KSikorski Napisano 14 Marca 2023 Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Dziś ogłoszono premierę następca dotychczasowych etrexów - Etrex SE https://www.garmin.com/en-US/p/835742#overview Na szybko patrząc to będzie miał rozmiar i rozdzielczość ekranu jak Edge 530. Dostał wielozakresowy GNSS. Zostaje zasilanie AA. Po za tym na razie informacje są dość oszczędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 14 Marca 2023 Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 To chyba dotykowy następca bezmapowca turystycznego eTrex 10, prawie dwukrotnie droższy. Nigdy nie korzystałem, więc nawet nie wiem co czego poza rejestracją śladu czy nawigacją "na azymut" może się do przydać Może ktoś 10-tkę posiada to coś podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 14 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Z prezentacji na youtube wynika że ma prowadzenie po śladzie bez mapy, czyli podobnie jak w Edge 130. Podejrzewam że to pierwszy model z odświeżonej gamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 14 Marca 2023 Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 W czasach prehistorycznych miałem bezmapowego Garmina - wtedy można go było portem szeregowym dopiąć do PC. Można było wpisać waypointy. Nadawał się do geocachingu i tego też tak polecają. Ale dziś to skamienielina. Poza jednym: "1,800 hours in expedition mode" jak ktoś jest w prawdziwej dziczy to urządzenie na wymienne baterie i bez map może mieć sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 14 Marca 2023 Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Godzinę temu, KSikorski napisał: Podejrzewam że to pierwszy model z odświeżonej gamy. Etrex 10 to jedyny model, który nie został odświeżony od bardzo długiego czasu. 20 i 30 dostały już po 2 update'y, a w turystykach czas płynie na tyle wolno, że nie widzę dużej różnicy pomiędzy Etrexem 20, którego dostałem 10 lat temu, a Etrexem 32x, którego używam stosunkowo niedługo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 15 Marca 2023 Udostępnij Napisano 15 Marca 2023 W tej cenie za "dość prymitywne" jak na możliwości Garmina urządzenie w porównaniu do chińskiej konkurencji nie wróżę sukcesu. Z drugiej strony z kręgów Garmina dochodzą bardzo niepokojące sygnały o powolnym przetasowywaniu gamy modelowej. Ponoć ma zniknąć linia Edge 5xx ,8xx zastąpiona przez Explorera to ten ruch z Etrex wcinającym się na pozycję Edge 130 to tylko potwierdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 15 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2023 Nie no jak etrex za edge130? Jedyne co mają wspólnego to prowadzenie po śladzie. Jaką znasz chińską konkurencję dla etrex`ów i gps`mapów z Chin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 15 Marca 2023 Udostępnij Napisano 15 Marca 2023 (edytowane) Może niezbyt precyzyjnie napisałem . @KSikorski tego etrexa "rozpatruje"😉 w kategorii rowerowej i jako do niej się odnoszę. Co do "ręczniaków" to GPS Mapowce zwłaszcza nowa 67 nie ma żadnej konkurencji. Zresztą są to tak niszowe "aparaty" dla "twardzieli" ,że raczej nikt nawet nie próbuje zaistnieć w tej kategorii. Nawet kiedyś potęga na amerykańskim rynku jak Magelan się z tego wycofał i został tylko w off-road. A co do konkurentów tego nieszczęsnego etrexa - to proszę bardzo kilka tylko bo lista jest przebogata- TwoNaw, Bushnell, Canmore , Beeline , Aqxreight, Dpofirs , Naroote itd. Cytat Nie no jak etrex za edge130? Ostatnio Garmin mocno zaskakuje nawet ludzi "z branży" , więc pewnego dnia można się zdziwić i to bardzo Edytowane 15 Marca 2023 przez pecio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 16 Marca 2023 Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 Zdradź jakieś szczegóły Bo ja zakup mojego odroczyłem do wakacyjnego wyjazdy, a być może trzeba czekać albo brać resztki z magazynów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 16 Marca 2023 Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 Chodzą słuchy - nie wiem na ile wiarygodne ,że Garmin chce uprościć gamę modelową urządzeń rowerowych. . Tak jak pisałem wyżej ma zostać seria 10xx, a zamiast 5xx,8xx ma zostać Explorer oraz najprostsze podstawowe "budżetowe" urządzenie . Po za tym idą na "wojnę " z jabłuszkiem zatrważając ortodoksów - wielkie larum po niespodziewanej premierze nowych forków 265/965 na amoledach !! Choć z mojej strony Garmin wnikliwie słucha użytkowników którym do szczęścia właśnie brakuje takich ekranów i LTE. Żeby jeszcze tak słuchali tych co wtopili kasę w poprzedników , gigantyczne bugi w sofcie praktycznie uniemożliwiające korzystanie , połowicznie poprawione po dopiero sześciu miesiącach. A po prawie dziesięciu od premiery dalej jest tyle błędów ,że czasami człowiek ma dość Garmina. Coraz bardziej się rozdrabniają tworząc kolejne gałęzie w sofcie co sami przyznali ,że nie wyrabiają i coś z tym muszą zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 18 Marca 2023 Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 (edytowane) A jednak będą dalej premiery. Wyjdzie nowy gigantyczny (kod wydawniczy IPH-4600 zarejestrowany 10 marca 2023) Instinct 2x z kopertą 57 mm oraz nowe 540 ,840 oraz 840 w wersji solar . W Nowych Edgach będzie już nowy chip Airoha z SatIQ czyli "elektrycznie " klon 1040 z kastracją funkcji. Edytowane 18 Marca 2023 przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 18 Marca 2023 Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Pytanie kiedy pojawią się E540/840. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 18 Marca 2023 Udostępnij Napisano 18 Marca 2023 Z przecieków co dziś "studiowałem" już powinny być. Trzeba obserwować ceny 530/830 jak zaczną się promocje to zaraz "wyskoczą" z przedsprzedażą. Ale Garmin lubi grzać atmosferę i zaskakiwać to mogą poczekać na jakąś okazję jak z nowymi forkami na 10 lecie serii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 3 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 W USA są już przeceny 530/830 i zaprezentowano nowe 540/840 , 540 solar/840 solar oraz ich ceny. Kiedy zaczną się przedsprzedaże jeszcze nie określono. Ale dla pocieszenia nasz polski rynek jest bardzo uprzywilejowany przez Garmina na równi z amerykańskim. I jeżeli będzie premiera i przedsprzedaż to najpierw w USA i Polsce a potem reszta świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 3 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 Gdzie je zaprezentowano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 3 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 USA , ale do oficjalnej premiery jeszcze trochu wody upłynie. Myślę ,że przedsprzedaż w Polsce zacznie się u schyłku wakacji /początek jesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 A jak sobie tak jeszcze dalej kopie po rejestrach to wygląda na to , że wyjdzie też Edge 140 i późną jesienią lub wiosną 2024 nowy Fenix 8 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 10 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2023 W dniu 3.04.2023 o 19:38, pecio napisał: USA , ale do oficjalnej premiery jeszcze trochu wody upłynie. Myślę ,że przedsprzedaż w Polsce zacznie się u schyłku wakacji /początek jesieni. Tu piszą że dostępny być może od jutra https://the5krunner.com/2023/04/04/garmin-edge-540-840-next-week/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) Teoretycznie w amerykańskiej Adoramie już są w sprzedaży ale tylko są dostępne solary. Edytowane 11 Kwietnia 2023 przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Zaczynają odlatywać z cenami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Dziś pisałem z zapytaniem kiedy w Polsce planują sprzedaż. Na razie nie ma daty kiedy u nas 540/840 wejdzie. A co do cen to wszystko "odjechało" - telefony itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Ja dostałem odpowiedź od jednego ze sprzedawców, że modele bez ładowania solarnego pojawią się u nich w sprzedaży być może do końca tygodnia. Ja planowałem kupić E840, ale w tej chwili cena odebrała mi chęć do zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 11 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Eazymut na fb już wrzucił posta o premierze e540/e840. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Jakie dziady ....piszą ,że nie wiedzą kiedy a już na E-Azymucie są do kupienia. Faktycznie pojechali z cenami zwłaszcza solary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi