Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Co nie znaczy, że przeciwdeszczówka nie może robić za wiatrówkę. Ja tak często mam: że jak już biorę tego hardshella bo może popada, to wiatrówki w sakwę nie wkładam. I jak jest wietrznie to jadę z hardshellem na plecach.

Edytowane przez bzyk69
  • +1 pomógł 1
Napisano

Kaptur może być przecież chowany i właściwie wszystko jedno czy będzie na kask czy pod niego. Chodzi mi o to, że jest powiedzmy +10 i pada. Kurtka da radę ale co z tego jak głowa mokra, kask mokry, jakaś czapka czy komin, wszystko mokre. Nie widzę w tym sensu.

Do tego jest sporo kurtek przeciwdeszczowch, które są czarne albo szare, ciemne po prostu. Idealne, żeby w czymś takim wyjechać w deszczu na ulicę...

Napisano

No właśnie zależy co kto potrzebuje .ja wogole Noe widzę sensu jazdy w deszczu .mam wiatrówkę bez kaptura która pozwala mi dojechać do jakiegoś przystanku autobusowego czy innego schronienia przed deszczem. Jak pada nie jadę 😀nie czuje w tym przyjemności 

Napisano (edytowane)

@revolta Tylko są takie rejony jak chociażby moje ulubione Kanary (tutaj mogę wrzucić moją trasę sprzed tygodnia, zobacz wykres temperatuy i wysokości - https://www.strava.com/activities/8604931617/analysis ), Islandia, a ogólnie np. wysokie góry latem, gdzie pogoda potrafi się zmienić od słońca i 20 stopni po ulewę i 10 stopni na odcinku 40 km albo w ciągu 1 godziny jazdy i wtedy taka kurtka jest zbawieniem. Zwłaszcza, że w kieszonce zajmuje bardzo mało miejsca, a takie zmiany pogody są raczej czymś standardowym niż anomalią. @kipcior W kurtkach szosowych kaptur nie ma sensu, na zjazdach bardzo przeszkadza - łapie wiatr, ogranicza pole widzenia. W kurtach MTB nieraz są, ale raczej używa się ich w ekstremalnych przypadkach, ewentualnie jak ktoś szuka kurtki do turystyki.

Ogólnie dobra kamizelka/kurtka przeciwdeszczowa/wiatrówka warta każdych pieniędzy, bo nieraz potrafi uratować życie, a tą Bontragera mogę z czystym sumieniem polecić, ciężko znaleźć coś lepszego na rynku zwłaszcza w takiej cenie :)

Edytowane przez kamfan
Napisano

Dlatego napisałem kto czego potrzebuje .masz rację przy takich przejażdżkach jak Twoje dobrze jest nie dać się zaskoczyć przez pogodę. Mam wiatrówkę a dokładniej dwie .używam jedna na kurtkę rowerowa czasami zima,druga jak wracam wieczorem na krótki rękaw żeby ciepłej było. Mam. lubię .doceniam 😀

• +1 pomógł 1
Napisano
17 godzin temu, bzyk69 napisał:

Co nie znaczy, że przeciwdeszczówka nie może robić za wiatrówkę. Ja tak często mam: że jak już biorę tego hardshella bo może popada, to wiatrówki w sakwę nie wkładam. I jak jest wietrznie to jadę z hardshellem na plecach.

To trochę tak jakby chochla do nakładania zupy miała być łyżką. Też zupy nabierzesz. 

Te kurtki mają zupełnie inne funkcje, materiały i konstrukcję. A pisanie że hardshell jest też wiatrówką wprowadza nieświadomych w błąd. 

Wiatrówka ma chronić tylko przed wiatrem i nie posiadać membrany żeby nie uposledzac oddychalnisci.

Tym bardziej że bontrager ma w ofercie wszystkie typy kurtek - osobno. 

17 godzin temu, kipcior napisał:

A wytłumaczy mi ktoś dlaczego większość kurtek przeciwdeszczowych nie ma kaptura? W lecie to może nie mieć, ale wiosna czy jesień to by się jednak przydał.

Bo zakładając kaptur w czasie jazdy uposledzasz dramatycznie zakres pola widzenia a dodatkowo dramatycznie wzrasta poziom zagotowania.  Kupiłem taką raz. Użyłem też raz 

• 4 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Temat został usunięty.Prawdopodobna przyczyna usunięcia: - Przedmiot/y, których dotyczył temat został/y sprzedane/kupione - Autor tematu poprosił o zamknięcie tematuJeżeli masz jakieś wątpliwości dotyczące usunięcia tematu, skontaktuj się z moderatorem, którego nick widnieje przy tym poście.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...