nonamefound Napisano 14 Marca 2023 Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Cześć, zastanawiam się nad kupnem pierwszej szosy. Aktualnie jeżdżę gravelem Specialized Diverge elite E5 z 2021 roku. Zrobiłem nim coś około 15 000 km i chyba doszedłem do wniosku, że potrzebuję czegoś szybszego. W poprzednim sezonie jeździłem głównie po asfalcie z ewentualnym zjazdem na utwardzone drogi leśne na oponach 32C. Nawet w takiej rekreacyjnej jeździe, lubię trzymać (jak na moje możliwości) szybsze tempo. Dlatego zacząłem zastanawiać się nad szosą endurance, która jak myślę, sprawdzi się nie gorzej niż mój obecny rower na utwardzonych drogach/leśnych szutrach a dużo lepiej na asfalcie. Generalnie chciałbym bardziej agresywnej pozycji i możliwości wsadzenia kół 32-35C. Mój gravel to dla mnie taki wóz drabiniasty. Mam wrażenie, że jego geometria nie jest dla mnie komfortowa, paradoksalnie właśnie przez to, że jest komfortowa😝. Pytanie, czy np. taki Trek Domane sl5 2023 gen4, będzie bardziej agresywny i pozwoli bardziej poszaleć na asfalcie niż mój Spec? Treka daje tylko jako pewne odniesienie, nie zależy mi na żadnych mini-amortyzatorkach i podobnych historiach. Jednak nadal chciałbym czasem zboczyć z asfaltu. Podobny dylemat z geometrią sportowa/rekreacyjna miałem przy wyborze MTB . Z Waszą pomocą zdecydowałem się na Scotta Scale'a 920 2022r. - to był strzał w 10tkę i tak, jest to dla mnie wygodny rower. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 14 Marca 2023 Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Na przyklad: https://www.canyon.com/pl-pl/road-bikes/endurance-bikes/endurace/cf-sl/endurace-cf-sl-8-di2/3366.html?dwvar_3366_pv_rahmenfarbe=GY%2FBK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 14 Marca 2023 Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 (edytowane) Cytat Mam wrażenie, że jego geometria nie jest dla mnie komfortowa, paradoksalnie właśnie przez to, że jest komfortowa😝. Bo komfort jest subiektywny, ty masz po prostu rower ze stosunkowo wyprostowaną pozycją podczas jazdy Cytat Pytanie, czy np. taki Trek Domane sl5 2023 gen4, będzie bardziej agresywny i pozwoli bardziej poszaleć na asfalcie niż mój Spec? Trochę zły przykład dałeś. Domane to zamulacz więc jeśli zapytałbyś mnie czy odczujesz różnicę podczas jazdy między diverge a domane to odpowiem - tak ale będzie ona tak mała, że wydawanie na to pieniędzy jest nierozsądne. Kąt tułowia podczas jazdy również baaaardzo podobny Generalnie da się osiągnąć to czego szukasz ale trzeba naprawdę poważnie podejść do doboru modelu oraz rozmiaru Ile masz wzrostu/przekroku i jaki rozmiar diverge? Edytowane 14 Marca 2023 przez Mihau_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonamefound Napisano 15 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2023 Tak też myślałem, że zmiana na Domane nie będzie jakoś mocno odczuwalna tak więc @MIHAU_ potwierdziłeś moje obawy. Mam 182 cm wzrostu i 87 przekrok. Diverge jest w rozmiarze 56. Ale cały czas mam wrażenie jakby był dla mnie lekko za długi. Nie powoduje to jakiegoś dyskomfortu jednak mam wrażenie, że krótszy rower byłby bardziej ok. Jeśli chodzi o pochylenie to tutaj nie ma żadnego problemu, często wiele kilometrów przejeżdżam w dolnym chwycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi