alien776 Napisano 4 Marca 2023 Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 Witam, Od kilku tygodni rozglądam się za rowerem MTB, ma to być rower do jazdy 30% asfalt/80% ścieżki leśne, weekendowo wypady w trudniejszy teren i rekreacja górska. Zależy mi aby rower fajnie podjeżdżał i nie był ociężały na prostym. Aktualnie można znaleźć sporo promocji, więc chciałbym coś kupić w lepszej cenie. Moje typy to: 1) https://www.rosebikes.pl/rose-psycho-path-2-2693312?product_shape=Splash+Blue&article_size=XL Numer jeden to marka Rose, karbonowa rama, reba, fajny napęd i spoko hamulce. W moich oczach rower kompletny. Ewentualnie za jakiś czas wymiana kół i opon - jeśli byłaby taka potrzeba. Obawiam się jedynie jak z trwałością ramy mtb od rose. W Internecie - żadnych opini o tym modelu, ani dobrych, ani złych. 2) TREK Procaliber 9.5 Trek w fajnej promocji do kupienia za 8100. Wyposażenie mocno średnie, podstawowy widelec, podstawowe hamulce. Plusem jest fajna rama, rozpoznawalność i "dobra grawancja"?, 3) Cannondale Trail SL 1 Najtańszy w zestawieniu, w lokalnym sklepie do wzięcia za 7tys. Aluminiowa rama - na pokładzie reba, mix sx/nx i hamulce mt400. Również brak informacji o tym rowerze, ciężko znaleźć nawet jego realną wagę. Brak opinii użytkowników i niezależnych testów. Mam dylemat miedzy markami "premium", a trochę egzotyką ROSE. Suche dane przemawiają na korzyść ROSE, ale obawiam się ewentualnej gwarancji, trwałości i jakości tej ramy. z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 4 Marca 2023 Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 https://www.pepper.pl/promocje/giant-fathom-2-2022-mtb-trail-wszystkie-rozmiary-niebieski-i-miedziany-650855 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 4 Marca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 Rose ma ramę ze starszym typem sztywnej osi - obecny to Boost, więc lepiej brać to pod uwagę, myśląc o ulepszaniu. Identyczne koła mają rowery z Deca. Nie wiem, czy rama podoba Ci się wizualnie (według mnie jest brzydka - jakiś garbaty ten tylny trójkąt...), albo czy interesuje Cię rama z mocowaniem pod przednią przerzutkę - jeżeli nie, to mocowanie pod nią się nie przyda... Reszty nie oceniam, bo z lenistwa nie chce mi się szukać, mimo że to chwila Powiem tylko, że na pewno nie brałbym nic z SX'em... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alien776 Napisano 4 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 Dzięki za szybką odpowiedź. Co do starego standardu sztywnych osi to to taka lipa? Na szybko przeglądałem oferty i widzę że są dostępne piasty nawet DT 350/240. To będzie bardzo duży minus tej ramy? A jak z użytkowaniem, starsze rozwiązanie jest mniej sztywne? W cannondale to akurat pół na pół SX z NX. Przerzutka to nx, który i tak podobno działa średnio. Nie miałem styczności ze sramem nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kebap Napisano 4 Marca 2023 Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 (edytowane) Ja na twoim miejscu wybrałbym, któryś z tych rowerów : 1. https://www.bike-discount.de/en/radon-jealous-al-9.0-1?number=20109667-40291130&__delivery=30&__currency=1&gclid=Cj0KCQiA9YugBhCZARIsAACXxeLNjCi0rEP36WYkaxncfiiSnInAQm9kzHCMBEvqRw9A14tbNchcJrQaAg0TEALw_wcB 2. https://www.decathlon.pl/p/rower-mtb-xc-900-29-carbon/_/R-p-300807 3. https://www.specialized.com/pl/pl/rockhopper-expert-29/p/199572?color=319743-199572 (jest poniżej twojego budżetu, ale jest bardzo dobry, specialized ma model o nazwie Chisel, który kosztuje 3000zł więcej, a różnice między nimi są bardzo małe.) 4. https://www.greenbike.pl/rower-gorski-ns-bikes-eccentric-alu-29-2022-p-6424.html?gclid=Cj0KCQiA9YugBhCZARIsAACXxeKsFcbIgl2RMUiN59FfoGUiu8wbOTzPsTU0nRxVOdiGd7sKgfbN5VYaAkNiEALw_wcB (Jest jeszcze eccentric cromo, ale różni się tylko ramą, która nawet nie jest lżejsza, a kosztuje więcej.) @alien776 Jeżeli chodzi o napędy sram'a, to wydaje się, że są całkiem dobre. Posiadam rower z napędem sram'a SX od roku i jak na razie jest dobrze. Edytowane 4 Marca 2023 przez Kebap 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 4 Marca 2023 Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 (edytowane) @Kebap jak możesz polecać takie dziadosto jak ten rockhopper?! Prosta główka główka ramy, z tylu piasta 135x9. Najgorszy powietrzny amor od rock shock i najsłabszy napęd sx od sram. p.s. Mowiac, ze różnice miedzy nim a chiesel sa bardzo małe, to już w ogóle bez komentarza… Chiesel to jedna z najlżejszych aluminowych ram na rynku. Edytowane 4 Marca 2023 przez Enadxx 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kebap Napisano 4 Marca 2023 Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 (edytowane) @Enadxx Jeździłem nawet tymi tańszymi rockhopperami i stwierdzam, że to nie dziadostwo. A reszta błędów, to rzeczywiście spora pomyłka. Edytowane 4 Marca 2023 przez Kebap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateacer Napisano 4 Marca 2023 Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 4 godziny temu, KrissDeValnor napisał: Rose ma ramę ze starszym typem sztywnej osi - obecny to Boost, więc lepiej brać to pod uwagę, myśląc o ulepszaniu. [...] Jesteś pewny? W opisie jak byk stoi, że widelec ma boost'a, a ze zdjęć wynika, że z tyłu też jest zastosowany ten sam standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 4 Marca 2023 Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 Z zdjęć wynika że ma z tyłu oś przelotową, nie widać czy jej szerokość to 142 czy 148 (boost). Natomiast w opisie jest jasno napisane, że to nie jest boost, tylko "12x142 TA". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateacer Napisano 4 Marca 2023 Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 zgoda, mój błąd. @KrissDeValnor pisał wyraźnie o ramie. Tak to jest jak się nieuważnie czyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alien776 Napisano 5 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Tak tak, to pewne 12x142, ale czy to wielki problem? Jest wyczuwalna różnica pomiędzy tym a boostem? Piasty są dostępne więc raczej pod tym kątem to nie problem. Radon, całkiem okej.. gdyby nie ten luźny przewód hamulcowy puszczony pod rama 🤦♂️ bardzo kiepsko to wygląda. A dziwne bo od przerzutki wpuścili wewnątrz a ten na trytytki przyczepiony... Przeglądając bikediscount trafiłem na promocję na karbonowe rowery cube reaction w świetnych cenach. Niestety brak mojego rozmiaru, ale może ktoś skorzysta. Ja potrzebuję L której akurat nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_ba Napisano 5 Marca 2023 Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Możesz jeszcze zobaczyć na Meride Big.Nine Pro, do kupienia poniżej 7tys. a dostajesz: dobrą i całkiem lekką ramę, przyzwoity amortyzator, dobry napęd (deore xt, slx), niezłe hamulce (poza tarczami). Niestety minusem tego roweru są dość słabe i ciężkie koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi