Kettler Napisano 4 Marca 2023 Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 2 godziny temu, Tom7 napisał: Teren miałem na myśli las czy łąki/pola jak zwał tak zwał wszystko poza asfaltem/drużkami rowerowymi/chodnikiem. Pozdro Kettler No w zasadzie to właśnie kwestia tych opon być może wystarczyło by je wymienić by rower lepiej sobie radził na asfalcie bo obecnie to i hałas przeszkadza toczenie się ogólne nie jest super. Masz założone opony uniwersalne, które na asfalcie mogą hałasować i dają subiektywne uczucie oporu. Zmień je na coś bardziej gładkiego. Plus pewnie ze względu na amortyzator jest cięższy niż mógł by być do takich zastosowań głównie miejskich. Ciężar przy jeździe po płaskim ma drugorzędne znaczenie a jego obecność chroni Co nadgarstki i stawy przy jeździe po chodnikach i krawężnikach . Bardziej istotne może być sprawdzenie jak pracują poszczególne elementy (piasty kół, suport, hamulce) czasami są totalnie źle skręcone 😕 Trochę w jakimś stopniu chęć zmiany dla samej zmiany na pewno ale w dużej mierzę chęć zmiany na coś co lepiej sprawdzi się przy codziennym użytkowaniu na asfalcie/scieżkach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 4 Marca 2023 Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 Prawie 2,5 kg za dwie opony 😱 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 4 Marca 2023 Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 Dziwi mnie tylko ze na zdjęciu są opony o szerokości 2.0 a kolega chce bardziej szosowe i kupuje 2.2. Hmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 4 Marca 2023 Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 To ten rower będzie ważył z 16kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom7 Napisano 4 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 1 minutę temu, Sobek82 napisał: Prawie 2,5 kg za dwie opony 😱 Czyli co złe? 1 minutę temu, Adam55 napisał: Dziwi mnie tylko ze na zdjęciu są opony o szerokości 2.0 a kolega chce bardziej szosowe i kupuje 2.2. Hmm... No po prostu myślałem że tu bardziej nie szerokość a rodzaj opony jest istotny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 4 Marca 2023 Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 (edytowane) No na pewno. Ale powierzchnia tarcia też będzie inna przy szerszej oponie. Zwroc też uwagę na tą wagę. Te Continental które Ci wysłałem ważą mniej a maja szerokość 2.0. Wcześniej w moim miałem semislick cx comp 1.5 które mają niskie opory toczenia, teraz te at ride Conti mam 1.6 i dość bogaty bieżnik i nie zauważyłem żeby się ciezej jechalo. Gravel mają oponę do ok 42-45 mm i to max. Powyżej tego to już mtb. Edytowane 4 Marca 2023 przez Adam55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom7 Napisano 4 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 To jeszcze się zastanowię. Ciekawe ile mogą ważyć te opony które były na nim od nowośći Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 4 Marca 2023 Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 Chcesz mieć oponę miejską to ten Conti z mojego linku jest o niebo lżejszy. Boisz się ze będą wyglądać za wąsko to looknij na schwalbe hurricane 27.5x2.0 lub inne opony do gravel . Myślę że jak masz 2.0 i chcesz lżej to trochę dziwne ze chcesz kupic oponę 2.2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom7 Napisano 4 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 A co sądzisz o CONTINENTAL Double Fighter III? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 4 Marca 2023 Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 Kup potestuj. Opon jest cała masa. Tylko nie kupuj szerszej niż 2.0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom7 Napisano 11 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 Zamówiłem SCHWALBE Marathon, dzięki za pomoc i sugestie. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi