itr Napisano 5 Marca 2023 Napisano 5 Marca 2023 A założenie zębatek 36 i 26 do Twojej korby ? Przetestujesz koncepcję 2x przy troszkę mniej idealnej linii łańcucha ale 36x 11 będzie jechać bez zająknięcia. Cytuj
Miner Napisano 5 Marca 2023 Autor Napisano 5 Marca 2023 Ok temat można zamykać sprawdziłem działanie przerzutki opuszczonej na obejmie o kilka mm, tak na oko jakby był blat 38 zamiast 42. Przerzucanie łańcucha może by działało, ale jest kolizja wózka z ramą... Reasumując - do korby 2x dokupić przerzutkę 2x albo zostawić tak jak jest. Ja zostaje przy starożytnym 3x10 Cytuj
itr Napisano 5 Marca 2023 Napisano 5 Marca 2023 99 zł kupujesz Toto plus zaślepki dla blatu ma aliexpres i masz na swojej korbie 2x… z tą samą manetką i przerzutką… zobacz czy dobrą zębatkę dobrałem, bo szybko szukałem 😀 Cytuj
Miner Napisano 5 Marca 2023 Autor Napisano 5 Marca 2023 Spoko, dzięki Ale nie jestem aż tak napalony na 2x żeby kombinować Mam możliwość kupna korby FC-M615, która jest bardzo ładna (bo te M6000 są paskudne) i dlatego te moje rozterki Moja 610 też mi się podoba więc zwyczajnie zostanę przy tym co mam bez parcia na szkło Cytuj
Adam55 Napisano 5 Marca 2023 Napisano 5 Marca 2023 https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-deore-fc-m4100-pd22295/?v_Id=187913&gclid=CjwKCAiAmJGgBhAZEiwA1JZolirfd3qCKnn6Ig0HyZfAezTghm_KCncN6byRLscpZWt2vlb5a95VCBoCmF8QAvD_BwE Cytuj
Mod Team sznib Napisano 5 Marca 2023 Mod Team Napisano 5 Marca 2023 Możesz ze starej korby 3 blatowej zdemontować największą zębatkę (potrzebne krótsze kominy do śrub mocujących dużą i średnią) i będzie śmigać. Ale będzie nieciekawie wyglądać. Możesz w miejsce dużej zębatki dać rockring, jak ja mam zrobione, będzie śmigać i lepiej wyglądać, krótszych kominów nie trzeba. https://allegro.pl/oferta/rockring-dartmoor-conquest-36-38t-czarny-13068828886 Cytuj
Miner Napisano 5 Marca 2023 Autor Napisano 5 Marca 2023 Wizualnie wolałbym to co poniżej Jakoś ten nowoczesny, minimalistyczny styl korb mi się nie podoba...A tutaj fajniejsze ramię, fajniej wyprofilowane uszy pod śruby itp Cytuj
Eathan Napisano 5 Marca 2023 Napisano 5 Marca 2023 (edytowane) Panowie, takie pytanie. Oficjalnie pod jaką maksymalnie tarcze jest FD-R 443 i co się tam faktycznie da wsadzić. @Adam55 podpowiesz? Edytowane 5 Marca 2023 przez Eathan Cytuj
Adam55 Napisano 5 Marca 2023 Napisano 5 Marca 2023 52-42-30 linia łańcucha 45 mm. Najmniejsza różnica między blatami 10t. To zmieniarka szosowa. Co najwyżej złapie korbę trekkingowa z blatem 48. 1 Cytuj
Mod Team sznib Napisano 15 Lutego 2024 Mod Team Napisano 15 Lutego 2024 Odgrzeję kotleta, bo kilka faktów do tematu dodam. Jak już pisałem, miałem korbę z dwoma zębatkami przerobioną z 3x. Z przerzutką XT dedykowaną 3 rzędom działało to jak trzeba. Ostatnio zmieniłem korbę na Deorke M6000 z def. 2 blatami. Działa tak samo dobrze, warunek, przerzutka musi być ustawiona na takiej wysokości jak przy 3 blatach. Inaczej koliduje z linkiem zawieszenia. Ze względów estetycznych kupiłem przerzutkę dedykowaną do 2x myśląc że wodzik będzie niżej przy tej samej pozycji montażowej. Nic z tego, przy książkowej wysokości montażu taka przerzutka też koliduje z linkiem i trzeba by ją było podnosić, co sens jej montażu likwiduje. Może sideswing by był ok, ale pewności nie mam. Wróciłem do XTka i już nic z tym kombinować nie zamierzam. Cytuj
Miner Napisano 17 Lutego 2024 Autor Napisano 17 Lutego 2024 Ja ostatecznie kupiłem XT, model 786 pod 2x. i widzę, że cała prowadnica łańcucha jest krótsza niż w 3x. Byłem ciekawy czy 3x zadziała z korbą 2x, a miałem akurat przedniego SLXa. Nic z tego...on jest dedykowany pod największą tarczę 42z, ja mam 38, jak obniżyłem przerzutkę to zawadzała o widełki, jak uniosłem żeby nie zawadzała to nie przesuwała dobrze łańcucha, zawsze coś szurało, zawsze był lag itp 😕 Jednak przerzutka powinna być dedykowana do ilości rzędów z przodu Cytuj
Mod Team sznib Napisano 18 Lutego 2024 Mod Team Napisano 18 Lutego 2024 Widać zależy to też od ramy. U m nie śmiga bez problemu, tylko wizualnie średnio, jak jest tak wysoko. Cytuj
itr Napisano 18 Lutego 2024 Napisano 18 Lutego 2024 Z korbą 38/24 trzy rzędowa XT nie do pogodzenia , konflikt z ramą, musiałem odżałować i kupić inną 2x, mimo żr trzy XT na składzie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi