stpman Napisano 2 Marca 2023 Napisano 2 Marca 2023 Witam, Mojemu tacie stuknie w tym roku 60'tka i chcieliśmy mu kupić w prezencie rower. Oczywiście na mnie spadł wybór czegoś co będzie przyzwoite Wzmagania: - rower o komfortowej, wygodnej pozycji, koniecznie z "damską" ramą, - najlepiej ze sztywnym stalowym lub karbonowym widelcem, bez taniego badziewnego amorka/uginacza, - możliwie lekki (przerażają mnie trekkingi co ważą po 17-18kg) - hamulce tarczowe, przyzwoity napęd, dobre koła, - może mieć fabryczne błotniki i bagażnik, ale nie jest to warunek konieczny (zawsze można samemu doposażyć) - rower do typowo rekreacyjnych wyjazdów i wycieczek, trochę asfaltu, trochę leśnych szutrów, czasem dojazdy do pracy Myślałem o Marinie Kentfield ST z opcją doposażenia go w akcesoria i montażu lepszego napędu (np. kompletne Alivio) lub Riverside Elops...? A może ktoś jeszcze coś ciekawego i dostępnego poleci? pozdrawiam stpman Cytuj
RabbitHood Napisano 2 Marca 2023 Napisano 2 Marca 2023 Ten marin wydaje się całkiem OK - chociaż cena za taki sprzęt powala... cóż "inflacja". Za podobnego bajka 3 lata temu dałbyś góra 2tyś. Cytuj
chrismel Napisano 2 Marca 2023 Napisano 2 Marca 2023 W tym wieku to raczej szosa albo gravel na szybkich oponach. Jak inaczej będzie dawał radę ścigać się z innymi skoro siły już nie te. Cytuj
Mihau_ Napisano 2 Marca 2023 Napisano 2 Marca 2023 Nie do końca wierzę, że to piszę ale popatrz na treka dual sport gen 5, https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-dual-sport/c/B430/?sort=price-desc&pageSize=24&q=%3Arelevance#breadcrumbs albo fx https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-hybrydowe/rowery-fitness/fx/c/B421/?sort=price-asc&pageSize=24&q=%3Arelevance# Cytuj
c1ach Napisano 2 Marca 2023 Napisano 2 Marca 2023 (edytowane) Godzinę temu, stpman napisał: - najlepiej ze sztywnym stalowym lub karbonowym widelcem, bez taniego badziewnego amorka/uginacza, Dokładnie to samo sobie założyłem gdy kupowałem ostatnio rower w prezencie dla osoby "nierowerowej". Wybraliśmy się razem na tour po sklepach i wszystkie rowery bez amora nie pasowały, musiał być amor ze względu na wygodę na stare lata i już. Plus widać było dużą nerwowość w prowadzeniu tych rowerów na sztywnych widłach. Nie kieruj się tym że coś jest dla Ciebie badziewne. Tańszy amortyzator działa i odciąża nadgarstki, chociaż kijem byś tego nie tknął to wiem. Ważna zasada nie kupować komuś roweru dla siebie Którego Elopsa masz na myśli? Jest tego kilka modeli. Edytowane 2 Marca 2023 przez c1ach Cytuj
Kettler Napisano 2 Marca 2023 Napisano 2 Marca 2023 Mój ojciec odrzucił wszystkie rowery, które mu proponowałem ponieważ miały „damską” ramę🤔 chociaż wcześniej poprosił aby mu coś poszukać ponieważ na obecny rower ma problem z wsiadaniem ze względu na kontuzje stawu biodrowego 😕 Cytuj
XC100S Napisano 3 Marca 2023 Napisano 3 Marca 2023 (edytowane) Tu jest rama pośrednia, może to Was zainteresuje. Serwis w każdym mieście może zaoszczędzić nerwów. https://www.decathlon.pl/p/rower-miejski-dlugodystansowy-elops-900-niska-rama/_/R-p-305061 Są też wersje z wysoką ramą. A może wersja ze wspomaganiem ? Może się przydać na koniec wycieczki. Edytowane 3 Marca 2023 przez XC100S Cytuj
stpman Napisano 3 Marca 2023 Autor Napisano 3 Marca 2023 (edytowane) @c1ach myślałem właśnie o podlinkowanym przez kolegę @XC100S Elops 900. Wygląda bardzo fajnie Co do sztywnego widelca - obecnie ojciec ma rower właśnie na sztywnym widelcu i mu to odpowiada. A damska rama właśnie po to, żeby na starość łatwiej się na rower wsiadało. To ma jeździć a nie wyglądać Edytowane 3 Marca 2023 przez stpman Cytuj
Kettler Napisano 3 Marca 2023 Napisano 3 Marca 2023 @stpmanA damska rama właśnie po to, żeby na starość łatwiej się na rower wsiadało. To ma jeździć a nie wyglądać Mój ojciec ma 85 lat i jakoś tego argumentu nie kupił 😞 z jego perspektywy to 60 latek to młody facet😄 Cytuj
Mihau_ Napisano 3 Marca 2023 Napisano 3 Marca 2023 (edytowane) Szczerze mówiąc jak patrzę na swojego ojca, który za miesiąc skończy 61 to jestem się w stanie zgodzić, że w tym wieku to jeszcze "młody facet". Siwych włosów dopiero kilka a tętno spoczynkowe 36 Jak jesienią wchodziliśmy na Kasprowy (w sumie pierwszy raz po górach chodził) to mijaliśmy ludzi jak tyczki, już się bałem ze sam w tyle zostanę Edytowane 3 Marca 2023 przez Mihau_ Cytuj
chrismel Napisano 3 Marca 2023 Napisano 3 Marca 2023 @Kettler - dokładnie tak. Dlatego wcześniej napisałem o szosie lub szybkim gravelu a kolega @stpman marudzi o jakiejś starości Cytuj
Mihau_ Napisano 3 Marca 2023 Napisano 3 Marca 2023 (edytowane) xxx Edytowane 3 Marca 2023 przez Mihau_ Cytuj
stpman Napisano 3 Marca 2023 Autor Napisano 3 Marca 2023 Tata jeździł na moim gravelu (esker 6.0) i stwierdził, że zdecydowanie woli rower z prostą kierownicą. Także gravele (nawet Marin 4C) odpadają Cytuj
c1ach Napisano 3 Marca 2023 Napisano 3 Marca 2023 Elops ma amortyzator o wadze 1600g, crossowy amortyzator typu RS Paragon waży 1850, Suntour GVX 1720. Zysk wagowy dla mnie nie jest warty pójścia w to rozwiązanie, nie wiadomo jak z częściami i serwisem. Co gdy osłona gumowa sparcieje - da się gdzieś dokupić? Fajne i szybkie damki oferuje Cube. Np. coś takiego waży 10,3 kg katalogowo. https://www.cube.eu/pl-pl/cube-nulane-pro-grey-n-black/651200Z, są też wersje od razu z wyposażeniem. Cytuj
Kettler Napisano 3 Marca 2023 Napisano 3 Marca 2023 Fajny ten Cube 👍można by na nim jakiś bardziej płaski maraton MTB zaliczyć😁 Cytuj
Imar Napisano 3 Marca 2023 Napisano 3 Marca 2023 (edytowane) Zawsze można rozważyć opcje wymiany amortyzatora na coś z wyższej półki. Celowałbym coś co pomieści 42c, da to już naprawdę wysoki komfort. Jeśli chodzi o jazdę rekreacyjną to uważam że pierwsze trzeba zadbać o komfort jazdy, wtedy kilometry same się nabijają. Edytowane 3 Marca 2023 przez Imar Cytuj
stpman Napisano 4 Marca 2023 Autor Napisano 4 Marca 2023 Co do roweru z Decathlona (Elops 900) to właśnie martwi mnie ten amortyzator. Słusznie zauważyliście, że zapewne będzie problem z ewentualnym serwisem. Cube super, ale z wyposażeniem kosztuje prawie 7k zł, a to już za dużo trochę... Ale ten Trek jest moim faworytem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi