diaglab Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Witam, Posiadam rower z karbonową rama. Celem przewozu roweru autem zakupiłem uchwyt Thule 598. Zgodnie z zaleceniami producenta potrzebny jest jeszcze Thule Carbon Frame Protector. Czy ktoś z Państwa posiada taki? Jakie są opinie. Z tego co widziałem Thule 598 mocno nie zaciska się na ramię, tworzy klamerkę, być może wystarczyło by zabezpieczyć ramę przed transportem owinięciem gumą, gąbką itp bez potrzeby zakupu. Dziękuję za opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo850 Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Jakieś 10 lat wożę karbonowe ramy bez tego, zarówno w 598 jak i w poprzednim. Nic się nie stało, moim zdaniem przerosty formy nad treścią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Obwinięcie kawałkiem starej opony podejrzewam da podobny efekt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Mam ten protector. Rozkłada siłę łapy uchwytu na kilkakrotnie większą powierzchnię (posiada on kilkanaście sztywnych wstawek o pełnej dł. adaptera zwulkanizowanych z gumą). Konieczny pewnie nie jest (sam przewoziłem kilka x rower i bez tego) ale biorąc pod uwagę grubość ścianek dolnej rury w miejscu łapania uchwytem, szczególnie w przypadku ram ważących poniżej 900g jakoś pewniej się czuję. Jeśli chodzi o siłę ściskania ramy to thule 598 ma ogranicznik, starsze 591 tego nie miały i potrafiły zrobić wgniotę w mocno cieniowanej ramie alu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaglab Napisano 28 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Dzięki za info. @DokumosaZastanawiam się w jaki sposób on rozkłada tą siłę? Jesteś w stanie to wytłumaczyć? Niestety obejrzałem kilka materiałów od producenta i jest to dla mnie wciąż nie jasne, jaka jest przewaga tego rozwiązania nad kawałkiem wyciętej opony jak wyżej wspomniano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) Rozkłada siłę na zasadzie zwiększenia powierzchni kontaktu szczęk z ramą. Te są wzdłużne prożki w gumowych elementach są sztywne. Edytowane 28 Lutego 2023 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 A propos improwizowanych wkładek - po kombinacjach z folią spożywczą, szmatkami itp. zacząłem wykorzystywać fragmenty otulin do rur. Zostało mi kilka fragmentów z prac gospodarskich. One mają wzdłużne rozcięcie, wystarczy dociąć na wymiar i elegancko się zakłada. Oczywiście najlepiej gra z rurami o okrągłym przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) Potwierdzam - "rura" z lekkiego materiału (połączenie styropianu z gumą?) ma wiele fajnych zastosowań gdzie trzeba coś zabezpieczyć przed obiciami - koszt parę zł za 2m. Wada jest taka, że cyjanoakryl tego nie łapie i ciężko przykleić na stałe. Edytowane 28 Lutego 2023 przez RabbitHood 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Gdyby do tej otuliny na zewnątrz, wzdłuż całej długości nakleić blisko siebie sztywne płaskowniki to dopiero wtedy działałaby jak ten protektor. Szczęka zaciska się na kilku tych płaskownikach w związku z czym one zwiększają efektywną powierzchnię styku z ramą. Sama otulina nic w tej kwestii nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi