girek Napisano 2 Marca 2023 Napisano 2 Marca 2023 Trochę mi wstyd o to pytać ale co tam, sprawa wygląda tak: Stary rower, kierownica klasyczna, chyba nigdy nie odkręcana. Ponieważ chcę go przywrócić do życia a były na niej luzy to postanowiłem ją odkręcić żeby przy okazji nasmarować stery. Przy wyciąganiu kierownicy z rury (nakrętka i kontra odkręcone) wypadła mi wąska podkładka z ząbkiem pasującym do wcięcia w rurze kierownicy. Gdzie ma być ta podkładka? Dałbym sobie głowę uciąć, że była na samym dole, pod nakrętką i kontrą ale na YT widziałem, że najpierw nakręcamy nakrętkę mocującą, później wchodzi ta podkładka z wcięciem i później przychodzi nakrętka kontrująca. Czy taka ma być kolejność? Cytuj
Maciek.B Napisano 3 Marca 2023 Napisano 3 Marca 2023 Podkladka idzie pomiedzy nakręcaną bieżnię, a kontrę. Jako 2. od góry. 1 Cytuj
TheJW Napisano 3 Marca 2023 Napisano 3 Marca 2023 Bieżnia wewnętrzna - łożysko - bieżnia zewnętrzna - podkładka z ząbkiem - nakrętka kontrująca. Tutaj dobrze widać: Rozważyłbym jednak pozbycie się tej podkładki, bo zdarzały mi się przypadki, że utrudniała ona prawidłowe skontrowanie sterów albo nawet ich luzowanie się. 1 Cytuj
girek Napisano 3 Marca 2023 Autor Napisano 3 Marca 2023 Jaki jest wobec tego sens tej podkładki? Na chłopski rozum między nakrętką a kontrą nie powinno już być czegokolwiek.... Cytuj
TheJW Napisano 3 Marca 2023 Napisano 3 Marca 2023 Też się przez chwilę nad tym zastanawiałem pisząc odpowiedź i w sumie nic sensownego mi do głowy nie przyszło. Nie wiem, może żeby się całość nie zapiekła, czy coś... Cytuj
girek Napisano 3 Marca 2023 Autor Napisano 3 Marca 2023 @TheJW jeszcze jedna prośba w temacie, ta górna nakrętka (kontra) wczoraj mi się rozsypała, była z jakiegoś aluminium chyba i być może za mocno skręciłem klucz nastawny, nie wiem. Czy Twoim zdaniem samą nakrętkę można dostać w stacjonarnych sklepach rowerowych czy trzeba zamawiać z allegro? https://allegro.pl/oferta/stalowa-nakretka-steru-kierownicy-mtb-1-10199854098 Cytuj
TheJW Napisano 3 Marca 2023 Napisano 3 Marca 2023 Powinieneś dostać od ręki w pierwszym lepszym sklepie za kilka złotych. Weź stalową, bo ta była z jakiegoś gównolitu. Cytuj
Garlock Napisano 3 Marca 2023 Napisano 3 Marca 2023 (edytowane) 52 minuty temu, girek napisał: Jaki jest wobec tego sens tej podkładki? Na chłopski rozum między nakrętką a kontrą nie powinno już być czegokolwiek Jeśli jesteś w stanie złapać mocno kluczem za bieżnię i dociągnąć drugim kluczem kontrę, to teoretycznie możesz nie uzywać podkładki. Ale prościej jest kontrować z podkładką. Ząbek sprawia, że ona się nie obróci. Czyli kontra zawsze "trze" po nieruchomej podkładce i nie próbuje obrocić bieżni ktora została już dokładnie wyregulowana (skasowanie luzy w łozyskach). Tak jak pisał @TheJW kontra do kupienia w wiekszości sklepów. Polecam taką z sześciokątem a nie na klucz hakowy. Edytowane 3 Marca 2023 przez Garlock 1 Cytuj
girek Napisano 3 Marca 2023 Autor Napisano 3 Marca 2023 W dwóch sklepach nie mieli, w trzecim, znajomym wygrzebali mi jedną ze złomu 😁 Cytuj
TheJW Napisano 3 Marca 2023 Napisano 3 Marca 2023 Złom w serwisie rowerowym to niezła skarbnica części zamiennych. Sam nie raz jeździłem po sklepach, a to po jakąś zgubioną kulkę od pedałów, a to jakąś śrubkę czy nakrętkę. 1 Cytuj
girek Napisano 10 Marca 2023 Autor Napisano 10 Marca 2023 No to na zakończenie dopowiem, że nakrętka ze złomu okazała się calowa a ja potrzebuję 1 i 1/8. Podsumowując - wizyta w 4 sklepach rowerowych i telefony do 3 innych z okolicy - nikt nie ma nakrętki 1 i 1/8 cala bo nikt tego nie potrzebuje. Całe szczęście jest allegro i kierownica jest na swoim miejscu Cytuj
girek Napisano 11 Marca 2023 Autor Napisano 11 Marca 2023 W żadnym sklepie mi nie zaproponowano zakupu całych sterów a ja, szczerze, nie wiedziałem, że ta nakrętka jest w komplecie ze sterami. Cytuj
Maciek.B Napisano 12 Marca 2023 Napisano 12 Marca 2023 Ja chyba faktycznie jestem oderwany od rzeczywistości (rzeczywistości w kwestii kompetencji ogółu sklepów rowerowych). Wyjdzie na to, że się przechwalam, ale zakup całych sterów to pierwsze co byś usłyszał jakbyś na mnie trafił. Właściwie to z czym się spotkałeś to nawet nie jest brak kompetencji, tylko lenistwo wynikające z niskiej wartości zakupu. A mimo wszystko Ty problem miałeś spory, bo rower był unieruchomiony. Nie chce mi się wierzyć, aby żaden z 7 sklepów, w których pytałeś nie miał kompletnych, tanich sterów takich jak u Ciebie, bo choć patent jest przedpotopowy, to do dziś na takich sterach jeździ większość trekkingów, mieszczuchów i wiele rowerów dziecięcych. Powodzenia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi