LukaszM2 Napisano 9 Marca 2023 Udostępnij Napisano 9 Marca 2023 Cześć, Planuje zakup nowego roweru, wcześniej korzystałem z Giant Excaper (taki sam model: https://archiwum.allegro.pl/oferta/rower-mtb-giant-escaper-i6916895667.html) Znajomi serwisanci wspomnieli, iż aktualnie jest duży problem z osprzętem, który szybko się zużywa i często psuje, poprzedni Giant służył dobrze (do czasu uderzenia przez samochód), nie było żadnych problemów z osprzętem przy około 3000 km rocznie. Zależałoby mi na czymś trwałym i solidnym. Ponadto nie jestem pewien czy powinienem wybrać crossa czy MTB - jeżdze głównie pod Warszawą, trochę lasu, trochę dróg gruntowych, trochę asfaltu, a więc pasowałby cross, natomiast jestem przyzwyczajony do górskiego. Wybór rowerów jest ogromny co powoduje, że nie mam pojęcia jaką markę i model wybrać. Dodatkowo widzę dość mało modeli z rogami na kierownicy, co dotychczas wydawało mi się przydatne - możliwość zmiany ułożenia rąk przy wielogodzinnych trasach. Z góry dzięki za polecenia :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 9 Marca 2023 Udostępnij Napisano 9 Marca 2023 Cytat nie było żadnych problemów z osprzętem przy około 3000 km rocznie I tak przez ile lat nic nie robiłeś? Cytat a więc pasowałby cross, natomiast jestem przyzwyczajony do górskiego Czyli jakiego szukasz? Cytat Dodatkowo widzę dość mało modeli z rogami na kierownicy Nikt nie zwraca na to uwagi przy kupnie roweru. Rogi można dokupić w razie potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszM2 Napisano 9 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2023 (edytowane) Cytat I tak przez ile lat nic nie robiłeś? Standardowy serwis co roku, regulacja, smarowanie, wymiany dętek czy zerwanej linki do przerzutek. Rower wytrzymał 10 lat. Cytat Czyli jakiego szukasz? To chyba właśnie zasadnicze pytanie, wydaje mi się że czas na zmianę i zakup roweru crossowego, ale zachęcająca wygląda również np. Marin Bobcat Trail 4 Edytowane 9 Marca 2023 przez LukaszM2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 9 Marca 2023 Udostępnij Napisano 9 Marca 2023 To zapomnij żeby dzisiejsze, modne, napędy 1xx tyle wytrzymały 😀. Proponuję zacząć od określenia czy napęd jak w tym Bobcat jest dla Ciebie. Wrzuć sobie do jakiegoś kalkulatora np. http://www.bikecalc.com/fixed lub http://gear-calculator.com to na czym jeździsz teraz i porównaj z napędem 1x9 w Marinie. Dla mnie byłby skreślony, ale Tobie może przypasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 9 Marca 2023 Udostępnij Napisano 9 Marca 2023 (edytowane) Dzisiejsze MTB to zupełnie inne rowery niż te z przed 10 lat. Kiedyś rower MTB był bardzo zbliżony do trekingu czy crossa i był w miarę uniwersalny, teraz nastąpiła specjalizacja 🤔 Jeżeli poszukujesz czegoś zbliżonego do tego co miałeś powinieneś wybrać rower trekingowy/crossowy, najlepiej taki z przed dwóch trzech lat gdy producenci wkładali markowe komponenty (Przerzutka 3x10, hamulce hydrauliczne, amortyzator powietrzny) Edytowane 9 Marca 2023 przez Kettler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 9 Marca 2023 Udostępnij Napisano 9 Marca 2023 Cytat najlepiej taki z przed dwóch trzech lat gdy producenci wkładali markowe komponenty (Przerzutka 3x10, hamulce hydrauliczne, amortyzator powietrzny) A teraz niby co wkładają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 9 Marca 2023 Udostępnij Napisano 9 Marca 2023 (edytowane) Na przykład: hamulce JAK Y-2, przerzutki, micro coś tam, korby i suporty, piasty, non name😕 Edytowane 9 Marca 2023 przez Kettler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 9 Marca 2023 Udostępnij Napisano 9 Marca 2023 I co w tym widzisz dziwnego? Rowery na tanich podzespołach mniej znanych producentów od zawsze były na rynku, po prostu widełki cenowe się przesunęły w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 Ale zobaczcie co np. Unibike, słynący raczej z dobrych komponentów, wyprawia na ten rok w tańszych crossach i góralach 😏. Już w ciemno nie ma co polecać... Większość na forum nabija się z Lazaro, Kands i podobnych, a tu proszę - taka historyja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 (edytowane) 16 godzin temu, Mihau_ napisał: I co w tym widzisz dziwnego? Rowery na tanich podzespołach mniej znanych producentów od zawsze były na rynku, po prostu widełki cenowe się przesunęły w górę Owszem były takie podzespoły ale w rowerach za 1000 zł z Tesco albo Auchan .... Edytowane 10 Marca 2023 przez Kettler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi