HarveyDent Napisano 25 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Pacjent: Canyon Lux Trail, mufa 92 mm, suport PressFit, oś z BOOST. Według pdf'a Srama przy tej mufie od strony napędu powinna być podkładka 5mm i 3 mm od strony nienapędowej. Canyon założył tylko jedną 3mm od strony napędu. Napisałem do serwisu o wątpliwościach i czy to niedopatrzenie. Odpisali, cyt Cytat Podkładki są zamontowane prawidłowo, poza tym nie mają one wpływu na działanie biegów Podkładki.... Kto ma rację? Montować druga jak Sram rzecze w dokumentacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Lutego 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Skąd taka informacja o podkładkach? Według manualna, który posiadam przy suporcie DUB PressFit 92 ma być jedna podkładka 2 mm po stronie napędowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 25 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 26 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 (edytowane) @bogus @leejoonidas Stare manuale macie bez boosta. Tak jest w nowym Edytowane 26 Lutego 2023 przez HarveyDent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 26 Lutego 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 To powiem, że coś mi tu nie gra, bo wychodzi na to, że w Rockriderze też mam fabrycznie źle zamontowany suport. Tyle, że jak miałbym dołożyć dodatkowe podkładki to osi braknie, żeby korbę dokręcić 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 26 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Ehhhh, czyli to nie jednostkowy przypadek 😕 W sumie pocieszające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 26 Lutego 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Zakładam, że jak demontowałem korbę to raczej 5 mm podkładkę bym zauważył 😁 jak będę przy rowerze to jeszcze zweryfikuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Jakiś czas temu wciskałem suport z RR 500s i miałem tylko podkładkę 3mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 (edytowane) @HarveyDent ale Ty mówisz o podkładkach zewnętrznych, nie wewnętrznych... Outer/zewnętrzne idą między suport, a korbę. Między suport, a ramę, montuje się inner/wewnętrzne. Czyli wg. Twojej tabeli nie powinno ich być wcale... https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/compatibility-map/mtb/dub-mtb-bottom-bracket-compatibility-chart.pdf Edytowane 26 Lutego 2023 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 27 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 @TheJWtak, cały czas o zewnętrznych. Być może nieprecyzyjnie się wyraziłem. W dokumencie wyraźnie stoi że nie ma być wewnętrzny, i dwie zewnętrzne. Chyba trzeba Srama zapytać co oni na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 27 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 W Scale'u mam mufę 92 na pressficie, haki boost, jedna podkładka pod korbą od napędu, na oko około 2-3mm, z lewej nic. Pod suportem brak podkładek. To znaczy z lewej strony też dałem jakąś cienką podkładkę, ale tylko dlatego, że nakrętka kontrująca wycierała rowek w uszczelnieniu suportu. Ale nie wpłynęło to w żaden sposób na rozstaw korb, bo tam i tak jest z 1cm gwintu dla pokrętła do kasowania luzu. I tak się właśnie teraz zastanawiam, po co ta podkładka właściwie miałaby tam być. :))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro0011 Napisano 2 Stycznia Udostępnij Napisano 2 Stycznia Odgrzeję temat. Jeśli ktoś jeszcze się zastanawia dlaczego jedna podkładka 2 mm a nie dwie jak zaznaczone w manualu powyżej to chodzi o to że SRAM ma 2 rodzaje korby do ram Boost - wersja MTB to standardowa długość osi korby (Q-Faktor 168) oraz poszerzana oś korby MTB Wide (+6 mm, Q-Faktor 174mm). W Canyonie Lux Trail (pierwsza wersja) jest standardowa oś dlatego jest tylko podkładka od strony napędu. W Canyonie Lux World Cup jest poszerzona oś i są podkładki z obu stron. Szersze korby są wstawiane w nowsze ramy gdzie producent daje możliwość wsadzenia szerszej opony np 2.5 cala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamysz83 Napisano 2 Lipca Udostępnij Napisano 2 Lipca W dniu 26.02.2023 o 19:19, bogus napisał: To powiem, że coś mi tu nie gra, bo wychodzi na to, że w Rockriderze też mam fabrycznie źle zamontowany suport. Tyle, że jak miałbym dołożyć dodatkowe podkładki to osi braknie, żeby korbę dokręcić 😉 Odgrzeję temat. Posiadam XC120 na NXie, niedawno dałem rower do serwisu z powodu zatrzymania się łożysk w PFie Rower odebrałem ale wydaje mi się że ta podkłada zewnętrzna jest założona źle, czyli z lewej strony. Wcześniej widziałem ją z prawej strony, pod blatem. XC500 i XC120 to te same ramy, więc pytam. Generalnie przerzutka hula jak trzeba, biegi wchodzą legancko, ale nie wiem czy majster ich nie regulował jakoś po złożeniu. Próbowałem jakiegoś manuala od roweru znaleźć, ale Decathlon chyba czegoś takiego nie ma. @bogusjesteś w stanie mi pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro0011 Napisano 2 Lipca Udostępnij Napisano 2 Lipca @szamysz83 Wg mnie źle masz tą podkładkę - ona powinna być od strony napędu tak jak to jest w instrukcji sram-a. Jak wygląda przerwa między zębatką a widełkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamysz83 Napisano 2 Lipca Udostępnij Napisano 2 Lipca (edytowane) @jaro0011 takie 4mm luzu mam, no może pięć. No właśnie i mi się tak wydaje że nie z tej strony siedzi. Edytowane 2 Lipca przez szamysz83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 2 Lipca Udostępnij Napisano 2 Lipca (edytowane) Zobacz w manualu jak powinno być dla typu mufy Twojego roweru. Ale z tego co widzę na szybko PF DUB MTB w żadnym wariancie nie ma podkładek między ramą a suportem, jedynie między suportem i ramionami korby w zależności od standardu. https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/user-manuals/sram-mtb/drivetrain/dub-mtb-and-road-cranksets-and-bottom-brackets-user-manual-eeu.pdf U Ciebie jakaś podkładka od strony napędu na pewno musi zostać założona, bo nawet na zdjęciu widać, że śruby mocujące zębatkę szorują po misce suportu. Czeka Cię ponowna wycieczka do serwisu na poprawkę. Oczywiście można to zrobić samodzielnie w domu w kilka(-naście) minut, potrzeba jedynie dwóch imbusów, ale przecież zapłaciłeś za usługę serwisową, więc czemu miałbyś się teraz sam z tym babrać. Edytowane 2 Lipca przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 3 Lipca Mod Team Udostępnij Napisano 3 Lipca Zgodnie z instrukcją jest źle złożone. Powinieneś mieć dwie podkładki - 5 mm od strony napędowej i 3 mm od strony nienapędowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamysz83 Napisano 3 Lipca Udostępnij Napisano 3 Lipca @TheJW To jest PF92, rama z boostem. Ogarnę to sam lajtowo. Generalnie to sam serwisuję sobie rowery, tylko akurat wymianę PFa powierzyłem komuś z racji tego że nie mam prasy. Wybić bym jeszcze wybił, ale gorzej z montażem misek Tak jak pisałem wcześniej podkładka na 100% była od strony napędu, natomiast z lewej strony nie było jej wcale. Jestem drugim właścicielem tego roweru, i raczej nikt tam wcześniej nic nie majstrował. @bogusMam tylko tą jedną podkładkę, chyba 3mm - jak zdemontuję to ja zmierzę. Ona wcześniej była założona od strony napędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 3 Lipca Mod Team Udostępnij Napisano 3 Lipca Podkładki przychodzą w zestawie z suportem, więc jak coś to leć do serwisu niech dają odpowiednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamysz83 Napisano 3 Lipca Udostępnij Napisano 3 Lipca (edytowane) Ok, rozumiem. A polecicie jakąś prasę do PF? Niekoniecznie za miliony, może być od braci z Azji Normalnie ręcę mi opadają jak widzę robotę moich lokalnych serwisów. Jeszcze gdzieś mi zgubił ten gumowy, niebieski oring który siedzi w tym plastikowym "dekielku" który się wciska pomiędzy łożysko a oś korby heh. @bogus to w swoim XC500 miałeś jedną podkładkę tylko od strony napędowej? Widzisz, u mnie też tylko z jednej strony siedziała Jeszcze trapi mnie ta przerwa pomiędzy plastikową tuleją która siedzi w mufie, a łożyskiem (tam pod zielonym smarem) Rozumiem że ta tulejka wchodzi w miskę z łożyskiem, a PF pasuje w mufy od 89 do 92 mm. To normalne czy coś jest zje#%ne? Edytowane 3 Lipca przez szamysz83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 3 Lipca Udostępnij Napisano 3 Lipca (edytowane) Ja kupiłem taki zestaw, z kuponami wyszło ok. 140 zł. https://a.aliexpress.com/_EyPaEBh Sprawdzałem z suportem, łożyskami w ramie fulla i piastami DT Swiss - działa. Nadaje się też do wyciągania łożysk z piast. Edytowane 3 Lipca przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamysz83 Napisano 15 Lipca Udostępnij Napisano 15 Lipca (edytowane) A pozwolę jeszcze o coś zapytać szanowne grono, mianowicie - czy gdzieś da się kupić same podkładki? Niekoniecznie z Allie Coś tam niby znalazłem, ale są to z reguły całe zestawy w cenach że tak powiem części ciała, gdzie kończą się plecy... Edytowane 15 Lipca przez szamysz83 Dopisałem coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 15 Lipca Udostępnij Napisano 15 Lipca (edytowane) Wytnij sobie z rurki PVC. Jakich i ile podkładek potrzebujesz? Mam coś w zapasie + używaną korbę DUB na sprzedaż z chyba trzema w komplecie, więc coś się znajdzie. Edytowane 15 Lipca przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamysz83 Napisano 16 Lipca Udostępnij Napisano 16 Lipca (edytowane) @TheJW Panie kolego z rurki PVC to może nie, ale stalową półtorówkę to mam jakaś w piwnicy 😁 Znalazłem na OLX uprzejmego Pana, za kilka złociszy 2*3mm chyba zakupiłem. Okaże się za kilka dni 😅 Bardzo dziękuję za pomoc, i będę miał na uwadze gdyby coś poszło nie tak z transakcją. Dobry z Ciebie gość 🙂👊 Jeszcze zapytam: a Twoja korba to może przypadkiem GX o długości ramion 175 mm? Edytowane 16 Lipca przez szamysz83 Dopiaalem cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 16 Lipca Udostępnij Napisano 16 Lipca Karbonowa X1 175mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi