Eathan Napisano 5 Marca 2023 Napisano 5 Marca 2023 Pewnie lekko pod prąd, ale w rowerze żony krew mnie zalewa, jak robię przegląd sterów. Nabite miski, prosta sterówka 1 i 1/8. Stery mają luźne kulki na górze i na dole. Za każdym razem kulki mi uciekają i potem je gonię. Chciałbym sobie uprościć życie i zmienić te luźne kulki na wianki. W związku z tym mam kilka pytań: Mogę dokonać wymiany kulek na wianek bez ruszania misek? Czy po prostu wystarczy zakupu takiego łożyska https://allegro.pl/oferta/wianek-koszyk-lozysko-kulek-stery-1-1-8-ti-688-13141925423 i po sprawie? Na coś powinienem zwrócić uwagę przy doborze odpowiednich wianków? Cytuj
RabbitHood Napisano 5 Marca 2023 Napisano 5 Marca 2023 A to nie lepiej od razu pomyśleć nad zmianą sterów na "ahead" (bo chyba masz teraz gwintowany wideł?) z maszynowymi łożyskami? Cytuj
Eathan Napisano 5 Marca 2023 Autor Napisano 5 Marca 2023 (edytowane) Mam zwykły widelec amortyzowany z prostą rurą i sterami półzintegrowanymi. Wg. Krossa i jego strony mam tam coś takiego: FP-H863 O1-1/8" Edytowane 5 Marca 2023 przez Eathan Cytuj
RabbitHood Napisano 5 Marca 2023 Napisano 5 Marca 2023 No to jest na wianuszkach, to tym bardziej całe stery zmień na maszynowe - nawet bez wymiany widelca się obędzie. Cytuj
Eathan Napisano 5 Marca 2023 Autor Napisano 5 Marca 2023 No właśnie wianków nie ma. Są luźne kulki. Chciałbym wsadzić wianki. Maszynowych nie ma sensu dawać, bo żona jeździ od święta. Chodzi jedynie o uproszczenia sobie życia w przyszłości. Da się te kulki wymienić na wianki? Po prostu mam kupić takie jak powyżej, czy na coś mam zwrócić uwagę? Cytuj
RabbitHood Napisano 5 Marca 2023 Napisano 5 Marca 2023 Nie no wianek to wianek - kupujesz pod rozmiar i nie ma prawa być "problemu". 1 Cytuj
itr Napisano 5 Marca 2023 Napisano 5 Marca 2023 (edytowane) Żona jeździ mało- kup wianki. Przecież tanie. Caged(5/32"x22) żona jeżdzi dużo - kup dobre uszczelnione stery z maszynówkami i przestań ciągle sprawdzać 😀 Nie wiem Co to Za rower , u mnie kulki luzem są w antykach szosowych… to trwałe rozwiązanie ale w super dobrej jakości stali, w dzisiejszych czasach lepiej mieć beztrosko maszynówki na sterze. 😀 skoro zaglądasz, gubisz kulki to aby te stery jeszcze zipią? Edytowane 5 Marca 2023 przez itr 1 Cytuj
Eathan Napisano 5 Marca 2023 Autor Napisano 5 Marca 2023 O to chodziło. Czyli wianek mogę stosować zamiennie z luźnymi kulkami. Z tego, co czytałem to przy wianku mam mniej kulek, bo koszyk zabiera miejsce. Natomiast luźnych kulek mogę dać więcej. @itr Kross Lea. Kulki gubię, ale potem szukam wytrwale i mam komplet. Jednak przestaje mnie to bawić. Dlatego chcę sobie uprościć w przyszłości. A do seterów zaglądam, bo co roku rozbieram i smaruje wszystkie rowery. W przypadku roweru żony jak już rozbieram to wymieniam smar, ale raczej konieczne to nie jest. Cytuj
itr Napisano 5 Marca 2023 Napisano 5 Marca 2023 Ok raczej zastanawiałem się, kto te kulki tam zasadził, nie chce mi się wierzyć, że w Krosie mieli takie zaparcie… ale może partia wianków była skopana, i tak było trzeba 😀 na chińskich stronach specyfikacja jest z wiankami… Cytuj
Eathan Napisano 5 Marca 2023 Autor Napisano 5 Marca 2023 Też mnie to zastanawia. Od nowości są nowe kulki. Żona jest 1 właścicielem, rower kupiony w sklepie handlującym krossem. Więc raczej nie wymieniali Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi