wilczk Napisano 16 Marca 2023 Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 Cześć! Czy moglibyście polecić lekką i zwinną maszynkę do miasta? Po przeprowadzeniu się do centrum mamy tak super dojazd do pracy, że aż szkoda wsiadać w samochód. Żona do tej pory miała jakiegoś najtańszego mieszczucha z decathlonu na 3 przerzutkach, ale tym się jeździć nie da. Musi mieć możliwość zamontowania z przodu koszyka na torbę/plecak. I koła 28". Żona ma wzrost 165cm, więc rama malutka. Będę ogromnie wdzięczny za wskazanie kierunku poszukiwań, bo nawet nie wiem na co powinienem zwrócić uwagę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 16 Marca 2023 Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 Jedyne co mi przychodzi do głowy w takim budżecie to https://lazaro-bike.pl/sklep/lazaro-aero-v3-damski-2022_pid=466, ale nie wiem czy 17-tka nie będzie za duża... Powyżej budżetu https://www.decathlon.pl/p/rower-miejski-dlugodystansowy-elops-500-niska-rama/_/R-p-305054 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 16 Marca 2023 Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 Moja żona wybrała to: https://www.decathlon.pl/p/rower-miejski-dlugodystansowy-elops-500-niska-rama/_/R-p-305054?mc=8601841&c=Szary Zmieniła ze starego, ciężkiego Krossa o geometrii typu Holender (pionowa pozycja, wielka kierownica) ale uzupełnionego o ośmiobiegową piastę. Dlaczego TAK: Jak na miejski to lekki. Czuje się, że "śmigły". Półsportowa pozycja. Oświetlenie z piasty. Ładny. Błotniki, stopka. Duża teoretyczna ładowność. Co NIE wyszło: Niby damka, ale taka, że nogę lepiej przekładać tyłem co jest trudne, gdy na bagażniku jest kosz pełen jaj. Stary koszyk na kierownicę okazał się za wysoki i zasłania lampkę (bo kierownica jest niżej niż w wielu miejskich), normalna przerzutka wymaga więcej zachodu niż piasta wielobiegowa (ale czuć, że opory mniejsze). Uważam, że w rowerze do pracy trudno zrezygnować z błotników, bagażnika i oświetlenia. Ale to zależy od pracy. Założyliśmy blokadę AXA typu podkowa z łańcuchem - są otwory montażowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 16 Marca 2023 Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 Owszem - z oświetlenie trudno zrezygnować. Ale jak jeździ się na 1 zmianę - to po co dźwigać prądnicę? Można mieć dwie malutkie lampki. Błotniki owszem, warto dorzucić - chyba że mówimy o osobie sprawdzającej pogodę bardzo starannie i omijającej kałużę. 14,5kg to nie jest lekki i zwinny rower. To waga przeciętnego roweru crossowego, z półki ~2000. Ja pierwsze co pomyślałem to Marin Presidio - to jest właśnie taki lekki, miejski przecinak. Ale za 2000 nowy raczej nie do kupienia. Jest nieco podobny Fairfax - można by w przyszłości pozbawić przedniej przerzutki, dać lżejsza korbę jednorzędową - kobiety mają wrodzony problem z przerzutkami, naprawdę Koszyk - kwestia pobawienia się, pokombinowania, dopasowania. Domyślnie żaden rower z gatunki miejskich "fitness" nie będzie miał takowego. Jest jeszcze Triban RC120 Flatbar - owszem, przekracza budżet ale może jakiś mały rozmiar pojawiłby się w dobrej cenie - tutaj rower waży 11.5kg, wynik raczej ciężki do pobicia. Aczkolwiek nie wiem jak się na nim jeździ - to może być rower szosowy z zamienionym barankiem na prostą kierownicę - miałem takowy na dojazdy do pracy parę lat temu, i czułem że to nie to. Ale - swojego Elopsa bezprzerzutkowego bardzo lubię, bardzo szybki i wygodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 16 Marca 2023 Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 Ten Marin Presidio chyba nie występuje w wersji damskiej z tego co pamiętam (też się rozglądam za czymś dla mojej żony i córki). Fairfax tak - ma wersję ramy damską i Fairfax 1 neznacznie przekracza budżet ale ma dość kiepski osprzęt: hamulce mechaniczne i napęd 3x7 oparty o Shimano Tourney - przód można wymienić na pojedynczy blat np. 38T i wywalić przerzutkę (zresztą, środkowa tarcza już jest w rozmiarze 38T). Ja w commuterze mam z tyłu przerzutkę 7 biegową Shimano Tourney i działa bardzo dobrze i pewnie, rower tyrany codziennie na dojazdy do pracy i bardzo częste dłuższe wycieczki po pracy, czy to lato czy to zima, czy słońce czy deszcz już któryś sezon, więc nie ma co tak psioczyć na te Tourneye. Teraz zmieniłem napęd z 1x7 na 2x7 (z powodu tych dłuższych wycieczek za miasto i podjazdów po drodze, do samego miasta wystarczyłby napęd 1x7 z jakimś mniejszym blatem z przodu, np. 38, 40 lub 42T) i na przód też kupiłem przerzutkę Shimano Tourney ale za krótko ją użytkowuję, żeby napisać coś rzetelnego, na razie działa bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 16 Marca 2023 Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 Poszukałem masy presidio - dane w necie 12,5KG - mniej niż elops 500, ale bez bagażnika, błotników i dynamo i nóżki. Dlaczego potrzeba tych elementów: Błotniki bo do pracy idzie się zwykle na 8h i pogoda może się zmienić. Często też jest pięknie, ale po deszczu. Bagażnik - bo latem pozwala nie mieć przepoconych od plecaka pleców. Można też przewieźć 100 jaj. Dynamo - bo nie trzeba pamiętać o bateriach, a jesienią i wiosną z pracy wraca się o zmierzchu (o zimie nie wspomnę). Nóżka - tu nie jestem fanem, ale w mieście się przydaje. Natomiast co do damskiej ramy - żonie się zdarzało jeździć do pracy w spódnicy, ale rzadko. Rower górski ma męski. Wpierw braliśmy pod uwagę rowery na pasku i z przekładnią w piaście (koło 5k), ale rower miejski powinien być taki, by po nim długo nie płakać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 16 Marca 2023 Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 Ale zrozum że dla jednego nie trzeba pamiętać o bateriach, a dla drugiego to prawie kilogram więcej roweru. Może pozwól wybrać użytkowniczce roweru, zamiast ciągnąć na swoją stronę A skoro mowa o lekkim rowerze to z piastą trzeba się pożegnać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilczk Napisano 17 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 (edytowane) Czołem, żadnych błotników, dynama, prądnic sakw, bagażników ani innych rzeczy nie potrzeba. Ma być to lekki, zwinny rower do miasta, który będzie pokonywał 10-12 km co któryś dzień. Chętnie bym jej kupił to co mam - B'TWIN Triban 500 (albo coś podobnego), bo uważam, że na proste drogi jest to super opcja. No ale marudzi, że rama musi być niska, więc szukam czegoś innego. Dzięki za propozycję, popatrzę! Edytowane 17 Marca 2023 przez wilczk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 17 Marca 2023 Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 Czyli wykrastrowac rower z praktycznego wyposażenia by zyskać 45sekund na 12km. :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilczk Napisano 24 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 Tu nie chodzi o zyskiwanie sekund, tylko targanie tego roweru na 2 piętro w górę i w dół. Żona ma 50kg wagi. Im lżejszy będzie pojazd, tym chętniej będzie go używała. W moim przypadku się to bardzo sprawdziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexar Napisano 24 Marca 2023 Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 w niskiej cenie mogę polecić Lazaro Aero V2 żona zadowolona jeździ już do pracy od 2tyg po 30km jest bardzo lekki i szybki, sztywny widelec na plus jedynie piasta jest dość głośna ale powiedzmy taki urok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilczk Napisano 24 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 Jest V2 damski? Czy po prostu żona śmiga na "męskiej" ramie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilczk Napisano 28 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Hej, wracam do tematu bo nie udało się nic ciekawego wybrać. Podnieśliśmy więc budżet do 3000 zł. Wspomoże ktoś dobrym tipem co w tej kwocie wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 https://sprint-rowery.pl/rower-fitness-trek-fx-2-stagger-disc-2023?gclid=Cj0KCQjwtO-kBhDIARIsAL6Lorcr8JpRWIyOUJC51KnXF1sioTztjJud8noV_dTn3eE1FKnI2_1PEv0aAq3aEALw_wcB Tak, wiem, przekracza budżet ale tańszy model ma hamulce mechaniczne a tutaj jest hydraulika, do tego akurat warto dopłacić, szczególnie w miejskich warunkach gdzie dużo się wokół dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilczk Napisano 28 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 O, właśnie to jej dzisiaj podesłałem. Chociaż nie ukrywam, chciałem ją przekonać do czegoś bardziej sportowego typu gravel/szosa z szerszymi oponkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 No nie wiem, ale na dojazdy do pracy oraz W dniu 16.03.2023 o 10:27, wilczk napisał: Musi mieć możliwość zamontowania z przodu koszyka na torbę/plecak to raczej zły kierunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Godzinę temu, wilczk napisał: Chociaż nie ukrywam, chciałem ją przekonać do czegoś bardziej sportowego typu gravel/szosa z szerszymi oponkami. To budżet jeszcze co najmniej x2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilczk Napisano 30 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia Cześć, wracam do tematu bo ze względu na przeprowadzkę nic nie udało się kupić. Pojawiło się może coś ciekawego do 2500-3000 zł? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi