Mlleko Napisano 10 Marca 2023 Napisano 10 Marca 2023 Dzień dobry, Od przyszłego tygodnia widzę, że pogoda się polepszy i mam zamiar dojeżdżać rowerem do pracy, ale naszła mnie taka myśl. W mojej pracy jest niby wiata rowerowa, ale nie dość, że jest mała czyli w cieplejsze dni rower pewnie będzie poza wiatą to jeszcze w czasie pracy czyli 8-9 godzin rower będzie ,,narażony,, na słońce. W deszczu stać nie będzie po w dni deszczowe jeździć nie będę. I stąd moje pytanie, czy takie wystawienie roweru na te 8-9 godzin wiosennego, a później letniego słońca może mu jakoś bardziej zaszkodzić? Czy lepiej skoro tyle ma się grzać, kupić mu jakąś osłonę czy coś? Czy wy również dojeżdzacie do pracy rowerem i po tylu godzinach na powietrzu nic nigdy się nie stało? Dziękuję za odpowiedzi, miłego weekendu. Cytuj
Mihau_ Napisano 10 Marca 2023 Napisano 10 Marca 2023 Kiedy jedziesz np. 100km w letni dzień to rower nie jest przez te 4-5 godzin narażony na słońce? Cytuj
Maciek.B Napisano 11 Marca 2023 Napisano 11 Marca 2023 Nie jest przez tak długi czas. Czasem jedziemy w cieniu, a czasem zacieniamy rower własnym ciałem. Jeżeli teoretycznie ma stać przez 8 godzin w pełnym słońcu lakier może wyblaknąć, a elementy anodowane na czarno staną się brązowe. Widziałem rowery, które były przechowywane na balkonie i ustawiane cały czas w ten sam sposób od czego była wyblaknięta bardziej jedna strona roweru. I to na tyle wyraźnie, że z obu stron wyglądały jak 2 różne rowery. Pytanie jak daleko masz do pracy? Jeżeli to dosłownie kilka km to kupiłbym jakiegoś "trupa" na olx i na nim dojeżdżał do pracy, a ten fajniejszy rower używał do jazdy dla przyjemności, a nie z konieczności. A jak koniecznie chcesz jeździć na tym "fajnym" rowerze (bo zakładam, że taki jest skoro chcesz tak o niego zadbać) to kup jakiś pokrowiec. Teoretycznie przeciwdeszczowy powinien wystarczyć. Są też takie srebrne pewnie po to aby chronić również przed słońcem. Ochrona przed nadmiernym nasłonecznieniem jest ważna przede wszystkim w elektrykach, chociaż z większości da się wyjąć baterię i zabranie jej ze sobą ędzie najlepszą opcją. Jeszcze rada odnośnie innych problemów wynikających wystawiania roweru na słońce... Jeżeli kiedyś łatałeś dętki, a zwłaszcza łatkami samoprzylepnymi to wymień je na takie bez łatek bo pod wpływem wysokiej temperatury może się odkleić. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi