Skocz do zawartości

[do 6400] Trail hardtail

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chcę kupić rower trailowy do kwoty ok. 6400 zł, ale jestem totalnym amatorem w tematach rowerowych, więc może ktoś mądrzejszy pomoże z wyborem roweru :)

Dużo czytałem na co zwracać uwagę i obecnie wybór zawęziłem do:

Canyon Stoic 3 - byłem przekonany do Stoic 2, ale największa zębatka ma 42 zęby i obawiam się, że załowałbym tego wyboru. Do tego w specyfikacji nie podano jaki wkład suportu zastosowano, ale podobno każdy Stoic ma tę samą ramę, a w 3 jest wkład BSA 73, więc z tego co rozumiem, to 2 też powinna mieć gwint.

Merida Big.Trail 400 2022 - wydaje mi się, że za ok. 5300 zł to ciekawy wybór, ale średnio podoba mi się malowanie

Dartmoor Primal Pro 29 2022  - nie jestem pewny czy warto dopłacać 1000zł względem Meridy, co prawda dodają do niego bon na akcesoria, kolor również moim zdaniem najgorszy z całej linii Primal :(

Co do kryteriów jakimi się kierowałem to: koła 29 cali, sztywne osie, amortyzator 130mm skoku lub więcej, wkręcany wkład suportu, kaseta co najmniej 10 rzędowa.

Uważacie, że warto dopłacać do Stoic 3 lub Primal Pro względem Meridy? Może któryś rower wyróżnia się czymś szczególnym (negatywnie lub pozytywnie)? Ewentualnie kojarzycie może inne modele, które warto wziąć pod uwagę?

Ten Marin jest ciekawy, ale z tego co widzę, to nie ma wersji 29 cali. Rzeczywiście jest taka różnica w jeździe na 27.5" w porównaniu do 29"? Słyszałem, że dużo osób przerzuca się na 29", bo dużo łatwiej jeździ się po korzeniach, większych kamieniach itd. i dlatego rozważam głównie modele z kołami 29".

28 minut temu, NerfMe napisał:

Sprawdź jeszcze Gianta, co prawda brak wkrecanego suportu, ale poza tym jest ciekawą ofertą

https://mcsport.pl/pl/giant-fathom-29-2-terracotta-rok-2022.html

Przyznam, że był "na moim celowniku", ale naczytałem się, że pressfit to problematyczne rozwiązanie i zrezygnowałem z niego, bo chyba nie wyróżnia się specjalnie na tle konurentów?

Miał ktoś styczność z amortyzatorem Marzocchi Bomber Z2 z Dartmoor Primal Pro? Z tego co widzę jest o ok. 1000 zł droższy od amortyzatorów w innych rowerach w moim budżecie. Czy rzeczywiście jest o wiele lepszy niż XC34 lub ROCKSHOX 35 Silver TurnKey?

Edytowane przez RdkM

Osprzetowo Primal wypada najlepiej, ma najlepszy amor, wystarczające hamulce. Nie ma dożywotniej gwarancji na ramę, w odróżnieniu od Meridy i Gianta, nie wiem jak u innych.

Ja mam dwa rowery z pressfitem, jedyna niedogodność to taka że trzeba wkład zmieniać w serwisie.

38 minut temu, NerfMe napisał:

Osprzetowo Primal wypada najlepiej, ma najlepszy amor, wystarczające hamulce. Nie ma dożywotniej gwarancji na ramę, w odróżnieniu od Meridy i Gianta, nie wiem jak u innych.

Ja mam dwa rowery z pressfitem, jedyna niedogodność to taka że trzeba wkład zmieniać w serwisie.

Szczerze mówiąc kompletnie pominąłem temat gwarancji, dzięki za zwrócenie uwagi. Znalazłem nieprzychylne informacje o gwarancji na Dartmoory :( Z drugiej strony żaden sklep w moim mieście nie widnieje na liście partnerów Giant i Merida, a w przypadku zakupu online, to chyba też mogę zapomnieć o gwarancji?

Edytowane przez RdkM

Z tych przedstawionych w poście #1 tylko Primal Pro jest czymś w miarę przyzwoitym (przede wszystkim amortyzator, w pozostałych są żałosne jednorazówki, które będziesz chciał wyrzucić przez okno po sezonie (jeśli tyle czasu wytrzymasz). Z minusów - lichy lakier (więc narażone miejsca trzeba okleić) i mało estetyczne spawy. W tej kategorii cenowej GW bym się za bardzo nie przejmował - dotyczy tylko ramy i jest sporo wykluczeń (lakier, przyczyny zewnętrzne itd.). Poza tym to ciężkie rowery i rama od patrzenia nie pęka. W przypadku mega pecha rama do primala to koszt 1,2k i jest powszechnie dostępna.

Odnośnie kryteriów to zawsze w pierwszej kolejności zwracaj uwagę na elementy naprawdę istotnie wpływające na jazdę - amortyzator właśnie, koła, hamulce na szarym końcu napęd (który się i tak zużyje i i tak trzeba będzie wymieniać).