RdkM Napisano 5 Marca 2023 Napisano 5 Marca 2023 Cześć, Chcę kupić rower trailowy do kwoty ok. 6400 zł, ale jestem totalnym amatorem w tematach rowerowych, więc może ktoś mądrzejszy pomoże z wyborem roweru Dużo czytałem na co zwracać uwagę i obecnie wybór zawęziłem do: Canyon Stoic 3 - byłem przekonany do Stoic 2, ale największa zębatka ma 42 zęby i obawiam się, że załowałbym tego wyboru. Do tego w specyfikacji nie podano jaki wkład suportu zastosowano, ale podobno każdy Stoic ma tę samą ramę, a w 3 jest wkład BSA 73, więc z tego co rozumiem, to 2 też powinna mieć gwint. Merida Big.Trail 400 2022 - wydaje mi się, że za ok. 5300 zł to ciekawy wybór, ale średnio podoba mi się malowanie Dartmoor Primal Pro 29 2022 - nie jestem pewny czy warto dopłacać 1000zł względem Meridy, co prawda dodają do niego bon na akcesoria, kolor również moim zdaniem najgorszy z całej linii Primal Co do kryteriów jakimi się kierowałem to: koła 29 cali, sztywne osie, amortyzator 130mm skoku lub więcej, wkręcany wkład suportu, kaseta co najmniej 10 rzędowa. Uważacie, że warto dopłacać do Stoic 3 lub Primal Pro względem Meridy? Może któryś rower wyróżnia się czymś szczególnym (negatywnie lub pozytywnie)? Ewentualnie kojarzycie może inne modele, które warto wziąć pod uwagę? Cytuj
NerfMe Napisano 5 Marca 2023 Napisano 5 Marca 2023 (edytowane) Sprawdź jeszcze Gianta, co prawda brak wkrecanego suportu, ale poza tym jest ciekawą ofertą https://mcsport.pl/pl/giant-fathom-29-2-terracotta-rok-2022.html Edytowane 5 Marca 2023 przez NerfMe Cytuj
Eathan Napisano 5 Marca 2023 Napisano 5 Marca 2023 Może coś takiego: https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2023-san-quentin-2 Cytuj
RdkM Napisano 5 Marca 2023 Autor Napisano 5 Marca 2023 (edytowane) Ten Marin jest ciekawy, ale z tego co widzę, to nie ma wersji 29 cali. Rzeczywiście jest taka różnica w jeździe na 27.5" w porównaniu do 29"? Słyszałem, że dużo osób przerzuca się na 29", bo dużo łatwiej jeździ się po korzeniach, większych kamieniach itd. i dlatego rozważam głównie modele z kołami 29". 28 minut temu, NerfMe napisał: Sprawdź jeszcze Gianta, co prawda brak wkrecanego suportu, ale poza tym jest ciekawą ofertą https://mcsport.pl/pl/giant-fathom-29-2-terracotta-rok-2022.html Przyznam, że był "na moim celowniku", ale naczytałem się, że pressfit to problematyczne rozwiązanie i zrezygnowałem z niego, bo chyba nie wyróżnia się specjalnie na tle konurentów? Miał ktoś styczność z amortyzatorem Marzocchi Bomber Z2 z Dartmoor Primal Pro? Z tego co widzę jest o ok. 1000 zł droższy od amortyzatorów w innych rowerach w moim budżecie. Czy rzeczywiście jest o wiele lepszy niż XC34 lub ROCKSHOX 35 Silver TurnKey? Edytowane 5 Marca 2023 przez RdkM Cytuj
Eathan Napisano 5 Marca 2023 Napisano 5 Marca 2023 (edytowane) @RdkM no to na kole 29 jest Bob Cat => https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2022-bobcat-trail-5-3 ale to lżejszy kaliber. Co do koła to teraz pojawiają się mixy - jedno koło 29 drugie 27,5. Podobno jest lepiej... Edytowane 5 Marca 2023 przez Eathan Cytuj
NerfMe Napisano 5 Marca 2023 Napisano 5 Marca 2023 Osprzetowo Primal wypada najlepiej, ma najlepszy amor, wystarczające hamulce. Nie ma dożywotniej gwarancji na ramę, w odróżnieniu od Meridy i Gianta, nie wiem jak u innych. Ja mam dwa rowery z pressfitem, jedyna niedogodność to taka że trzeba wkład zmieniać w serwisie. Cytuj
Eathan Napisano 5 Marca 2023 Napisano 5 Marca 2023 (edytowane) @NerfMe nie musisz w serwisie. Używasz jak zacznie się problem montujesz skręcamy wkład Tokena. Ogarniesz to sam w domu i wystarczy potem klucz ht Edytowane 5 Marca 2023 przez Eathan Cytuj
RdkM Napisano 5 Marca 2023 Autor Napisano 5 Marca 2023 (edytowane) 38 minut temu, NerfMe napisał: Osprzetowo Primal wypada najlepiej, ma najlepszy amor, wystarczające hamulce. Nie ma dożywotniej gwarancji na ramę, w odróżnieniu od Meridy i Gianta, nie wiem jak u innych. Ja mam dwa rowery z pressfitem, jedyna niedogodność to taka że trzeba wkład zmieniać w serwisie. Szczerze mówiąc kompletnie pominąłem temat gwarancji, dzięki za zwrócenie uwagi. Znalazłem nieprzychylne informacje o gwarancji na Dartmoory Z drugiej strony żaden sklep w moim mieście nie widnieje na liście partnerów Giant i Merida, a w przypadku zakupu online, to chyba też mogę zapomnieć o gwarancji? Edytowane 5 Marca 2023 przez RdkM Cytuj
NerfMe Napisano 5 Marca 2023 Napisano 5 Marca 2023 Niektóre sklepy sprzedają złożone rowery w całości, jedyne co Giant wymaga by mieć dożywotnią gwarancję to serwis w autoryzowanym salonie, w ciągu pierwszych trzech miesięcy jeśli dobrze pamiętam. Nie wiem jak w Meridzie. Cytuj
Dokumosa Napisano 5 Marca 2023 Napisano 5 Marca 2023 Z tych przedstawionych w poście #1 tylko Primal Pro jest czymś w miarę przyzwoitym (przede wszystkim amortyzator, w pozostałych są żałosne jednorazówki, które będziesz chciał wyrzucić przez okno po sezonie (jeśli tyle czasu wytrzymasz). Z minusów - lichy lakier (więc narażone miejsca trzeba okleić) i mało estetyczne spawy. W tej kategorii cenowej GW bym się za bardzo nie przejmował - dotyczy tylko ramy i jest sporo wykluczeń (lakier, przyczyny zewnętrzne itd.). Poza tym to ciężkie rowery i rama od patrzenia nie pęka. W przypadku mega pecha rama do primala to koszt 1,2k i jest powszechnie dostępna. Odnośnie kryteriów to zawsze w pierwszej kolejności zwracaj uwagę na elementy naprawdę istotnie wpływające na jazdę - amortyzator właśnie, koła, hamulce na szarym końcu napęd (który się i tak zużyje i i tak trzeba będzie wymieniać). Cytuj
KSikorski Napisano 5 Marca 2023 Napisano 5 Marca 2023 4 godziny temu, RdkM napisał: Czy rzeczywiście jest o wiele lepszy niż XC34 lub ROCKSHOX 35 Silver TurnKey? Tak, marzcok będzie DUŻO LEPSZY. Wymienione XCR i 35 Silver nadają się tylko do okazyjnej jazdy i do ładnego wyglądania na wystawie. Cytuj
NerfMe Napisano 5 Marca 2023 Napisano 5 Marca 2023 (edytowane) Jest też ciekawy Radon jak się nie boisz sprzedaży wysyłkowej : https://www.radon-bikes.de/mountainbike/hardtail/cragger/cragger-70-2023/ Edytowane 5 Marca 2023 przez NerfMe Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi