Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry państwu.  Mam kolo 26'cali z piastą Shimano 3cc, trzy biegi w piaście; przekładnia planetarna. Rozebrałem w celu regeneracji, wyczyścilem ze starego smaru wszystko, wyczyscilem również wianki, i zadowolony jadę do rowerowego po nowe. W trzech sklepach nie mają takich. Na internecie też niczego nie znalazłem. Macie państwo pomysly skad moglbym dokupić zamiennik? Czy ktoś zna parametry tego wianka ; fi pierścienia i fi kulek? Może mając tą informację moglbym latwiej znaleźć coś na allegro bądź  gdziekolwiek indziej... Będę wdzieczny za podpowiedzi, z góry dziękuję. 

Napisano

@waldemarrzeszow wchodzisz na stronę https://si.shimano.com/pl/.

W szukajce wpisujesz model piasty np: SG-3C.....

Otwierasz plik EV i szukasz na obrazku części, która Cię interesuje - kopiujesz nr części - wklejasz w google i gotowe.

Jeżeli nikt tego nie ma to dzwonisz do jakiegoś dobrego sklepu, który handluje shimano i pytasz czy mogą sprawdzić u dystrybutora.

• Haha 1
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Dziękuje Wam za odpowiedzi. Nie klikałem w link, ale w wolnej chwili to obczaję. Sprawa wyglada następująco : w "serwisie" znalazłem gościa, który średnio raz na miesiąc jeździ do slkepu z łożyskami i mógłby dobrać. Ogladnąwszy wianki stwierdził, że one są dobre, po Japończykach z lat80's nie ma sesnu poprawiać bo tylko pogorszymy. A najgorszą rzeczą jaką ja chcę robić, to wymieniać stare porządne na nowe dziadowskiej jakosci.

Posłuchałem gościa, nawaliłem nowego ŁT43 i skręcilem, skasowałem luzy. I przejechałem około 200 km. Jak na razie jest świetnie. 

Ta piasta 3biegowa jest na kole 26cali aluminiowa obręcz, w rowerze Turing 2. Taki składak ktoś zezlomowal. A ja to dorwałem dosłownie minutę przed przyjazdem śmieciarki z zamiarem generalnego remontu. Kompletny rower, z grubą warstwą kurzu i pajęczyn. Z przednią piastą i suportem ta sama historia. 

Jak bede mial czas to rozgladnę się po tym forum, jest to miejsce gdzie ktos był gotów sprzedać mi bezpłatnie wiedzę. 

Mam oprocz tego rower Jubilat 2 do generalnego remontu, będę szukal na allegro części z PRL, nowych nieużywanych bo czasem takie starocie w stanie fabrycznym da się  znaleźć.  Ale z wolnym czasem ciężko....

Zjadlem zęby na Wigry 3 ; wiem jak nieprawdopodobną żywotność mają te maszyny. 

Dziękuję i pozdrawiam.