pecio Napisano 21 Lutego Udostępnij Napisano 21 Lutego @cervandes bo nie jesteś na bieżąco z technologią. Teraz magnez się połyka ... 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 22 Lutego Udostępnij Napisano 22 Lutego 22 godziny temu, cervandes napisał: Kurde! Mi Garmin nie dał magnesu w komplecie! Ale słyszałeś o tym, że są 2 typy czujników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 22 Lutego Udostępnij Napisano 22 Lutego Napiszę jedynie, że z tym zdaniem Cytat Dokładność pomiaru moim zdaniem jest lepsza niż za pomocą czujnika nie sposób się zgodzić. Czujniki jako rozszerzenie licznika GPS wyłącznie poprawiają jakość informacji zbieranych przez komputerek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 22 Lutego Udostępnij Napisano 22 Lutego 11 minut temu, leon7877 napisał: Ale słyszałeś o tym, że są 2 typy czujników? Mio ma takie na magnes. Ale straszny kibel jest z tym czujnikiem prędkości. Kumpel po kilku latach postanowił wyciągnąć zestaw Mio 205 z czujnikami prędkości, kadencji i tetna. Co do łączności to nie mam zastrzeżeń. Ale konfiguracja czujnika prędkości i magnesu to jakaś masakra. Chyba że magnes był jakiś bardzo słaby. Bo nawet przy ustawieniu, kiedy magnes uderzał o czujnik prędkość raz się pojawiała raz nie. Ale znalazł jakiś inny magnes i mówi że jakoś działa. Kadencja chyba bez problemowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 22 Lutego Udostępnij Napisano 22 Lutego (edytowane) @leon7877 idąc twoim tokiem znajomości materii to tak ,są mniej więcej dwa typy czujników- te z epoki kamienia łupanego na magnes i kontaktron i te nowożytne tkz. żyroskopowe. Garmin ma w ofercie tylko te drugie i to od stuleci . Edytowane 22 Lutego przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 22 Lutego Udostępnij Napisano 22 Lutego Potwierdzam, sam mam taki, data produkcji 1670r. I nadal chodzi na oryginalnej baterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 22 Lutego Udostępnij Napisano 22 Lutego Fajnie tylko to nie jest kwestia że żyroskopowy jest jakiś lepszy czy dokładniejszy. Tak nie jest. I nie wiem czemu Garmin miałby produkować czujniki, które nie występują samodzielnie? Czujnik z magnesem jest integralną częścią każdego licznika (licznika - nie gps-u rowerowego). Pisałem o tym w kontekście zwykłych liczników rowerowych, które nie są „smart”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 22 Lutego Udostępnij Napisano 22 Lutego (edytowane) Czujniki żyroskopowe są bardzo precyzyjne, Nawet bardziej od tych na magnes , gdzie niewłaściwy montaż zespołu kontaktron- magnes może powodować "omijanie " zliczania impulsów. Teraz prawie każdy nawet budżetowy licznik "nie -gps" ma transmisję w którymś z protokołów a co za tym idzie , może współdziałać z czujnikami 'żyroskopowymi". Czujnik z magnesem był integralna częścią każdego licznika w czasach kiedy ja miałem wszystkie włosy na głowie i zęby w paszczaku. "....czemu Garmin miałby produkować czujniki, które nie występują samodzielnie? " - Jak nie występują samodzielnie? Po pierwsze czujnik prędkości Garmin v2 może działać autonomicznie bez licznika , telefonu. Ruszasz a on się uaktywnia i sam z siebie rozpoczyna rejestrowanie parametrów jazdy. Potem przy jakiejś okazji jak się styknie z jednostką "centralną" czyli licznikiem to przekaże wszystkie dane z owej przejażdżki. Edytowane 22 Lutego przez pecio 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 22 Lutego Udostępnij Napisano 22 Lutego (edytowane) Chyba nieuważnie czytasz. Czujniki z magnesem nie występują samodzielnie. Tańsze liczniki ciągle działają na magnes, nie jest to wycofane, nie wychodzi z użycia ani nie jest to specjalnie mniej dokładny pomiar niż z żyroskopu. Żadne budżetowe liczniki nie mają ANT ani tym bardziej Bluetooth. No, może jakieś Sigmy faktycznie mają ale takich bym nie nazwał budżetowymi Niewłaściwy montaż, ojej. To przecież takie skomplikowane urządzenie że trzeba doktoratu żeby to właściwie zamontować. Już bez przesady. Cytat Ruszasz a on się uaktywnia i sam z siebie rozpoczyna rejestrowanie parametrów jazdy. Potem przy jakiejś okazji jak się styknie z jednostką "centralną" czyli licznikiem to przekaże wszystkie dane z owej przejażdżki. No mało to użyteczne ale ok. W moim przypadku pozostałe parametry nie mają znaczenia bez zapisu śladu gps. Edytowane 22 Lutego przez leon7877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 3 Lipca Udostępnij Napisano 3 Lipca Chcę dokupić czujnik prędkości Garmina do 840. Tak, z ciekawości ile taki czujnik drenuje baterię komputerka na godzinę jazdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano 3 Lipca Udostępnij Napisano 3 Lipca Jest to niezauważalne, mam od roku w 530. Szkoda zawracać sobie tym głowę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 4 Lipca Udostępnij Napisano 4 Lipca W dniu 22.02.2024 o 21:14, leon7877 napisał: Żadne budżetowe liczniki nie mają ANT ani tym bardziej Bluetooth. No, może jakieś Sigmy faktycznie mają ale takich bym nie nazwał budżetowymi Magene c206 pro - do kupienia w cenie ok 80 zł ma ANT+, rejestruje ślad GPS i robi synchro ze stravą. Da się podłączyć czujniki i pasek HR. 17 godzin temu, chopmaz napisał: Chcę dokupić czujnik prędkości Garmina do 840. Tak, z ciekawości ile taki czujnik drenuje baterię komputerka na godzinę jazdy? Nie musisz się tym przejmować. To pomijalne wartości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 4 Lipca Udostępnij Napisano 4 Lipca Zamówiłem dwie sztuki, bo wiem że nie będzie mi się chciało przekładać. Na Amazonie są po niecałe 143 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi