Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] Przerzutka 3x do korby 2x

Miner

Rekomendowane odpowiedzi

Pany, szybkie pytanie bo już mnie zmęczyło przeszukiwanie starych tematów...

Czy przerzutka przednia dedykowana do korby 3x (dyna-sys 42-32-24) zadziała z korbą 2x (dyna-sys 38-28 lub 40-28) po odpowiednim wyregulowaniu i przestawieniu manetki na 2x? Pytam bo chcę zmienić napęd przedni na 2x zachowując resztę klamotów (przerzutki, manetki, kaseta). Jeśli nie zadziała to mam możliwość kupna przerzutki 2x dedykowanej do tego systemu tylko nie wiem czy jest sens wyrzucania kasy bo być może to kwestia dostrojenia 3x...Od razu uprzedzę popularne pytania - nie interesuje mnie przejście na 1x :D

Przecież jeśli działa na 3 biegi to dlaczego ma nie działać na 2? Ja ostatnio ustawiłem 8rz fd r443 na 2rz korbie rs500 i na manetce mtb 10rz. Nie było szału i ciężko było ustawić, ale śmigało. Problem by się pojawił gdybyś miał zmieniarkę do drastycznie różnych zębatek.

Tak napisałem ostatnio i jest to często prawda:

Cytat

Natomiast przerzutki  3x nie działają z korbami mtb  2x bo trzeba je obniżać tak że koniec koszyka na łańcuch wbija się w rurkę czejnstejową  ramy,   Dlatego jeśli 2x  z korbą np 36/24 to musi być współczesna przerzutka 2x   …. 

Edytowane przez itr

Nie wiem i dlatego pytam :) nie chcę się wpuścić w niepotrzebne koszta...Generalnie przerzutka przednia to starodawny XT 3x, korba Deore M610 też już dzisiaj starodawna. Przekalkulowałem sobie przełożenia, na których jeżdżę i wychodzi na to że spokojnie mógłbym zmienić przód na 2x :) Dlatego zastanawiałem się czy to zadziała. Moje rozumowanie jest takie - jeśli działa przy pracy 2/3 i zębach 32/42 to dlaczego miałoby nie działać przy 28/38? To jest ta sama różnica więc teoretycznie ten sam skok przerzutki tylko niżej ją zamocowac...Problem jaki widzę to linia łańcucha 50 mm przy 3x vs. 48.8 przy 2x i dlatego mam obawy czy da się to podregulować...

Bo to jest w dwóch ramach  Xt i korbą 610 38/24 sprawdzone, natomiast każdej ramy i serii przerzutek nie testowałem…   Dwa razy musiałem kupować krótkie współczesne 2x.

Jedna z ram to zwykły Inbred czyli klasyka.

To przez zębatkę 38  jest problem….bo normalnie 44 jest dalej od ramy, a 38 jest dość blisko, i jak koszyk schodzi w dół to wpada w ramę.

No to nasuwa mi się pytanie - skoro manetka ma możliwość zmiany z 3x na 2x to znaczy, że jej skok jest zachowany a jedynie braknie jednego biegu. Czyli ten sam skok na korbie też jest stały, rozumiany jako odległość między tarczami. Pytanie tylko czy śruby L i H przerzutki pozwolą na zawężenie jej zakresu do korby 2x :) bo sama zmiana z jednej tarczy na drugą powinna być gwarantowana skokiem manetki (manetka również XT 780), zwłaszcza jeśli różnica między liczbą zębów jest taka sama (42/32 i 38/28), co oznaczałoby opuszczenie przerzutki na rurze podsiodłowej żeby dopasować do innych średnic...Pomyliłem się czy jak? No chyba, że przesunięcie linii łańcucha w kierunku ramy jakoś wpływa na zakres ruchu przerzutki? 

Kup 2x i sprawdzisz. Będzie ok to się ucieszysz. Ja od siebie sprawdziłem że fd 443 do 3x korby z zębatka największą 50/52, Działa założona na korbę 2x 46-34, gdzie nie powinna nawet obsłużyc tak małej dużej zębatki 46t. Już pomijam ze dało się ją ustawić nawet na manetce jak Twoja czyli deore xt 780 10s. A fd r443 to 8rz zmieniarka tiagra . Dodam że linia łańcucha w mojej korbie rs500 to 43.5 mm czyli jeszcze bliżej ramy, a mój rower Focus Arriba wychodził też z osprzetem mtb bo to fitness. Więc to nie jakąś cudna rama. 

Edytowane przez Adam55

Z dużymi korbami problemu nie ma, Lx z epoki kamienia łupanego skacze ładnie na 50/34z problem nie jest z indeksem tylko niemożnością dopasowania, sam teraz  nie mogę odtworzyć w głowie gdzie był ten konflikt, ale ruch 44/32/22 nie pasuje z 38/24 , sprawdziłem tylko że korba o której piszę to 627 a nie 610…. A w drugim rowerze jest najtańszy HT 2x od Shimano… i jeśli dobrze pamiętam 36/24z    Mam trzy Xt luzem, i naprawdę nie chciało mi się na nogach szukać sklepu  żeby wydać 80 -100 zł na nowe przerzutki, trzecia rama asymetryczna chyba przyjęła by starą przerzutkę bo ma wywinięta w dół rurkę. 
jeśli masz kupić korbę a stara przerzutka czeka - sprawdzisz doświadczalnie.

Jest szansa bo doczytałem że masz nowszą tą starą przerzutkę, moje Xt było z ok 2007? Z już  szerokim pantografem i  do korb 44/32/22 , wersja obrączka u góry. 

Na twojej korbie 3x różnica zębów pomiędzy blatami to max 12. W tej tej 2x była 14. W zmieniarce przedniej jest  podawany oprócz dużej zębatki, parametr pojemnosci i różnicy max między największą i środkową tarczą. Często wynosi on 10. To ten parametr określa jaką wysokość pokonuje pantograf na odległości między blatami. Jeśli u kolegi Minera różnica będzie wynosi 10 powinno to hulać. Jeśli była by większą to musiał by kupić 2x bo one muszą ogarniać korby choćby 50-34. Tam skok jest o 16 zębów, czyli pantograf musi być inaczej zbudowany. 

• Mod Team

U mnie przy starym napędzie 9sp mam 2 blaty z przodu, przerzutka XT ustawiona ogranicznikiem żeby poza środkową zębatkę nie dało się wrzucić i działa bardzo dobrze. Blaty 22 i 36T. Przerzutka ustawiona na takiej wysokości jak przy 3 blatach, niżej ustawiona też działała, ale kolidowała z linkiem zawieszenia przy max. ugięciu.

Tak jak pisałem problem jest z zębatkami 22 czy 24  a nie młynkiem 34.   Zębatki układają się na promieniu koła i różnica między 38 a 24 jest bardziej  znamienna niż 50/34. 

Kalibrując pozycję brzegową nad zębami blatu na 2 mm, po chwili opuszczasz przerzutkę na młynek i uderza w ramę. Nie ma się gdzie opuścić.  Do  sprawdzenia w naturze.  To się dzieje  gdy linia łańcucha korby jest od 2x . Sznib jaką masz korbę? Zdemontowane 3x?

W moim przypadku jest to rama Unibike Flite 27,5" z 2016 roku :) Fabrycznie miała korbę M610 42/32/24 i kasetę 11/36. Teraz myślę nad zakupem korby 38/28, a że z roweru została już tylko rama bo reszta klamotów upgradowana to stąd moje pytanie czy przednia przerzutka FD-M781 z obejmą powyżej wózka podziała z taką korbą :) Rama Unibike jest dość prosta, nie ma ani wahacza ani żadnych fikuśnych kształtów w okolicach suportu...

Dokładnie, nie pracuję  w serwisie z kolejnymi wersjami grup deore i tylko ostrzegam, że nie jest to intuicyjne..   chyba z resztą nielogicznie Wam opisuję za co przepraszam- niżej bardziej się postarałem.

Po zdjęciu zwykłej korby 3x zakładamy  2x i chcemy ustawić starą przerzutkę względem blatu 38 czy 36z .  Porównam korby 3x Xt 765 i  2x 627.  Przerzutka xt 761 Taka

Blat nowej korby jest gdzieś w przestrzeni pomiędzy pozycją 44 i 32 z starej korby 3x.

Śrubą zakresu zmniejszamy maksymalne wychylenie przerzutki.

Na nowo ustalamy odstęp 2-3mm od ząbków blatu  …. musimy opuścić całą przerzutkę obejmą na ramie trochę w dół… i dlatego potem może okazać się że wychylona przerzutka idealnie ustawia się nad blatem, ale kiedy pozwalamy sprężynie wracać to przerzutka stoi na ramie i nie pozwoli łańcuchowi ciągnąć z 34 czy 36 zębów kasety  na młynek bez szorowania o blachę ,  przerzutka przednia nie wraca bowiem na swoje miejsce na śrubę dystansu, jest zablokowana na ramie. Żeby to skasować trzeba podnieść przerzutkę  z powrotem ma ramie, ale wtedy nie ma przepisowych 2 czy 3 mm od ząbków blatu  tylko dziura na palec.

Edytowane przez itr

Godzinę temu, itr napisał:

Po zdjęciu zwykłej korby 3x zakładamy  2x i chcemy ustawić starą przerzutkę względem blatu 38 czy 36z .  Porównam korby 3x Xt 765 i  2x 627.  Przerzutka xt 761 Taka

Blat nowej korby jest gdzieś w przestrzeni pomiędzy pozycją 44 i 32 z starej korby 3x.

Ok a jakie były zębatki na korbie 3x i 2x? Podajesz typ ale to mało ba są w różnych wersjach. Mając dane obu korb łącznie z linię łańcucha i patrząc na dane przerzutki można wyciągać wnioski. Sama przerzutka fd m761 są dwie wersje. Dla korb z blatem 48 i blatem 44. Jeśli chcesz żenić coś co nie ma prawa że sobą działać to nie będzie. Powiem Ci ze ja do tej mojej korby 46-34 ożeniłem fd 443 dla blatu 50 ale jak próbowałem z fd m4000 to była bez szans. Ta z 50t polknela 46 ale ta dla blatu 40t (m4000) nie wyskoczyła na 46 i wózek haczył o zębatkę. Nie ma więc co generalizowac. 

Masz w tekście , mała korba i zębatka. 44 , czyli literacko i muzycznie a nie gra.  Podobnie  jak nasz pytający. Nie mieszaj lini trekingowych, szosowych czy retro MTB… 😀 jedziemy wokół  korby 44/32/24

jeśli podałem kod od przerzutki do większych korb to przepraszam, 760 , czy 761 w każdym razie do 44 …

Edytowane przez itr

Sprawa jest tego typu, że nie chcę wydawać w ciemno 400 zł na korbę i za chwilę 200 zł na przerzutkę mając na ten moment obecną przerzutkę w idealnym stanie i korbę 3x również w idealnym stanie (kupiłem zimą nową zębatkę średnią i dużą bo nie spodziewałem się pomysłu z 2x). Sam pomysł 2x to taka bardziej luźna idea nad którą rozmyślam :) 

Gdyby obecna przerzutka M781 zadziałała to powiedzmy, że skusiłbym się na tą korbę 2x dla uporządkowania napędu i pozbycia się niepotrzebnych biegów. Wtedy starego odrestaurowanego M610 może by się udało sprzedać i odzyskać część kasy :)

Tutaj dla ciekawości moje porównanie napędów. Przełożenia jasną czcionką to te. których nie używam ze względu na przekosy. Tymi samymi kolorami zaznaczyłem przełożenia, które by się +/- pokrywały. Odpadnie mi jedynie 1x1, którego i tak nie używam, a 3x9 oraz 3x10 zastąpi coś po środku:

image.png.59a0a828ed4e1a38cb069e4de4dc8da9.png

Edytowane przez Miner

Wsadziłeś nas na minę…  😀 nie zmieniałbym co prawdziwy blat to blat… w zasadzie to w fulu ze zdjęcia chyba 3 tarcze były lepsze… i 32 zęby dominowały w lesie, 22 na podjazdach, a 44 ma asfaltach  … dwie tarcze są dobre jeśli wciąż taplasz się w górskim błocie , mniejsze ryzyko zasysania łańcucha na młynku. ( chociaż to może być  efekt placebo, to tylko moje wrażenie, może mylne) 

Tylno jeśli nie spróbujszssz to nie będziesz wiedział, ustrzel okazje z drugiej ręki, moja przerzutka ze zdjęcia ma napis deore i nie kosztowała 200 zł. Za 180 zł są jednorazowe korby 2x w Dekathlon już z pakietem suportu. 36/24