Skocz do zawartości

[hamulce] Wymiana MT-200 na wyższe modele

DiMoonn

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Greg1 napisał:

Klamki hamulcowe m5100, m6100 itd. kolidują z manetkami z telewizorkami bo obejmę mają po środku:

Klamki z serii BL-Mx100, z obejmą po środku, są kompatybilne z manetkami z telewizorkiem serii SL-Mx100, na przykład z 10 biegową SL-M4100.

Edytowane przez KSikorski

• 4 tygodnie później...

No cóż, przejechałem na nowym komplecie ze 200 km. Zamieniłem również manetki, akurat inny klient mechanika szukał mojego modelu. Więc mam teraz komplet Deore na jednej obejmie zawieszony, więcej miejsca na kierownicy. Fabryczne też pasowały, ale było po dwie obejmy z każdej strony. Hamowanie jest oczywiście bardziej kontrolowane i skuteczne. Odczuwalnie in plus.

20230413_143052.jpg

• 1 rok później...
W dniu 10.03.2023 o 06:32, MikeSkywalker napisał:

A jaki masz budżet? Bo wszystko w ofercie Shimano jest lepsze od MT200. Żeby zostać przy obecnych tarczach mógłbyś założyć MT401, MT500 - na płaskie wystarczą. Wyższe modele hamulców wiążą się z wymianą tarcz.

Hej

Mam identyczną sytuację.

Hamulce mt200 (zakładam że cała grupa komplet razem z tarcza ) tarcza RT30

kupiłem m6100

2 komplety na przód i tył ale bez tarcz i liczylem że one będą mogły zostać 

Czy konieczna jest wymiana tarcz ?

Edytowane przez tomekwawa

Jakieś herezje rozpowszechniacie. Klocek typu wąskiego będzie miał na tarczy szerokiej więcej miejsca. Nie wykorzysta całej powierzchni roboczej tarczy. Ale wszystkie tarcze shimano made in China - czyli niższe modele niż rt-mt800 to chłam przeokrutny - szkoda robić upgrade hamulców zostawiając takie podłe tarcze.

• +1 pomógł 1

W dniu 10.03.2023 o 06:32, MikeSkywalker napisał:

A jaki masz budżet? Bo wszystko w ofercie Shimano jest lepsze od MT200. Żeby zostać przy obecnych tarczach mógłbyś założyć MT401, MT500 - na płaskie wystarczą. Wyższe modele hamulców wiążą się z wymianą tarcz.

Hej

Mam odentyczna sytuację.

Hamulce mt200 i kupiłem m6100

Czy konieczna jest wymiana tarcz ?

2 godziny temu, Dokumosa napisał:

Jakieś herezje rozpowszechniacie. Klocek typu wąskiego będzie miał na tarczy szerokiej więcej miejsca. Nie wykorzysta całej powierzchni roboczej tarczy. Ale wszystkie tarcze shimano made in China - czyli niższe modele niż rt-mt800 to chłam przeokrutny - szkoda robić upgrade hamulców zostawiając takie podłe tarcze.

Czyli kupować mt800 zamiasrt rt54? Czy niższy model też da radę ?

Są wogole jakieś roznice odczuwalne ?

Nie tylko Shimano robi tarcze. Ja jestem super zadowolony ze SwissStop - grubsze, szlifowane i ze znacznikiem zużycia. Po drugie - "szerokie" tarcze do wąskich klocków to nie tragedia. Gorzej odwrotnie. Po trzecie, przyznam, że trudno porównać - bo jak się zmienia tarcze na nowe, to zwykle z klockami więc wtedy wszystko jest inne. Ja tarcz Shimano nie kupię już więcej - drogie, niezbyt trwałe.

• +1 pomógł 1

Problem z niskimi modelami shimano polega na tym, że nie są właściwie obrobione po tłoczeniu na prasie. Tylko jedna strona jest szlifowana a druga strona jest obła. W efekcie tylko jeden klocek prawidłowo pracuje na tarczy i prawidłowo jest oczyszczany przez ostre jej krawędzie a drugi się tylko prześlizguje. Ćwiczyłem różne kombinacje i chińskie tarcze shimano niezależnie od modelu (zarówno rt10, rt54, rt64 jak i chińskie rt86) działały tak samo - odczuwalnie gorzej niż stare, japońskie jeszcze rt64, współczesne japońskie mt800 czy nawet chińskie podróbki SRAM centerline. 

• +1 pomógł 1

Spotkałem sporo przyzwoitych chińskich, śmiesznie tanich tarcz i ani jednego przyzwoitego klocka hamulcowego z ali. Nie mam natomiast nic do zarzucenia klockom fabrycznym, czy to żywicznym czy metalicznym. Co do Galfera to podobnie jak ze SwissStopem - straszy ceną i czasem wyglądem, nie wprowadza nic rewolucyjnego ani żadnej wartości dodanej w wydajności/osiągach względem nadal tańszych fabrycznych setów z wysokiej półki a nawet dobrej chińskiej tarczy z fabrycznymi klockami.

• +1 pomógł 1

Żywica shimano - spory fading, ogółem najgorszy klocek na jakim jeździłem (hamulec M8120)

ZTTO metaliki - delikatny fading jest wyczuwalny, EBC gold dłużej utrzymują właściwości, wada ZTTo to trwałość, lecą bardzo szybko, co w sumie i tak wychodzi na plus bo w cenie jednego kompletu EBC mam 4x ZTTO. Modulacja w przypadku obu podobna. (hamulec M8120)

Żywica Magura - bardzo dobra wydajność, dobra modulacja jak na żywicę, bardzo szybkie zużycie. (hamulec Shigura)

Półmetalik Hayes - Bardzo dobra wydajność, wspaniała modulacja ale to już większa zasługa samego hamulca, prędkość zużycia przeciętna, wada - głośne, ale nie w taki sposób jak dziadowy klocek, to bardziej głośny pisk. (hamulec Dominion A4)

Metalik hayes - w sumie jak wyżej tylko chwile im trzeba dać na dogrzanie. No i wytrzymałość większa. 

Edytowane przez XYZPV
  • +1 pomógł 1