kregiel Napisano 13 Marca 2023 Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Cześć, Przymierzam się do zakupu swojego pierwszego bagażnika dachowego. Przeglądając stronę Thule w oko wpadły mi dwie najciekawsze propozycje uchwytów rowerowych. Posiadam obecnie dwie 29 MTB. Brak ram karbonowych, ale to może się zmienić w przyszłości. Czy ktoś z was testował uchwyt z montażem roweru za przednie koło? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 13 Marca 2023 Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 (edytowane) Ten sobie odpuść Ten kto go projektował na głowę opadł. Dlaczego? ... Złodziej przychodzi, odpina przednie koło i zabiera rower. Nie żeby to była legenda. Po prostu będąc na urlopie w Czechach trafiłem na grupę MTB, która płakała, bo z trzech rowerów zostały im przednie koła. Ten drugi jest ok. Sam mam takie dwa i sobie chwalę, aczkolwiek Thule 591 był bez porównania wygodniejszy. Edytowane 13 Marca 2023 przez rambolbambol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 13 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Z tego co widziałem, to jest możliwość użycia linki do przypięcia ramy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 13 Marca 2023 Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Zawsze jest taka możliwość. Możesz i łańcuchem rower do relingów przypiąć ale nie o to chodzi chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Marca 2023 Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Z kolei w tych łapanych za ramę podczas jazdy strasznie buja rowerami od wiatru (dlatego 2 z 3 przewożonych w tych uchwytach rowerów montuję tyłem do kier jazdy). Przy prędkościach 120+ bałem się patrzeć w górę jak się to trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 13 Marca 2023 Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Żaden bagażnik dachowy nie powinien być używany przy prędkościach 120km/h. Thule podaje maksymalną dozwoloną prędkość na 130km/h. Nie ma znaczenia jaki masz bagażnik dachowy. Jak zawieje z boku to buja strasznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 13 Marca 2023 Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 (edytowane) Używałem obu i zdecydowanie ten pierwszy (srebrny). Yakima ma podobny model - też dobry. A najbardziej zadowolony jestem z tego: https://www.thule.com/pl-pl/bike-rack/roof-bike-racks/thule-topride-_-568001 Zero bujania w czasie jazdy, rower jest jak przyspawany. Edytowane 13 Marca 2023 przez Chociemir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 13 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 @Chociemir Niestety nie będę miał miejsca, by przewozić koła w bagażniku. Powiedz, czemu polecasz ten pierwszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Marca 2023 Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 (edytowane) Miałem taki montowany za widelec przez pół roku (TopRide 568). Z plusów stabilność i obniżenie sylwetki zestawu samochód z rowerami (odczuwalnie mniejsze opory powietrza). Z minusów - trzeba coś zrobić z kołem (szczególnie jak ma na sobie 3kg świeżego błota) oraz upierdliwe montowanie (zdjąć koło, odłożyć, założyć "tulejkę" w widelec i dopiero na dach). Niemniej jednak na długie trasy gdzie rower na miejscu przed powrotem do bazy może być opłukany (ew. rower nie jest eksploatowany w terenie) nie ma lepszego. Potrzebowałem jednak czegoś co częściej będzie używane na dostarczenie rowerów na okoliczną miejscówkę i okazjonalnie w dalszą trasę. @kregielmożesz dokupić uchwyt koła do bagażnika (przez co jeszcze bardziej upierdliwe staje się użytkowanie takowego). Edytowane 13 Marca 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 13 Marca 2023 Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 5 godzin temu, rambolbambol napisał: Ten sobie odpuść Ten kto go projektował na głowę opadł. Dlaczego? ... Złodziej przychodzi, odpina przednie koło i zabiera rower. Nie żeby to była legenda. Po prostu będąc na urlopie w Czechach trafiłem na grupę MTB, która płakała, bo z trzech rowerów zostały im przednie koła. Ten drugi jest ok. Sam mam takie dwa i sobie chwalę, aczkolwiek Thule 591 był bez porównania wygodniejszy. chyba każdy bagażnik thule zamykany na zamki otwiera się w kilka sekund, wkładki osadzone są w tworzywie więc byle czym to otworzysz. Mam 561 outride i tam zamknięcie na klucz pod oś QR jest właśnie zapinane o plastik który byle czym podważysz i odepniesz rower, a jak się zamontuje na adapterach pod sztywne osie to brak zamkniecia na klucz. Jak dla mnie bagazniki Thule są przereklamowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 14 Marca 2023 Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Zamki w uchwytach są dobre tylko do odstraszenia jakiegos leszczyka, który na szybko będzie próbował zdjąć rower z dachu. Jak przyjdzie poważniejszy fachura to sobie te zameczki otworzy pewnie paznokciem:) Kupiłem w zeszlym roku Thule Upride, bo z przeglądu rynku wyszło mi, że pozwala przewozić najdłuższe rowery. Mój obecny rower ma bazę kół 1300 mm i wchodzi na styk. Ogólnie bagażnik polecam, z minusów: drogi i ciężki. A. No i jeśli ktoś ma rower z pełnym błotnikiem z przodu to ma pecha. Z plusów - w miarę wygodnie się zakłada rower i da się przewozić Nowoczesne Długie Przegubowce. PS. Potwierdzam: linka z zamkiem jest w zestawie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 15 Marca 2023 Udostępnij Napisano 15 Marca 2023 (edytowane) Polecacie jakiś uchwyt z dobrym zamkiem w takim razie? Czy może lepiej samemu łańcuch motocyklowy stosować na dłuższe postoje...ale co jak zdejmie mi całą belkę. Do jazdy mi w sumie niepotrzebny, chciałbym wyrzucić gdzieś rower na noc żeby mieć spanie dla 2 osób. Edytowane 15 Marca 2023 przez c1ach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 15 Marca 2023 Udostępnij Napisano 15 Marca 2023 To jak nie chcesz w tym wozić rowerów to daj sobie spokój z bagażnikami. Nie dość, że kupa kasy na bagażniki, belki itd. to jeszcze wyższe spalanie i szum podczas jazdy. Ogarnij sobie jakiś sposób mocowania na postoju, najlepiej z alarmem i tyle. Albo kup namiot do spania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 15 Marca 2023 Udostępnij Napisano 15 Marca 2023 Kupno bagażników żeby na noc na postoju zapiąć w nie rowery ? To nie lepiej łańcuch w jakimś kondomie i przez felgę w aucie przeciągnąć ?? Bezgłośnie hartowanego raczej nie przetnie, a koła nie odkręci bo zastawiona rowerami, a nawet jeśli to z kołem i rowerami nie ucieknie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 15 Marca 2023 Udostępnij Napisano 15 Marca 2023 (edytowane) Takie coś sobie kup plus jakiś łańcuch dodatkowy do spięcia rowerów i przypnij do koła samochodu, klamki, drzewa, itp. Czuły bardzo głośny alarm z czujnikiem wstrząsu i dodatkowo alarmem na przecięcie linki. Używam od paru lat na campingach. Jest super. Bagażniki służą tylko do przewozów rowerów. https://allegro.pl/oferta/zabezpieczenie-rowerowe-linka-rowerowa-z-alarmem-12005730684 Edytowane 15 Marca 2023 przez dfq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 16 Marca 2023 Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 W dniu 13.03.2023 o 08:34, rambolbambol napisał: Ten kto go projektował na głowę opadł. Dlaczego? ... Złodziej przychodzi, odpina przednie koło i zabiera rower. Nie żeby to była legenda. Po prostu będąc na urlopie w Czechach trafiłem na grupę MTB, która płakała, bo z trzech rowerów zostały im przednie koła. Jeszcze odnośnie powyższego: ten bagażnik nie ma zamka w tej części która trzyma koło (a przynajmniej mój nie ma), ma za to stalową linkę, którą się wysuwa z szyny z tyłu i zapina tylny trójkąt. Jeśli ktoś ukradł rowery zostawiając koła, to znaczy, że albo koła były przpypięte dodatkową linką/łańcuchem, albo złodziej nie umiał obsługiwać tego bagażnika:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi