Andrew72 Napisano 13 Marca 2023 Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Cześć, Mam Fox Rhythm 32 który ma blokadę skoku w manetce. Z racji ze tej blokady w zasadzie nie używam (cały czas jeżdżę przy pełnej amortyzacji) więc pomyślałem aby wywalić zbędną manetkę i przejść na zwykłe pokrętło ulokowane na widelcu. Czy można coś takiego zrobić przy niskim budżecie. Czy jakaś "wajcha" z Ali będzie pasować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 13 Marca 2023 Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Jeśli jeździsz cały czas na miękkim, to wystarczy odkręcić linkę od Fox'a i zdemontować manetkę z kierownicy. Tak bym zrobił ja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 13 Marca 2023 Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 (edytowane) Musisz znaleźć swój amor/tłumik na stronie Foxa i obczaić jak wygląda potrzebne Ci pokrętło (prawdopodobnie masz wąski trzpień, jest też szerszy typ od którego nie będzie pasować plug&play). Potem ewentualnie poszukać zamiennika Patrz po roczniku i szukaj schematu całego tłumika, tam będzie podany nr pokrętła https://www.ridefox.com/fox17/help.php?m=bike&listall=partlist Przykładowy numer części której szukasz to 820-05-461-KIT ale nie wiem jaki rocznik masz i trzeba sprawdzić jak wygląda trzpień w wersji bez manetki, zaciągnięte stąd https://www.ridefox.com/fox17/img/help/page1121-RXMC/820-18-107-KIT.pdf Czyli najprościej odłączyć Edytowane 13 Marca 2023 przez c1ach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawkeye Napisano 13 Marca 2023 Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Też mam rhythm 32. W moim konkretnie przypadku koszt miał wynieść niecałe 400 zł. Z tego co pamiętam cały tłumik do wymiany. Odkręciłem linkę i manetkę.... Minus to oczywiście brak blokady plus to koszt i czas realizacji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hawkeye Napisano 13 Marca 2023 Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 (edytowane) Edit: Chociaż nurtuje mnie skąd potrzeba wymiany całego tłumika ( w Manitou markhor wystarczyło zmienić pokrętło ). Czy ktoś kto ma wiedzę w tym zakresie może się wypowiedzieć dlaczego nie wystarczy zmienić samego pokrętła? Jak to na zdjęciu Edytowane 13 Marca 2023 przez hawkeye Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 13 Marca 2023 Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 (edytowane) W swoim Fox FIT4 F-S z 2016 robiłem zabieg odwrotny to znaczy przerabiałem na zdalne sterowanie. Czyli była możliwość zmiany w obie stromy bez zmiany wnętrzności 😁 Został mi po tym komplet do ręcznego sterowania. https://m.olx.pl/d/oferta/fox-amortyzator-blokada-pokretlo-CID767-IDMW0X1.html Edytowane 13 Marca 2023 przez Kettler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew72 Napisano 14 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Za tydzień jak wróci amor z pełnego przeglądu , rozkręcę pokrętło i zrobię foto pomierzę ośki i będę myśleć. Może jakieś "zrób to sam" się urodzi. Bo więcej niż 50zł nie chcę inwestować. W ostateczności pozostanie bez zmian lub odkręcenie linkę i manetkę. ps. w ciągu przejechanych 30 tys km z tego co kojarzę tylko ze 2 razy przełączyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 14 Marca 2023 Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Obawiam się, że bez oryginalnego „kitu” się nie uda. Zanim zaczniesz rozkręcać zrób jaj radził @c1ach wpisz nr amora do wyszukiwarki FOX-a. W moim przypadku było podane co potrzeba do zamiany i była instrukcja krok po kroku jak to zrobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi