wrzucisz w allegro, to znajdziesz ok 1000 ofert. To czy brać tanie, czy drogie jest kwestią parcia na wypas. Pomijając kilka wyjątków, ja jeżdżę na łożyskach za 5zł sztuka. Edytowane 11 Kwietnia 2023 przez uzurpator Cytuj
lekhanani Napisano 12 Kwietnia 2023 Napisano 12 Kwietnia 2023 W dniu 11.04.2023 o 22:30, lekhanani napisał: Mam problem z identyfikacją mojego zestawu słuchawkowego, aby wiedzieć, które łożysko kupić, aby je wymienić. Większość łożysk, które znajduję na sprzedaż, jest zintegrowana. Czy mogę wstawić zintegrowane łożyska, aby zastąpić te otwarte? Jeśli tak, mam problem z określeniem kątów 36°/45° itd. Widelec ma 1-1/8" https://9apps.ooo/. I got this,.. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi