Thomass13 Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Dla osób z zacięciem serwisowym mam pytanie w sumie i ja lubie sam przy swoich rowerach sobie robic serwisy. Jak uważacie odnosnie zakupu takiego klucza warto czy nie warto. W sumie nie wiem zawsze z jakim momentem dokrecam śruby w swoich rowerach. Mam obawy że kiedyś dzieki temu sobie zniszcze jakas śrubę. Chyba jedno z narzędzi które warto jednak posiadac w przydomowym warsztacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kadirax Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 A masz rower z karbonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 28 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) Mam w szosie wideł z karbonu, sztyce karbonowa. W mtb alu ze śrubami tytanowymi. Edytowane 28 Lutego 2023 przez Thomass13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Po tym jak ukręciłem/złamałem bębenek dokręcając kasetę, w skrzynce narzędziowej zagościł klucz dynamometryczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kadirax Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Jest sens dobry np parktool to wydatek 500-600 zł a pewnie użyjesz raz czy dwa razy w roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 28 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Teraz, Kadirax napisał: Jest sens dobry np parktool to wydatek 500-600 zł a pewnie użyjesz raz czy dwa razy w roku 500-600 do domowego uzytku odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 28 Lutego 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Osobiście mam i używam do dokręcania każdej śrubki. Generalnie większość nie widzi sensu posiadania do czasu pierwszej ukręconej śruby lub obrobionego gniazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 28 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Najbardziej sie obawiam o sztyce token w szosie za która dałem ponad 300 zł karbonowa tam nie mam pojecia jak to dokręcam. Własnie o to sie obawiam że przyjdzie taki dzień gdzie sobie za bardzo przykręce i potem kupowanie śruby lub ratowanie elemetu jak mostek który tez mało nie kosztował mnie. Nie jeżdze w rowerze na tanich komponentach bo takich nie uznaję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 23 minuty temu, Thomass13 napisał: Jak uważacie odnosnie zakupu takiego klucza warto czy nie warto. Ja mam takie coś, https://www.giant-bicycles.com/pl/klucz-dynamometryczny-giant-torqkey-5nm, ogarniam mostek/sztycę a reszta na wyczucie Cytat Najbardziej sie obawiam o sztyce token w szosie za która dałem ponad 300 zł karbonowa tam nie mam pojecia jak to dokręcam. Najlepsze jest to, że zapewne lżej niż powinieneś;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 28 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) A posiada ktos klucz marki Mighty 2 - 24 nm ?? Bo taki klucz faktycznie bardzo dobry to jest wydatek rzedu 600-1000 zł np wera. Ale to w serwisie gdzie na tym sie zarabia i takie narzedzie sie zwróci. Edytowane 28 Lutego 2023 przez Thomass13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) Najlepszy, bo tani i z nawiązką wystarczający, do grzebania przy rowerze jest klucz wychylny. Np. taki: TOPEAK PREPSTATION Klucz serwisowy Dynamometryczny - T-TPS-SP07 - 10487017512 - Allegro.pl Jak ktoś się bardzo upiera, żeby mieć przyzwoite narzędzie to żaden mighty czy inny chińczyk ale coś markowego, co ma chociaż protokół kalibracji z wpisanym nr seryjnym klucza. Da się kupić do 300zł proxxona mc15, do 400zł wybór jest nieco szerszy (ale same klucze mniej poręczne bo za duże). Edytowane 28 Lutego 2023 przez Dokumosa 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Mam w warsztacie dwa modele: Topeak COMBOTORQ WRENCH & BIT SET i Mighty Torque Wrench Set 2-24. Korzystam z obu na przemiennie. Zacząłem używać właśnie przy okazji zakupu kabo-sztycy od majfiendów. Sztyca umarła, klucze nadal służą. Często okazuje się, że dokręcam dobrze, a obydwa klucze karzą dociągnąć. W zasadzie, to wszystkie newralgiczne śruby traktuję dynamometrycznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 28 Lutego 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Od siebie polecę klucz PRO. Z tego co widzę to obecnie kosztuje około 400 zł. W zestawie z kilkoma podstawowymi końcówkami sprawdza się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semtex Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Też właśnie kupiłem klucz PRO, w DE był na promce, goły, za 49€. Całkiem spoko cena. Bitów i nasadek nie potrzebuję bo mam. Co do większych spraw, jak kasety, suport, CenterLock to używam klucza, który mam do kół samochodowych. Ważne są zasady przechowywania, czyli po skończonej robocie ustawić najniższy możliwy moment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
next Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Mam od kilku lat Proxxona 3 - 15 Nm. Bardzo dobry klucz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 U mnie też mały Proxxon j.w. 11 godzin temu, Mihau_ napisał: Najlepsze jest to, że zapewne lżej niż powinieneś;P Dokładnie tak jest w moim przypadku ale są ludzie z taką siłą w ręku i brakiem wyczucia, że klucz dynamometryczny im się przyda 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 1 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 (edytowane) Ja u siebie w pracy na codzien mam do czynienia , kręceniem kluczami. A w rowerze bywa tak że dokręcając imbusem potrafię się zapomnieć aż się wygnie klucz delikatnie i się zastanawiam czy nie przesadziłem z siłą. Jeszcze gwinty nie zepsulem ale obawa zawsze jest. Także w moim przypadku obowiązkowy zakup. Sam też jeśli coś się dzieje to sobie rozkręcam i skręcam sam. Nie chodzę po serwisach bo radzę sobie z większością problemów. Serwis amortyzatora, serwis hamulców hydraulicznych itp. Edytowane 1 Marca 2023 przez Thomass13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 (edytowane) 15 godzin temu, Thomass13 napisał: Jak uważacie odnosnie zakupu takiego klucza warto czy nie warto. mam taki 1/4 cala, ale w sumie używam go tylko do auta. W rowerze skręcam na czucie ale mam prawie 40 lat praktyki 15 godzin temu, Thomass13 napisał: 500-600 do domowego uzytku odpada. chińczyk 0-25 Nm za 70 zł. Wystarcza. Edytowane 1 Marca 2023 przez dovectra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 (edytowane) Jakbyś coś kupował, to nie kupuj takiego o dużym zakresie ustawianego momentu. Zobacz ile potrzebujesz do tych karbonów i taki kup z zapasem 2-3 Nm. Ja się połasiłem na taki niby uniwersalny ale to strasznie wielki grzmot, aż strach nim dokręcać jakieś małe śruby imbusowe 🤔 Edytowane 1 Marca 2023 przez Kettler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 1 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Dużego na pewno nie kupię ma służyc w rowerze. A co do samego zakupu to chyba postawie na taki z zakresem 2-24 nm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Chińczyk za 40 zł daje radę (ten sam co na Allegro za 100-120 zł ). Czy to będzie 5, czy 8 Nm nie ma znaczenia, byleby nie 20 Nm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 18 godzin temu, Thomass13 napisał: A posiada ktos klucz marki Mighty 2 - 24 nm ? Mam, ale do małych momentów używam wychyłowych (Canyon i Decathlon dołączają/dołączali), bo dolne wartości w tym Mighty kuleją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 1 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Podobno się trzeba wsłuchać w klik. Kurde przetestuje go chyba. 42 minuty temu, Q_u napisał: Chińczyk za 40 zł daje radę (ten sam co na Allegro za 100-120 zł ). Czy to będzie 5, czy 8 Nm nie ma znaczenia, byleby nie 20 Nm. Wiadomo że do roweru nie kupię klucza 20 nm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano 1 Marca 2023 Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Ja kupiłem klucz JONNESWAY 1/4'' 4,5 -30 NM. Wyraźny klik, dokładne skalowanie. Rewelacja, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 @sky87 też kupiłem JONNESWAY jako uzupełnienie dla Mighty. Mam wersję 1/2' 20-100Nm i używam wszędzie tam, gdzie potrzeba większego momentu. Klucz jest bardzo wygodny. Zastanawiam się nad pozbyciem się Mighty i zakupem czegoś od JONNESWAY. Ten 1/4'' 4,5 -30 Nm wydaje się fajny. Jest też taki do 2-10 Nm (model T27010N). Posiadanie 3 kluczy pewnie nie ma sensu wiec ten 4,5-30 może być dobrym pomysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi