girek Napisano 13 Marca 2023 Napisano 13 Marca 2023 Wiem, że temat się kiedyś przewijał ale dalej nie jestem pewien takich rzeczy: 1) Jak są liczone przewyższenia podawane dla tras np. różnych wyścigów. Przykładowo czytam, że Pomorska 500 ma 5000 m przewyższeń - to znaczy, że dodaje się wszystkie podjazdy na trasie? Np. jeżeli na trasie 100 km 100 razy wjadę 10 metrów pod górę i 100 razy zjadę tyle samo to przewyższenie na trasie wg. schematu Pomorskiej 500 będzie 100 x 10 = 1000m? 2) Jaka apka z największym prawdopodobieństwem policzy przewyższenia? Przykładowo - wczoraj zrobiłem trasę, która wg. prostego zegarka garmina (forerunner 45) miała ok. 450 metrów przewyższenia (total ascent), wg. mapy.cz miała ok. 505 metrów pod górę a jak wrzuciłem gpx do programu GPX Viewer, którego często używam to wyszło ponad 2km pod górę. Dodam, że do GPX Viewer wrzuciłem też trasę PGR 2022 i pokazało ponad 11 km pod górę czyli mniej więcej to co podaje organizator. Czy jest możliwe, że mapy.cz albo garmin zliczają tylko większe górki i stąd nie zaliczają wszystkich podjazdów? Cytuj
kipcior Napisano 13 Marca 2023 Napisano 13 Marca 2023 1. Tak, dobrze liczysz. 2. Z moich obserwacji dość dobrze radzi sobie z tym brouter.de Mapy.cz raczej zawyżają, a zegarek zawsze liczy jako tako. Może jakby go kalibrować za każdym razem to by było w miarę. GPX Viewer nie znam, ale żaden program nie powinien robić błędów na poziomie 400%, chyba że z samym gpx jest coś nie tak. 1 Cytuj
Wojcio Napisano 13 Marca 2023 Napisano 13 Marca 2023 Ten forerunner 45 nie ma wysokościomierza barometrycznego. Ma tylko GPS, którego błąd na wysokości może być znaczny i kumulujący się w wyniku oscylacji pozycjonowania. Może sobie to jakoś koryguje akcelerometrem, a w gołych danych z rejestracji są błędy. Błąd gps w wysokości jest większy niż w poziomie. Więc chwała Garminowi, że daje radę. Różnicę między 450 a 2000 m ja czuję bardzo wyraźnie, bez zegarka. 450 to lajtowa wycieczka a 2000 to mój życiowe rekord. 1 Cytuj
girek Napisano 13 Marca 2023 Autor Napisano 13 Marca 2023 Tego, że nie zrobiłem 2km to też jestem pewien , myślę że zegarek był najbliżej i pewnie jest jakiś błąd przy sczytaniu gpx zrobionego w jednym programie przez inny. Ale przy okazji zacząłem się zastanawiać skąd się biorą różnice i jak się liczą przewyższenia np. przy takich wyścigach jak Pomorska. Przejazd z nawigacją? Wiem, że na Kaszubach są górki ale patrząc na trasę trudno mi znaleźć te 5km przewyższeń. Cytuj
manfred1 Napisano 14 Marca 2023 Napisano 14 Marca 2023 Z mojego dwuletniego doświadczenia rowerowego mogę powiedzieć, że planuję trasy zawsze w Komoot. Potem jadę zazwyczaj ściśle wg zaplanowanej trasy. I jesli Komoot w planowaniu wyznaczył mi trasę np z podjazdami np 1500 m w pionie o tyle wiem że po przejechaniu zawsze mam 100- 150 metrów więcej. To tak tylko wtrąciłem 1 Cytuj
zekker Napisano 14 Marca 2023 Napisano 14 Marca 2023 Źródeł błędów może być wiele: - dokładność pomiaru - jak urządzenie słabo sobie radzi, to wysokość może skakać i będzie nabijać podjazdy - barometryczny jest dokładniejszy ale przy dłuższej trasie dochodzi błąd związany ze zmiana ciśnienia - licznik sumuje na bieżąco, może lepiej lub gorzej wygładzać błędy pomiaru - aplikacje/strony też mogą na różne sposoby wygładzać i korygować - przeliczenie z mapy wysokości będzie dokładniejsze ale może pominąć drobne różnice, kwestia jak dokładna jest mapa - przy jeździe trawersem przeliczenie z mapy może nabić podjazdy, bo raz złapie wysokość z pozycji powyżej drogi, a raz poniżej Sam Garmin różnie liczy i np. na liczniku pokazał mi niecałe 600m z ostatniego wypadu. W Base Camp przeliczył już na prawie 700m. Czyli 100m na trasie około 40km. Jak się przyjrzy wykresowi wysokości w powiększeniu, to widać jak pływa i nabija cm, metry. Kwestia co program przeliczający z tym zrobi. 1 Cytuj
Rafał87 Napisano 14 Marca 2023 Napisano 14 Marca 2023 Co do pkt 1 autora to przewyższenia liczy sie tak że liczymy to w pionie np. startujemy z wysokości 300metrów i jedziemy caly czas pod górę na wysokość 500metrów, dystans na liczniku wyszedł np 5km ale przewyższenie mamy 500m-300m=200metrów Cytat to znaczy, że dodaje się wszystkie podjazdy na trasie? Tak, ale w pionie różnice wysokości a nie to co z licznika kilometrów wychodzi na podjazdach. Cytuj
Wojcio Napisano 14 Marca 2023 Napisano 14 Marca 2023 To akurat oczywiste. Liczy się pion. Ale są aplikacje które oddzielnie podają sum podjazdów i oddzielnie zdobytą wysokość. Np. Jedziemy z 500 na 1000 potem w dół na 700 i dalej na 1200. Suma podjazdów to 1000, ale zdobyta wysokość to 700. Czym bardziej falista droga tym dziwniejsze mogą być wyniki - np. GPS liczy co 1s, ale w trybie oszczędności energii może liczyć rzadziej (np. co 60s) i pominie jakieś mniejsze górki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi