itr Napisano 5 Marca 2023 Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 A założenie zębatek 36 i 26 do Twojej korby ? Przetestujesz koncepcję 2x przy troszkę mniej idealnej linii łańcucha ale 36x 11 będzie jechać bez zająknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miner Napisano 5 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Ok temat można zamykać sprawdziłem działanie przerzutki opuszczonej na obejmie o kilka mm, tak na oko jakby był blat 38 zamiast 42. Przerzucanie łańcucha może by działało, ale jest kolizja wózka z ramą... Reasumując - do korby 2x dokupić przerzutkę 2x albo zostawić tak jak jest. Ja zostaje przy starożytnym 3x10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 5 Marca 2023 Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 99 zł kupujesz Toto plus zaślepki dla blatu ma aliexpres i masz na swojej korbie 2x… z tą samą manetką i przerzutką… zobacz czy dobrą zębatkę dobrałem, bo szybko szukałem 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miner Napisano 5 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Spoko, dzięki Ale nie jestem aż tak napalony na 2x żeby kombinować Mam możliwość kupna korby FC-M615, która jest bardzo ładna (bo te M6000 są paskudne) i dlatego te moje rozterki Moja 610 też mi się podoba więc zwyczajnie zostanę przy tym co mam bez parcia na szkło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 5 Marca 2023 Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-deore-fc-m4100-pd22295/?v_Id=187913&gclid=CjwKCAiAmJGgBhAZEiwA1JZolirfd3qCKnn6Ig0HyZfAezTghm_KCncN6byRLscpZWt2vlb5a95VCBoCmF8QAvD_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 5 Marca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Możesz ze starej korby 3 blatowej zdemontować największą zębatkę (potrzebne krótsze kominy do śrub mocujących dużą i średnią) i będzie śmigać. Ale będzie nieciekawie wyglądać. Możesz w miejsce dużej zębatki dać rockring, jak ja mam zrobione, będzie śmigać i lepiej wyglądać, krótszych kominów nie trzeba. https://allegro.pl/oferta/rockring-dartmoor-conquest-36-38t-czarny-13068828886 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miner Napisano 5 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Wizualnie wolałbym to co poniżej Jakoś ten nowoczesny, minimalistyczny styl korb mi się nie podoba...A tutaj fajniejsze ramię, fajniej wyprofilowane uszy pod śruby itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 5 Marca 2023 Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 (edytowane) Panowie, takie pytanie. Oficjalnie pod jaką maksymalnie tarcze jest FD-R 443 i co się tam faktycznie da wsadzić. @Adam55 podpowiesz? Edytowane 5 Marca 2023 przez Eathan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 5 Marca 2023 Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 52-42-30 linia łańcucha 45 mm. Najmniejsza różnica między blatami 10t. To zmieniarka szosowa. Co najwyżej złapie korbę trekkingowa z blatem 48. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 15 Lutego Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lutego Odgrzeję kotleta, bo kilka faktów do tematu dodam. Jak już pisałem, miałem korbę z dwoma zębatkami przerobioną z 3x. Z przerzutką XT dedykowaną 3 rzędom działało to jak trzeba. Ostatnio zmieniłem korbę na Deorke M6000 z def. 2 blatami. Działa tak samo dobrze, warunek, przerzutka musi być ustawiona na takiej wysokości jak przy 3 blatach. Inaczej koliduje z linkiem zawieszenia. Ze względów estetycznych kupiłem przerzutkę dedykowaną do 2x myśląc że wodzik będzie niżej przy tej samej pozycji montażowej. Nic z tego, przy książkowej wysokości montażu taka przerzutka też koliduje z linkiem i trzeba by ją było podnosić, co sens jej montażu likwiduje. Może sideswing by był ok, ale pewności nie mam. Wróciłem do XTka i już nic z tym kombinować nie zamierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miner Napisano 17 Lutego Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego Ja ostatecznie kupiłem XT, model 786 pod 2x. i widzę, że cała prowadnica łańcucha jest krótsza niż w 3x. Byłem ciekawy czy 3x zadziała z korbą 2x, a miałem akurat przedniego SLXa. Nic z tego...on jest dedykowany pod największą tarczę 42z, ja mam 38, jak obniżyłem przerzutkę to zawadzała o widełki, jak uniosłem żeby nie zawadzała to nie przesuwała dobrze łańcucha, zawsze coś szurało, zawsze był lag itp 😕 Jednak przerzutka powinna być dedykowana do ilości rzędów z przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 18 Lutego Mod Team Udostępnij Napisano 18 Lutego Widać zależy to też od ramy. U m nie śmiga bez problemu, tylko wizualnie średnio, jak jest tak wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 18 Lutego Udostępnij Napisano 18 Lutego Z korbą 38/24 trzy rzędowa XT nie do pogodzenia , konflikt z ramą, musiałem odżałować i kupić inną 2x, mimo żr trzy XT na składzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi