byqsk8 Napisano 28 Lutego 2023 Napisano 28 Lutego 2023 Cześć, planuje zakup pierwszej szosy i chciałbym iść w kierunku endurance, mam na oku dwa rowery, jeden funkiel nówka Canyon Endurace 6 AL na tiagrze z hamulcami hydraulicznymi, drugi to używany Cube cross race pro 2020, jak obecny właściciel roweru pisze są jakieś pęknięcia wokół nypli na tylnym kole, rower jest na 105 też z hydraulika. Doradzcice w co lepiej iść, nówka na tiagrze czy używka na 105 z myślą o wymianie obręczy? Poniżej linki do obu sztuk plus zdjęcie tych pęknięć z Cuba'a https://www.canyon.com/pl-pl/road-bikes/endurance-bikes/endurace/al/endurace-6/2732.html?dwvar_2732_pv_rahmenfarbe=BK%2FBK https://m.olx.pl/d/oferta/cube-cross-race-pro-shimano-105-r7000-CID767-IDRX1Uf.html Z góry dzięki za każdy odzew. Cytuj
abdesign Napisano 28 Lutego 2023 Napisano 28 Lutego 2023 Cytat Cześć, planuje zakup pierwszej szosy i chciałbym iść w kierunku endurance No i wrzucasz przy takim założeniu cyklokrośkę od cuba? Co ona ma wspólnego z szosą i dodatkowo co ona ma wspólnego z "endurance"? Cytuj
WaGiant Napisano 28 Lutego 2023 Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) @abdesignotwórz linka to zobaczysz Aha , już rozumiem . Edytowane 28 Lutego 2023 przez WaGiant Cytuj
Electronite Napisano 28 Lutego 2023 Napisano 28 Lutego 2023 Co nie zmienia faktu, że ten cube jako pierwsza szosa będzie zupełnie ok. W dodatku za 4500zł nie ma co dyskutować nawet. Cytuj
Mihau_ Napisano 28 Lutego 2023 Napisano 28 Lutego 2023 @Electronite ale to nie szosa tylko przełaj Cytuj
abdesign Napisano 28 Lutego 2023 Napisano 28 Lutego 2023 I "trochę" mu do "endurance'owej" geometrii brakuje... Dwa rowery z pierowotnego wpisu - ta sama top = 554... a główka ramy 3cm różnicy co się bezposrednio przekłada na wysokość kokpitu (zasięg mają ten sam) baza kół różna o 2cm ( i to na ogonie realizowane)... tak samo będzie się jeździło? Autor coś zasygnalizował... To naprawdę są różne rowery a cube nie został stworzony do długich stosunkowo spokojnych jazd. Więc może dajmy szanse przemyśleć autorowi temat zamiast "Jak na pierwszy rower... I że tanio" Ps. Koła w tanich cubach to syfilis, nie ważne w jakim są stanie bo z fabryki wychodzą nadając się tylko do recyklingu. Cytuj
byqsk8 Napisano 1 Marca 2023 Autor Napisano 1 Marca 2023 ok rozumiem cube odpada, a czy ktoś ma doświadczenia z czeskim Superiorem? trafiłem na coś takiego, cena podobna specyfikacja też https://bybikes.pl/pl/p/Rower-Superior-X-ROAD-Comp-54cm/8673 Cytuj
Mihau_ Napisano 1 Marca 2023 Napisano 1 Marca 2023 Rowery mają rozmiary. Superior jest w innym niż cube jaki wrzuciłeś wcześniej. Twój wzrost jest elastyczny? A superior ogólnie ok. Tutaj akurat masz ramę, na której robią zarówno szosę jak i gravela. Na plus, że możesz sobie szersze opony zamontować, na minus, że jeżdżąc na szosowych strasznie duże prześwity w ramie zostają Cytuj
byqsk8 Napisano 1 Marca 2023 Autor Napisano 1 Marca 2023 180cm, wczoraj miałem okazję przejechać 30km na decathlonowym triban grvl 520, niby gravel ale grupa szosowa 105 i rozmiar M był bardzo wygodny. co do tych prześwitów jak mam mniejsza oponę oprócz estetyki będzie miało to jakieś znaczenie? Cytuj
byqsk8 Napisano 1 Marca 2023 Autor Napisano 1 Marca 2023 to że mają rozmiary to wiem bardziej chodziło mi o sama markę i model Cytuj
Mihau_ Napisano 1 Marca 2023 Napisano 1 Marca 2023 Tylko estetyka Pewnie i tam jakieś tematy aerodynamiczne i minimalnie cięższa rama ale to bez znaczenia na co dzień 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi