Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Chyba oddam te tarcze.

Co powiecie na AVID G3CS, są nawet nieco tańsze od Shimano? A może coś innego, do ok. 65 zł/szt.

Edytowane przez burz
  • 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 25.02.2025 o 17:13, burz napisał:

Też się zastanawiam co zrobić z tarczami. Przechodzę z hamulców 200 ma 6100, dokupiłem tarcze SM-RT66, oczywiście made in China i rzecz jasna krawędzie z jednej strony są zaokrąglone. Tymczasem tarcze dotychczasowe, mimo że to jakiś no name, są szlifowane z obu stron, krawędzie mają ostre… (zdjęcie).

Zostawić stare, czy jednak założyć nowe?

IMG_0134-compressed.jpeg

Te RT66 oddałem, a w zamian kupiłem RT76, oczywiście made in China, bo innych w sprzedaży już nie ma. Jakość wykonania (szlifowania) dużo lepsza, a jakość hamowania wyjdzie w trasie.

IMG_0211-compressed.jpeg

Napisano
4 godziny temu, burz napisał:

Te RT66 oddałem, a w zamian kupiłem RT76, oczywiście made in China, bo innych w sprzedaży już nie ma. Jakość wykonania (szlifowania) dużo lepsza, a jakość hamowania wyjdzie w trasie.

IMG_0211-compressed.jpeg

Niestety, gdy wyjąłem z pudełka już tak różowo nie było, taka sama wytłoczka jak 66. Na zdjęciu jest włożona po "lewej" stronie i dlatego wygląda dobrze.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 14.03.2025 o 13:45, XYZPV napisał:

Jak już masz takie uprzedzenia do niemarkowych to było sobie kupić Magury storm HC zamiast tego badziewia.

Kupiłem tą Magurę. Wcześniej niededykowane tarcze innych producentów , potem ta tarcza z hamulcem mt5.

Przy hamowaniu widelec  wpadał w paskudne wibracje które szarpały nim przód tył. Mt5 na fabrycznych klockach. 

Być może jednostkowy problem,  jakość wykonania,  cokolwiek. 

Jednak później miałem jeszcze drugą,  używaną,  też z hamulcem magury, identyczny problem. 

Miałem też epizod z tarczą mdr-p , też z mt5. Tarcza generowała paskudne piski.

Po wymianie tylko tarcz na inne i pozostawienie reszty bez zmian problemy znikały. 

Napisano

Zbyt niskie osadzenie zacisku względem osi koła, trzeba zadbać o to, aby klocek nie zachodził na część w której są "szprychy". Przejeżdżając przez nie właśnie generują się szarpnięcia i efekt ABS. Jeśli klocek nie będzie jechał po tej części tarczy nie ma problemu, przerabiałem to. Kwestia adapterów/zacisków. Czasami trzeba użyć podkładek M6 pod zacisk aby go nieco podnieść. A piski - ja tam lubie, słychać moc a nie takie szuru szuru :)

Napisano

Jeśli to co mówisz byłoby przyczyną to podobne wibracje byłyby w połączeniu z innymi tarczami (miałem chyba wszystkie shimano , sramy,  avidy,  tektro od początku oferty tarczowej tych firm, poza tym formule,  hayesy, magury, galfery, hope,  jagwire, ashimy i accenty). Nie wiem dokładnie ile ale 50-60 różnych,  w sumie 150-200 sztuk z ~ 200 sztukami różnych hamulców.  

Magury mt5 z tarczami sram centerline,  hs2, jagwire,  hayes,  tektro i wspomnianymi dwoma magurami. Golenie dolne przy hamowaniu wpadadaly w wibracje i obawiałem się że spowoduje to uszkodzenie ślizgów. Druga sztuka była założona z tyłu i tu zjawisko było mniej ale odczuwalne. 

Na zdjęciach masz dwie opcje:

1. Górna krawędź okładziny równo z górną krawędzią tarczy  - klocek mt5 zachodzi ok 4 mm na żebra tarczy magura. Wg ciebie generuje to szarpanie.

2. Dolna krawędź okładziny równo z krawędzią powierzchni hamującej  - klocek,  jak sugerujesz,  nie zachodzi. Wystaje jednak ok 3 mm nad rant tarczy. 

Jeśli klocek/zacisk ma być jak sugerujesz to klocki dedykowane do mt5 będą się zużywać na powiedzmy 3/4 powierzchni. Jednak klocki zużyją się w sposób w którym rant będzie tarł  o wcięcie w okładzinie w stały a w czasie hamowania generowane będą piski.  Okładziny w końcu się zejdą. 

3. Tarcza sram centerline,  okładziny zachodzą na "żebra" , 3 mm. Jeśli to co sugerujesz powoduje wibracje to powinny byc one odczuwalne. Jednak wszystko działa bez dźwięków i bez wibracji. 

20250330_185206.jpg

20250330_185220.jpg

20250330_185150.jpg

Napisano

Witam. Podepnę się pod temat, nie chcę zakładać nowego. Otóż też chcę wymienić mt200 na mt500 w Meridzie Big Nine 300 lite ale nie mogę pokonać jednego elementu. Żeby przeciągnąć przewód hamulcowy przez ramę, odkręciłem górny insert (tak to się chyba nazywa) i tutaj jest problem bo nie wiem co dalej. Insert wchodzi w ramę ale nadal trzyma linkę przerzutki i przewód. Nie znalazłem info w necie jak to pokonać. Może ktoś przerabiał taką ramę, byłbym wdzięczny za pomoc 

1328721168_Grnyinsert.jpg.5ca2306602c4c09b904d58f647a46466.jpg

Napisano

Odkręciłem ale nadal trzyma przewody. Można go wepchnąć do środka ale tylko na tyle na ile pozwalają linki. Insert składa się jakby z dwóch części, jak się dobrze przyjrzeć to w środku widać małą śrubkę imbusową żeby go rozdzielić ale nie ma jak podejść tam kluczem 

Napisano (edytowane)

Kurde, dziwny patent. W moich Kellysach ten plastik wyjmuje się na zewnątrz, tymczasem u ciebie wpycha do środka…

IMG_0240-compressed.jpeg

Edytowane przez burz
Napisano

@skwarek07 Wymieniałem w big nine lite hamulce na m7100 i nie było problemu. Czy linka nie jest trzymana "po drugiej stronie"?  Pod spodem w okolicy mufy suportowej jest przepust/trzymacz ze śrubką, poluzowałeś go?

• +1 pomógł 1