Mlleko Napisano 7 Marca 2023 Udostępnij Napisano 7 Marca 2023 (edytowane) Dziś z Decathlonu odebrałem XC100, serwisant doradził abym jeździł na ciśnieniu coś w okolicach 2.2 co wydało mi się trochę dużo. Dopiero zaczynam zagłębiać się we wszystkie sprawy rowerowe, więc z chęcią poznam wasze opinie do jakiego ciśnienia wy pompujecie swoje opony. Oczywiście koła i opony oryginalne z XC100 czyli opony Hutchinson Kraken 2,3" koła Rockrider Boost 29". Moja waga to okolice 73 więc z ciuchami i bidonem kręcę się pewnie w okolicach 75 kg. W tygodniu będę dojeżdżać do pracy i tutaj jest różnie, bo zazwyczaj do pracy jadę inną drogą (3.5 km leśnymi drogami + 2 km asfaltem), a z pracy wracam inną ( 7 km asfalt ). Na weekendy idzie zazwyczaj ponad 50km i tutaj ponad połowa to drogi leśne. W takim razie jakie ciśnienie do takiej jazdy zalecacie? Dziękuję za rady Edytowane 7 Marca 2023 przez Mlleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 7 Marca 2023 Udostępnij Napisano 7 Marca 2023 U siebie posiadam koła 26 cali o oponach szerokości 2.20 przy wadze 74 kg pompuje 2,4 bara 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 7 Marca 2023 Udostępnij Napisano 7 Marca 2023 Zakres ciśnienia masz podany na oponie - możesz sobie wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Marca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Marca 2023 Przede wszystkim zależy czy jeździsz z dętkami czy tubeless. Nie wiem jak spisują się te opony przy niskim ciśnieniu, ale okolice 2.0-2.2 to niezła opcja. Ja na przykład lubię komfortowo przejeżdżać nierówności i pompuję mniej, a opory toczenia nie wzrastają o wiele. Jak miałem dętki to przy moich 78 kg pompowałem około 1.8, po przejściu na tubeless zszedłem do okolic 1.6, a teraz z szerszymi oponami i obręczami będę testował okolice 1.4-1.5. Wszystko zależy od stylu jazdy, upodobań i terenu w jakim się poruszasz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 8 Marca 2023 Udostępnij Napisano 8 Marca 2023 Bardzo dobry kalkulator: https://axs.sram.com/guides/tire/pressure 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 8 Marca 2023 Udostępnij Napisano 8 Marca 2023 (edytowane) Zacząć od 2-2,2, a potem eksperymentować. Z ciśnieniem w kołach jak z siodełkiem każdy musi dobrać pod siebie. 😁 Edytowane 8 Marca 2023 przez Kettler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 8 Marca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Marca 2023 41 minut temu, Chociemir napisał: Bardzo dobry kalkulator Ewentualnie ten: https://cycling-sport.com/en/resources/tire-pressure-calculator 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlleko Napisano 10 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 Ciemny jestem jak cholera jeszcze w tych sprawach. Nie rozumiem co to jest Inner Rim Width, Wheel Diameter i Front, Rear Tire Casting. W sensie wiem co to znaczy, ale gdzie mogę znaleźć te informacje? Pod spodem link do mojego roweru. Dziękuję za wytłumaczenie jak dziecku o co z tym chodzi, o ile ktoś opisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi