kemot1974 Napisano 1 Marca 2023 Napisano 1 Marca 2023 Czesc Wszystkim, pytanie typu ,, chciałem się upewnić,,. Montuję w swoim rowerze suport Token TK 878 EX BSA Threaded 68 mm pod korbę Shimano GRX 600 do napędu 2x10. Na schemacie ze strony TOKEN jest układ podkładek jak ponizej. Rozumiem , że musze zastosować ten układ i wszystko będzie działo poprawnie ? Napęd mam 2 x 10 Shimano GRX , tylna przerzutka GRX 400 ( 10 rzędowa) linia łańcucha 46,9. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj
marcesco Napisano 1 Marca 2023 Napisano 1 Marca 2023 (edytowane) Miałem ten suport w MTB, podkładki rozmieszczasz wedle schematu, tj. zależnie od szerokości mufy (68 lub 73) oraz typu napędu - w Twoim wypadku Road. Edytowane 1 Marca 2023 przez marcesco 1 Cytuj
RabbitHood Napisano 1 Marca 2023 Napisano 1 Marca 2023 Tak kiedyś się zastanawiałem na ile można zaufać tym gotowym "obliczeniom" producenta a na ile trzeba samemu sprawdzić linię łańcucha. Cytuj
kemot1974 Napisano 1 Marca 2023 Autor Napisano 1 Marca 2023 @RabbitHoodw sobotę sprawdzę i dam znać. Cytuj
marcesco Napisano 2 Marca 2023 Napisano 2 Marca 2023 14 godzin temu, RabbitHood napisał: Tak kiedyś się zastanawiałem na ile można zaufać tym gotowym "obliczeniom" producenta a na ile trzeba samemu sprawdzić linię łańcucha. Napęd pracował idealnie także nawet nie pomyślałem aby to sprawdzić, ale fakt każda rama jest inna. Cytuj
RabbitHood Napisano 2 Marca 2023 Napisano 2 Marca 2023 @marcesco Nie no wiesz - ja też h2 zawsze skręcam zgodnie z tym co tam producent sobie wymyśli i jakoś to się kręci. To tylko takie teoretyczne pytanie - bo właśnie geometria jakoś tam się różni między rowerami. Nie mówiąc o przypadkach - co robić z fitnesami i trekingami - gdzie czasami w rame "nie mtb" mamy korbę "mtb" Cytuj
kemot1974 Napisano 7 Marca 2023 Autor Napisano 7 Marca 2023 Hej, obiecałem zwrotną informację, suport zamontowany zgodnie zgodnie z instrukcją odnośnie ilosci podkładek, zamontowana korba, linia łańcucha idealnie, przerzutki po regulacji łapią wszystkie zakresy włącznie z maksymalnym przekosem Dziękuje Wszystkim za pomoc. Pozdro Cytuj
Arhatius Napisano 28 Maja 2023 Napisano 28 Maja 2023 Cześć, zmieniłem suport i korbę. Rama 73mm, 46mm, Wstawiłem suport TokenaTF4630 i korbę Rotora inpower . Miałem zagwozdkę jakie podkładki zastosować. Co prawda po zamontowaniu w sposób poniższy generalnie wszystkie biegi wchodzą bez problemów i wygląda, że linia łańcucha jest ok. Pod suport dałem podkładki zgodnie z zaleceniem Token, czyli 0,2mm od nienapędowej (pomiędzy mufę a suport) oraz 2mm i 0,2mm po napędowej (również pomiędzy mufę a suport). Te 0,2mm strzelam, że bardziej chodziło by oddzielić mufę od miejsca dzięki któremu montuje się suport niż o dystans. Natomiast zalecenie Tokena odnośnie podkładek pomiędzy suport a korbę w praktyce wyszło źle (3x0,6 + 2mm) więc zastosowałem zalecenia Rotora który zaleca dla takiego suportu wrzucić: - 8,6mm, 11,3mm, 0,5mm po stronie NDS - 11,3mm, 3mm po stronie DS. Generalnie działa, bez dodatkowej regulacji przerzutki, jednak może ktoś coś jeszcze podpowie. Cytuj
kemot1974 Napisano 31 Maja 2023 Autor Napisano 31 Maja 2023 podkładki 2 mm dotyczą rowerów MTB, o jakim rowerze piszesz ? Cytuj
Arhatius Napisano 31 Maja 2023 Napisano 31 Maja 2023 Tak, rower MTB (Spec Epic, boost, linia łańcucha 52). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi