Mod Team KrissDeValnor Napisano 3 Marca 2023 Mod Team Napisano 3 Marca 2023 Kolejne dane z chyba nieco większą ilością szczegółów - tu przyznaję się bez bicia, że tych angielskojęzycznych treści jeszcze nie sprawdzałem : https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/nowosci_sprzetowe/19475/nowe_grupy_napedowe_shimano_cues_rewolucja_i_standaryzacja Jest trochę tych kombinacji, ale ogólnie ma być "prościej" dla szarego Kowalskiego i dla sklepów. Cytuj
chrismel Napisano 3 Marca 2023 Napisano 3 Marca 2023 Wreszcie pojawi się sensowna korba 2x do rowerów mniej sportowych czyli 26/40. Ciekawe czy przy okazji zrezygnują z tego skoku 15-18 który jest na sporej części kaset o szerszym zakresie. Cytuj
Mentos Napisano 3 Marca 2023 Napisano 3 Marca 2023 (edytowane) Skoro zlikwidują Altusa, Acerę i Alivio i będzie tylko ta nowa grupa w 3 wersjach to będzie spora przepaść między najtańszym Tourney'em a tym najniższym 9kowym Cutasem. A co do łańcuchów LN to mi to jakoś przypomina to "prawdziwe" pierwsze IG z STXa RC. Nie rozumiem też skoro upraszczają to czemu już wszędzie nie pakują bębenka Micro Spline? Edytowane 3 Marca 2023 przez Mentos Cytuj
KSikorski Napisano 3 Marca 2023 Napisano 3 Marca 2023 Cytat wszędzie nie pakują bębenka Micro Spline? Bo microspline uniemożliwia rozstawienie łożysk głównych piasty bezpośrednio przy hakach, więc piasta realnie podparta jest przy lewym haku i gdzieś w 2/3 długości osi, pozostawiając spory moment gnący. Prawdopodobnie wyszło im że o ile w rowerach sportowych rynek to akceptuje, bo rowery sportowe widują serwis i świadomego użytkownika, to w przypadku rowerów rekreacyjnych to nie zagra. Cytuj
Mentos Napisano 3 Marca 2023 Napisano 3 Marca 2023 (edytowane) Patrzę na moją DT w wersji z każdym rodzajem bębenka i nie widzę wielkiej różnicy pomiędzy standardem a XD czy MS. W każdym siedzą w bębenku po dwa łozyska jedno przy korpusie piasty, jedno przy haku właśnie. No i gdzieś było wspomnaine, że S się na maszynowe w końcu powoli przesiada, zresztą mam takową S na maszynach w zapasowym kole - FH-M410B. Dlatego więc nie kupuję tej teorii o rowerach sportowych ,świadomych użytkownikach i akceptacji rynku. Edytowane 3 Marca 2023 przez Mentos Cytuj
KSikorski Napisano 3 Marca 2023 Napisano 3 Marca 2023 Zacytuję @uzurpator: http://uzurpator.com.pl/new_blog/documents/Wypasione_wolnobiegi.html DT Swiss to w zasadzie niszowy producent, jeśli chodzi o wolumen całkowitej sprzedaży komponentów rowerowych i skierowany to rowerzystów świadomych. Co prawda teoretyzuję, ale moim zdaniem w kontekście statystycznej niezawodności i statystycznych kosztów reklamacyjno-serwisowych rozwiązanie nie będące "wypasionym wolnobiegiem" wygrywa (a taki warunek spełnia każda piasta Shimano z bębenkiem HG). Cytuj
severian Napisano 5 Marca 2023 Napisano 5 Marca 2023 Zapewne w tym wszystkim chodzi o cięcie kosztów.Jest jedna grupa do wszystkiego na standardowych elementach.Czysty zysk.Aż dziwne,że shimano dopiero teraz to ogarnęło. Cytuj
Mod Team bogus Napisano 5 Marca 2023 Mod Team Napisano 5 Marca 2023 Zapewne tak, tylko cięcie dla producenta, a nie przeciętnego użytkownika. W sumie to jedyne czego jestem ciekawy to kompatybilności wstecznej, której raczej w mojej opinii nie będzie. Jakościowo myślę, że będą to wszystkim znane podzespoły. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi