Skocz do zawartości

[napęd] wymiana napędu w mtb

Tom7

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Tom7 napisał:

Teren miałem na myśli las czy łąki/pola jak zwał tak zwał wszystko poza asfaltem/drużkami rowerowymi/chodnikiem.

Pozdro

Kettler

No w zasadzie to właśnie kwestia tych opon być może wystarczyło by je wymienić by rower lepiej sobie radził na asfalcie bo obecnie to i hałas przeszkadza toczenie się ogólne nie jest super.

Masz założone  opony uniwersalne, które na asfalcie mogą hałasować i dają subiektywne uczucie oporu. Zmień je na coś bardziej gładkiego. 

Plus pewnie ze względu na amortyzator jest cięższy niż mógł by być do takich zastosowań głównie miejskich.

Ciężar przy jeździe po płaskim ma drugorzędne znaczenie a jego obecność chroni Co nadgarstki i stawy przy jeździe po chodnikach i krawężnikach . Bardziej istotne może być sprawdzenie jak pracują poszczególne elementy (piasty kół, suport, hamulce) czasami są totalnie źle  skręcone 😕

Trochę w jakimś stopniu chęć zmiany dla samej zmiany na pewno ale w dużej mierzę chęć zmiany na coś co lepiej sprawdzi się przy codziennym użytkowaniu na asfalcie/scieżkach.

Pozdrawiam

1 minutę temu, Sobek82 napisał:

Prawie 2,5 kg za dwie opony 😱

Czyli co złe?

1 minutę temu, Adam55 napisał:

Dziwi mnie tylko ze na zdjęciu są opony o szerokości 2.0 a kolega chce bardziej szosowe i kupuje 2.2. Hmm... 

No po prostu myślałem że tu bardziej nie szerokość a rodzaj opony jest istotny 

No na pewno. Ale powierzchnia tarcia też będzie inna przy szerszej oponie. Zwroc też uwagę na tą wagę. Te Continental które Ci wysłałem ważą mniej a maja szerokość 2.0. Wcześniej w moim miałem semislick cx comp 1.5 które mają niskie opory toczenia, teraz te at ride Conti mam 1.6 i dość bogaty bieżnik i nie zauważyłem żeby się ciezej jechalo. Gravel mają oponę do ok 42-45 mm i to max. Powyżej tego to już mtb. 

Edytowane przez Adam55

Chcesz mieć oponę miejską to ten Conti z mojego linku jest o niebo lżejszy. Boisz się ze będą wyglądać za wąsko to looknij na schwalbe hurricane 27.5x2.0 lub inne opony do gravel . Myślę że jak masz 2.0 i chcesz lżej to trochę dziwne ze chcesz kupic oponę 2.2.