Skocz do zawartości

[3000-4000 zł] rower uniwersalny / trekkingowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

185 cm, 93 kg.

Jestem tu nowa więc dzięki z góry za pomoc. Z uwagi na zbliżający się sezon chcę wymienić mojego staruszka Kellys Phanatic 10 na coś nowego :) ogólnie jeżdżę rekreacyjnie, ale dla zdrowotności staram się robić 25-50 km / dzień lub dwa z prędkością ok 19-21 km/h. Najdłuższa trasę jaką zrobiłem jednego dnia to 124 km. Chciałbym wydać do 4000 zł, no ale jak będzie coś super za 4150 zł to też wezmę pod uwagę :)

Jeżdżę 50-60% po mieście, 40-50% po terenie, więc wolałbym rower uniwersalny. Nie zjeżdżam z jakichś hardcorowych górek. Nie znam się na rodzajach rowerów, ale chyba taki typ to trekking ?

Prośba o sugestie :)

335007253_1284380149165833_5978230308063211283_n.jpg.1b84be022a2a50939b860dad69a81f42.jpg

Taki rower to cross . To dość uniwersalny typ roweru i dobrze nadaje się do opisanego zastosowania . Dobra wiadomość jest taka że za 4tyś nie ma już złych crossow więc co byś nie kupił w tym przedziale będzie ok . Jest na forum sporo tematów o crossach za 3 - 4 tyś . Może coś tam wyczytasz , znajdziesz . Moim zdaniem najważniejsze jest co możesz realnie kupić w stacjonarnym sklepie . Bo rower trzeba przymierzyć , a najlepiej zrobić jazdę próbną . Jeśli chodzi o popularne marki to : Giant , Trek , Merida , Kellys , Polygon . I pewnie jeszcze kilka innych . Z polskich unibike  , kross , romet . W tej cenie ( tz ok 4tyś )można by się spodziewać powietrznego amora i oczywiście hydraulicznych tarczówek . Naped ...  ja szukałbym 2x10 albo ( jeśli jeszcze takie się robi ) 3x9 . Napęd z jedną tarczą z przodu będzie albo mało uniwersalny albo drogi w eksploatacji .