szczupak56 Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Cześć, dzisiaj wymieniłem łańcuch w moim rowerze z napędem 2x10. Po wymianie przy mocniejszym kręceniu łańcuch przeskakuje na środkowych zębatkach. Czy jest to wina kasety czy łańcucha? Poprzedni KMC miał 118 ogniw razem ze spinką, a nowe Shimano ma 116 razem ze spinką. Przebieg 3250km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Łańcuch jest nowy, jeśli przeskakuje na kasecie to albo kaseta jest do wyrzucenia albo co mniej prawdopodobne wystarczy regulacja przerzutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Po "ujechaniu ' łańcucha zawsze się wymienia w zależności kto po jakim zakresie najwięcej daje albo początkowe tryby albo całą kasetę oraz w zależności od stanu zębatkę /zębatki w korbie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Wrzuć fotkę zębatek na których przeskakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak56 Napisano 26 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Od piątej zębatki w dół przeskakuje, na tych w sumie najdłużej jeździłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Ta kaseta z nowym łańcuchem już nie polata. Założyć stary łańcuch i zajeździć na śmierć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak56 Napisano 26 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Tylko na starym łańcuchu przerzutki nie działały tak jak bym chciał. No nic, zostaje mi kupić nową kasetę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 (edytowane) Rada na przyszłość - łańcuch zmieniaj nie co 3250km i jeżeli masz możliwość to załóż większe blaty do przodu, aby wykorzystać większe zębatki kasety. Wtedy kaseta pożyje dłużej. Edytowane 26 Lutego 2023 przez Maciek.B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak56 Napisano 26 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Obecnie mam korbę 44/32. Większej chyba nie ma co montować, to rower crossowy. Może właśnie mniejszą, aby wykorzystywać częściej zębatki 8-9-10? Tak czy siak zamawiam kasetę Deore 11-42. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Warto kupić przymiar do łańcucha i zmieniać go jak osiągnie 0,75%. U mnie kaseta 11-36 jak na razie przyjęła 7-my łańcuch a jej przebieg to już blisko 20.000 km. Wcześniej nie przejmowałem się tym i prawie każda wymiana łańcucha wiązała się z koniecznością wymiany kasety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Godzinę temu, szczupak56 napisał: . Większej chyba nie ma co montować, to rower crossowy. Może właśnie mniejszą, aby wykorzystywać częściej zębatki 8-9-10? Im większe zębatki po których porusza się łańcuch tym ruch bardziej płynny i opory napędu mniejsze (więc i automatycznie zużycie mniejsze) Zapoznaj się z terminem kadencja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 (edytowane) Na większych zębatkach łańcuch zaczepia się o więcej zębów jednocześnie, co za tym idzie nacisk łańcucha na zęby rozkłada się na większą powierzchnię = pojedynczy ząb jest mniej gnieciony. Nie wiem jak to prościej wyjasnic Jeżeli masz tak zajechany dół kasety przy blacie 44 to albo jeździsz non stop ze średnią prędkością 40 km/h, albo tak jak napisał @Mihau_ słowo kadencja, a właściwie zwrot odpowiednia kadencja, jest ci obcy. Pytanie czy redukujesz pod górę i zanim się zatrzymasz, aby nie startować z najmniejszych zebatak z tyłu? Jeżeli masz łydki jak ja uda, to ruszysz nawet z najcięższego biegu, ale efekt będzie taki jak na fotkach. 3,5 tys km na taką kasetę to powinna być dopiero połowa jej życia. Edytowane 26 Lutego 2023 przez Maciek.B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak56 Napisano 27 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Nie mam pomiaru kadencji ani łydek jak uda, ale wydaje mi się że kręcę te około 80obr/min. Nawet z licznika dzieląc całkowity dystans przez całkowity czas wychodzi mi średnia prawie 20km/h, a moje przełożenia przy kadencji 80 według internetowego licznika prędkości dają takie wyniki: Blat 44-kaseta 24 - 18,8km/h Blat 44-kaseta 21 - 21,5km/h Blat 44-kaseta 18 - 25,1km/h Blat 44-kaseta 15 - 30,1km/h Blat 44-kaseta 13 - 34,7km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 27 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Oj tam, oj tam czepiacie się człowieka, tylko pozazdrościć takiej siły 😁 Ciekawe co to za kaseta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak56 Napisano 27 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 (edytowane) Według specyfikacji roweru to Shimano CS-M4100. Edytowane 27 Lutego 2023 przez szczupak56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 27 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Zastanów się czy potrzebujesz kasety o tak szerokim zakresie. Czy w ogóle używasz największych zębatek. Może wystarczy 11-36 s będziesz miał wtedy lepiej stopniowany środek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak56 Napisano 11 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 Problem rozwiązany Wymieniłem kasetę na nową identyczną i teraz łańcuch nie przeskakuje pod obciążeniem. Wszystko działa poprawnie, mimo że nowy łańcuch ma dwa ogniwa mniej. Dzięki za porady od wszystkich użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi