Sobek82 Napisano 21 Maja 2023 Udostępnij Napisano 21 Maja 2023 https://www.instagram.com/reel/CsfrWgMuGYS/?igshid=MmJiY2I4NDBkZg== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Gdyby jeszcze ktokolwiek miał wątpliwości jak działają LP to taka akcja współorganizowana przez władze Andrychowskie; https://oko.press/rezerwat-madohora-reportaz A jak by ktoś miał jeszcze jakiś problem to materiał w YT; 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 Ostatnio w radio słuchałem jak jakiś leśniczy, nadleśniczy czy inny pracownik LP tłumaczył dlaczego wycinają drzewa - że to jest ja w społeczeństwie, że musi być równowaga i nie mogą być tylko stare osobniki, że trzeba zrobić miejsce dla młodego pokolenia... masakra 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 Gdyby drzewa mogły rżnąć, zaczęły by od Lasów Państwowych, żeby młode pokolenie mogło zmienić leśnych dziadków. Też widziałem: poręba w suchym lesie, jak plaża żeby gatunki wytrzebić inwazyjne. Będzie w lecie piasek parzył wiatr rozgoni suszę, kolejny placek gorąca na mapie. Czy zarośnie? Kiedy? Rżną lasy do gołej ziemi, nawet w Parku Narodowym, nie wspominając zwykłych. A kraj wysycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 8 Czerwca 2023 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 Pisiory potrzebuję kasę na kampanię wyborczą to LP rżną bardziej niż zwykle. Konsekwencje mają gdzieś. Godzinę temu, Greg1 napisał: jakiś leśniczy, nadleśniczy czy inny pracownik LP tłumaczył dlaczego wycinają drzewa - że to jest ja w społeczeństwie, że musi być równowaga i nie mogą być tylko stare osobniki, że trzeba zrobić miejsce dla młodego pokolenia... masakra Typowa propaganda, którą większość Januszy łyka jak wygłodniały pelikan makrelę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Greg1 napisał: Ostatnio w radio słuchałem jak jakiś leśniczy, nadleśniczy czy inny pracownik LP tłumaczył dlaczego wycinają drzewa - że to jest ja w społeczeństwie, że musi być równowaga i nie mogą być tylko stare osobniki, że trzeba zrobić miejsce dla młodego pokolenia... masakra Przypomniałem sobie - to było odnośnie wycinania Puszczy Bukowej pod Szczecinem: RSnW: co dalej z Puszczą Bukową - Region - Radio Szczecin - szkoda, że akurat tu nie ma nagranej całej audycji i tych dyrdymałów o młodym pokoleniu Edytowane 8 Czerwca 2023 przez Greg1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 12 godzin temu, itr napisał: Rżną lasy do gołej ziemi, nawet w Parku Narodowym, nie wspominając zwykłych. A kraj wysycha. Ja jestem z górami związany i pamiętam jak opowiadali, że robią przebudowę lasu bo kornik. Miało to się kończyć jakoś teraz a daliśmy się zrobić w jajo bo faktycznie zrobili lasy gospodarskie. Ale karma wróci bo zawsze wraca. Każda szeroka szutrówka z tymi pięknymi odpływami, każdy szlak zrywkowy to tysiące dodatkowych m2 czegoś co działa jak rynna. W Andrychowskich okolicach co chwila borykają się albo z suszą albo zniszczeniami przez rwącą wodę. Pamiętam zniszczenia w Złatnnej i Ujsołach kiedy na zboczach Lipowskiej i okolic Krawcowego rósł świerk na świerku. Obecnie tam nie ma nawet połowy lasu. Przy okazji po tak niektórzy bronią tego sprzątania szlaków. Mamy już zaraz wakacje a jedyny "terenowy" szlak w Puszczy Niepołomickiej czyli ten przy rez Długosza zawalony drzewami. Od asfaltu od strony północnej to raptem niecałe 500 m. Jak byłem zimą po okiści to gonili jak ze sraczką i czyścili szutrówki. A szlakiem to kto by się przejmował. Pod Mogilanami w lesie Bronaczowa też szlak zawalony choć obok robią piłami już całą wiosnę a do niego samego idzie szeroka droga. A co pisiorskiej zarazy to następny cwaniak po wspomnianych układach pod Mogielicą tym razem w Sądeckim; https://next.gazeta.pl/next/7,172392,29788511,samowolka-ryszarda-florka-miliarder-buduje-kompleks-sportowy.html#s=BoxMMtImg1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano wczoraj o 11:40 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:40 (edytowane) Cóż po zmianie władzy i nawet nie było by to jakoś specjalnie istotne ale miało być zupełnie inaczej wydaje się, że nie zmieni się prawie nic. Lub jeśli to dla oka bardzo mało. Pamiętacie te 20% lasów co to miało iść na wieczną ochronę przed wycinką? No więc ta chamówa z LP o ile nic się nie zmieni a się nie zmieni bo to jest banda z pod jednego płaszcza właśnie co nieco przedstawiła. Na mapach BDL Banku danych o lasach jest nowa mapa "Wzmocnienie ochrony zasobów leśnych; "https://www.bdl.lasy.gov.pl/portal/mapy . Te bandziory jak widać do tych 20% włączyły istniejące już rezerwaty, miejsca gdzie i tak wyręb był albo nieopłacalny albo prawie nie możliwy. Widać bagna albo przepaściste urwiska nad górskimi potokami. Nawet widzę pas 100-200 metrowej szerokości przy granicy jednego z parków narodowych w miejscu gdzie nawet nie ma jak dojść. Lepiej, widzę kawałki w części lasów w Krakowie gdzie od dziecka o ile pamiętam nikt nic nie wycinał nawet na małą skalę. Jeszcze lepiej w takiej typowej uprawie jak Puszcza Niepołomicka też nasmarkane czasem po kilka arów!!! i to samo wszędzie w każdym kompleksie. Te bandziory wymyśliły zatem, że jak z całego kraju pozbierają to do kupy to uzbiera się te wymagane 20%. Przejrzyjcie kto chce i jest w temacie co tam koło was będzie takiego wybitnego co piły nie zobaczy. Łaskawcy w dupsko mać zrobili tak w rejonie rezerwatu na Policy, że co było w tym roku widać orali tam szlak, wycinali co popadnie a teraz ma to być bez wycinki. Ani jednego większego nie widać kompleksu leśnego w choćby Beskidach. Na żółto niby coś tam mają uważać ale ja już wiem, że to pic na wodę fotomontaż. Takie cenne tereny jak choćby rejon Rysianki, Lipowskiej i tu niebieski do Złatnej nadal będą i są eksplatowane a to właśnie takie tereny powinny być priorytetowo wyłączone z rycia. Zawsze twierdziłem, że LP to jak zakon i tylko wejście tam z buta, danie w przysłowiowy ryj może coś zmienić bo oni sami zrobią absolutnie wszystko by było po staremu. To jest ich cel statutowy, motto i życiowe i funkcjonalne a funkcja uspołeczniania lasu to mrzonka dla frajerów. Na razie jak na obrazie jest mały dym i znowu ci co marzą o zmianach łudzą się, że będzie inaczej. Pewnie coś zmienią tu i tam ale co do zasady nic się nie zmieni. Porzućcie nadzieję tym bardziej, że te niepełnosprawne umysłowo co ą u władzy nawet chyba specjalnie nie ogarniają, że o ile tak chcieli to tak nie jest i ktoś ich ordynarnie robi w jajeczko. Edytowane wczoraj o 11:44 przez Tyfon79 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano wczoraj o 12:27 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:27 Powiem tak - głosować ciągle na tę samą bandę i oczekiwać zmian - to gorzej niż naiwność 😎 Jedne pacynki sterowane są z Waszyngtonu, a inne - z Berlina.... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano wczoraj o 13:12 Autor Mod Team Udostępnij Napisano wczoraj o 13:12 1 godzinę temu, Tyfon79 napisał: Na mapach BDL Banku danych o lasach jest nowa mapa "Wzmocnienie ochrony zasobów leśnych; " Nie widzę tego. Jest tylko interaktywna mapa i nie ma na niej tych terenów oznaczonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano wczoraj o 14:11 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:11 (edytowane) @sznib tam gdzie masz okienka choćby z mapą form własności to ostanie jest to o czym piszę. Za dojazdami pożarowymi i mapą monitoringu lasów. Mapy jak pisałem BDL na samym dole. @spidelli tylko jak piszę tu już nie chodzi o tą czy inna bandę u władzy. Tu masz tak samo jak z myśliwymi z wszelakiej maści poglądami, zawodami i tak dalej. Też za wszelką cenę bronią swojego. Tu jak by sam Pan Bóg zstąpił to podejrzewam, że też i szlag by go trafił i oni też okoniem by stanęli. Tu trzeba nie zależnego innego podejścia i to siłowego po inaczej ten beton na centymetr nie skruszeje. Edytowane wczoraj o 14:12 przez Tyfon79 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano wczoraj o 15:56 Autor Mod Team Udostępnij Napisano wczoraj o 15:56 No rzeczywiście kpiny. W mojej okolicy praktycznie nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemrod82 Napisano wczoraj o 17:48 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:48 Ogólnie parodia z tą ograniczoną wycinką. Patrząc na lasy w promieniu 50 km od mojego miasta to obecnie tną 2-3 razy więcej niż kiedykolwiek... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano wczoraj o 19:17 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:17 Niestety szansa na poprawę była niewielka - zwłaszcza gdy PSL dorwał się do koalicji. Układ w LP jest ponad podziałami politycznymi zabetonowany na długo. Jedyna szansa? Jakaś młoda partia zielonych - ale kto ich w Polsce wybierze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 2 godziny temu, sznib napisał: No rzeczywiście kpiny. W mojej okolicy praktycznie nic. No jak nie masz jak oni jak piszę po parę arów to w zagajnikach pod Wieliczką nawrzucali albo po wrębie "wyspę z paru drzew? To albo masz dookoła pełno prywatnych lasów albo ja nie wiem. @Nemrod82 tam na tej mapie nie ma nawet terenów, które obecna władza im kazała wyłączyć. Komentarz zbędny. Jak było pod mostem w filmie "Psy"; "co tu gadać tu trzeba lać". By lepiej zrozumieć to trzeba zdać sobie sprawę, że pi x drzwi to te 20% to grubo ponad milion hektarów. Taki jeden z największych rezerwatów w Beskidach barania Góra dla przykładu to tylko niecałe 400 hektarów. Masyw Śnieżnika z połowę z tego wiec logiczne, że gdyby musieli faktycznie tyle dać to trzeba by wyłączyć ogromnie połacie nowego terenu. No ale jak poskładali puzzle z całego kraju jak pisałem nawet z kilku arów to się uzbierało. Na koniec trzeba pamiętać, że wyręby w LP działają na zasadzie wcześniejszych przetargów i jak klepną umowy z ZUL-ami to po ptokach i trzeba będzie znowu za rok gonić tego samego króliczka. I oto im chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu Bo ustrój krajów Europy (poza Szwajcaią) to demokracja pozorna. Można sobie głosować na kogokolwiek i tak zawsze będzie.to samo - obywatel potrzebny tylko do oddania głosu i płacenia podatków, poza tym ma siedzieć cicho. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Co ciekawe ten film wyżej ma na dzień dzisiejszy 96 wyświetleń🫠🙃😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi