Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej wszystkim,

Proszę Was o wskazówki dotyczące kupna roweru trekkingowego. Przez ostatnich kilka lat jeździłem Unibike Flash, który jest już dość wysłużony i przyszedł czas na zmiany.
Rozglądam się głównie za rowerami z drugiej ręki, bo zależy mi na osprzęcie dobrej jakości, który będzie wytrzymały.

Nie chcę przekraczać budżetu 3.500 zł.
W zdecydowanej większości jeżdżę po mieście, jednak kilka razy w roku robię trasy po łąkach i lasach w granicach 50-60 km. Dość często bywam w Kotlinie Kłodzkiej i chcę rower, którym będę mógł pojeździć po trasach rowerowych z niewielkimi przewyższeniami. Chcę w niedalekiej przyszłości przejechać Bornholm.

Potrzebuję roweru z bagażnikiem i błotnikami, który jednocześnie nie będzie zbyt ciężki i będzie nadawał się do dość dynamicznej jazdy.

Będę wdzięczny za wszystkie porady 🙂

Napisano

Dzięki za odpowiedź, Mihau_!

Fajny ten Elops 900. Jeśli już o rowerach z decathlonu ponad założonym budżetem mówimy - Twoim zdaniem Elops 900 czy Riverside 920+akcesoria? https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-920/_/R-p-329787

I co sądzisz o pasku napędowym zamiast łańcucha? Wydaje się to dużo wygodniejszym rozwiązaniem i patrząc na rowery z Decathlona za ponad 4.000, to w tym budżecie można kupić np. używany Cube Travel z takim właśnie rodzajem napędu. Będę wdzięczny za odpowiedź.

I jeszcze jedno pytanie - znajomy ma do sprzedania Gazelle Chamonix C8. Podobno daje radę także na wypadach poza miasto. Czy warto w ogóle brać go pod uwagę, patrząc na moje kryteria wyboru?

Napisano

1. Jeśli nie jeździsz dużo poza asfaltem to elops. 

2. Pasek i piasta planetarna ogólnie są spoko (o ile w tej używce ktoś ją w ogóle serwisował), zastanowiłbym się tylko nad tą "dość dymaniczną jazdą" bo takie napędy nie są do niej stworzone + nie kupisz roweru o masie elopsa 

• +1 pomógł 1
Napisano

W internecie znalazłem rower, który w swojej cenie ma lepsze podzespoły niż rowery z decathlonu. https://www.radon-bikes.de/trekking-cross/trekking/solution-comfort/solution-comfort-50-2022/ . Niestety jest z Niemiec, więc musiałbyś trochę zapłacić za dostawę i poczekać na rower. Ale sam rower kosztuje 700 euro (około 3300zł), więc myślę, że z dostawą nie wiele przekroczyłbyś budżet , a miałbyś już bardzo dobry rower. 

Od Elopsa 900 różni się tym, że ma odrobinkę gorszy napęd , lepsze hamulce oraz lepszą amortyzację.

• +1 pomógł 1
Napisano

Dzięki Mateusz, przyjrzę się Twojej propozycji 🙂 wygląda na ciekawą alternatywę.

A Ty co sądzisz o Cube Travel, jeśli byłby w dobrym stanie? Warto?

Napisano

@kettler Rzeczywiście przepraszam za błąd. Po prostu skupiłem się bardziej na komponentach i cenach niż dostępności.

Godzinę temu, kazet napisał:

Dzięki Mateusz, przyjrzę się Twojej propozycji 🙂 wygląda na ciekawą alternatywę.

A Ty co sądzisz o Cube Travel, jeśli byłby w dobrym stanie? Warto?

Myśle że to całkiem dobry wybór ale są troche drogie i ja na twoim miejscu poszukalbym roweru z amorem, bo nawet w mieście sie troche przydaje. Sam posiadam rower tej marki od roku i jak na razie sprawuje sie dobrze. Ale