Skocz do zawartości

[DT Swiss 350] Szybkozamykacz RWS czy RWS thru bolt

matty

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Dokumosa napisał:

To zależy. Oba typy występują też natywnie pod oś 9QR i o ile w DT nie da się z tym nic zrobić to w N można oś wymienić. Zwróć uwagę co kupujesz. Lepiej kupić pod 15x100 i konwertować tanią tulejką za kilkanaście PLN. 15x100 wymiera, prawdopodobnie i tak będziesz w przyszłości potrzebował 15x110.

Pewnie mówisz o takim adapterze? Ale z tego co widzę to te adaptery mają gładką powierzchnię, a osie QR mają takie wyżłobienia w tym miejscu i czy to nie wpływa na lepsze trzymanie koła w hakach widelca?

Oś.png

W dniu 14.03.2023 o 21:07, cervandes napisał:

Miałem oś DT RWS zwykłą, przesiadłem się na thru bolta tej jesieni.

I serio, nie czuję różnicy.

A zmieniłem, bo po pierwsze gwint z tej nakrętki po przeciwnej stronie od dźwigienki mi się zerwał - a po drugie od długieeeego czasu walczyłem z trzaskami w rowerze pod pełnym obciążeniem. Powodem okazały się endcapy pod zwykłą oś, a konkretnie połączenie między korpusem endcapów a tym stalowym wprasowanym pierścieniem.

Także mnie troszkę sytuacja zmobilizowała do zmiany i nie czuję przepaści w jednym a drugim połączeniu.

Mi znajomy doradził co zrobic żeby nie piszczało. Tam w piastach po obu stronach znajduja sie oringi które warto zdemontowac przesmarowac i po problemie z dziwnymi skrzypieniami. Ale nie wie o tym duzo osób. 

Jeśli powiem, że 10 razy to czyściłem i smarowałem to mi uwierzycie? Endcapy wyciszało u mnie wyłącznie położenie po kropli oleju na łączeniu endcapu ze stalowym pierścieniem. A upewniłem się któregoś dnia, gdy w desperacji - jechałem i trzeszczało. Zatrzymałem się, psiknąłem po maleńkiej kropli brunoxolu w to miejsce. I od razu trzeszczeć przestało.

• 2 tygodnie później...