adik1234 Napisano 25 Lutego 2023 Napisano 25 Lutego 2023 Cześć Na codzień jeźdżę teraz na crosie po torze. Za dziecka trochę jeździłem po pumptruck i wąwozach ale bez jakiś większych skoków. Od jakiegoś czasu chodzi za mną chęć kupienia roweru (raczej full) którym mógłbym zarówno pojechać na jakieś single(może skoki), jaki i pojechać też po bułki do sklepu czy czasem trasę po szutrze/asfalcie. W sklepie w Lublinie miałem rift zone 3 do którego przymierzałem się i geometria odpowiadała mi (fakt że to było po płaskim wokół sklepu). Aktualnie jest promocja na canynon neuron 6 (7800), jednak nie mogę znaleźć o nim zbyt dużo informacji. Co sądzicie o tym rowerze, czy jest wart swojej ceny, czy może w tym budżecie szukać czegoś innego? Cytuj
KSikorski Napisano 25 Lutego 2023 Napisano 25 Lutego 2023 Cytat którym mógłbym zarówno pojechać na jakieś single(może skoki), jaki i pojechać też po bułki do sklepu czy czasem trasę po szutrze/asfalcie. Do tego neuron się nadaje. Do bikeparku gorzej. Cytuj
Kettler Napisano 25 Lutego 2023 Napisano 25 Lutego 2023 Dobry, wszechstronny rower, zwłaszcza w tej cenie wart zainteresowania.👍 Z tymi bułkami to trochę nie bardzo bo zaraz trzeba wozić jakąś podkowę aby przypiąć rower coby go nie ukradli. 🤔 Cytuj
NerfMe Napisano 25 Lutego 2023 Napisano 25 Lutego 2023 Jakbym rok temu nie kupił Trance 29 to bym brał tego Neurona. Na cołodziennie wycieczki w górach wygląda w tej cenie rewelacyjnie. Nie wiem tylko czemu na takim osprzęcie jest taki ciężki. Pamiętaj też, że trzeba trochę wydać na serwis zawieszenia jak sam tego nie umiesz. 1 Cytuj
adik1234 Napisano 25 Lutego 2023 Autor Napisano 25 Lutego 2023 Z tymi bułkami to racja 😀 W bikeparku dopiero bym zaczynał- czy na trochę spokojniejsze trasy da radę? Co będzie głównym ograniczeniem? Geometria ramy czy zawieszenie ? A ewentualnie jaki rower polecilibyście gdyby miał być trochę bardziej w stronę bikeparku? Cytuj
Kettler Napisano 25 Lutego 2023 Napisano 25 Lutego 2023 Neron spokojnie sobie poradzi na spokojnych trasach i na całkiem ostrych zjazdach. Bikepark czy enduro to nie moja bajka więc nie doradzę 😕 Cytuj
NerfMe Napisano 25 Lutego 2023 Napisano 25 Lutego 2023 Na spokojne trasy w bikeparku każdy rower "da radę", pytanie jak szybko. Na Trance (130/115 mm skoku) spokojnie zjeżdżam czerwone trasy np. w Bielsku i nie czuje by akurat rower mnie ograniczał. Z kolei na płaskim mazowszu wole jeździć starym rowerem na 26 calowych kołach bo jest łatwiej niż 14 kilogramową "krową". Jak nie zamierzasz bić rekordów na zjazdach i skakać nie wiadomo jak wysoko to Neuron się moim zdaniem sprawdzi, a jednocześnie nie będzie za bardzo zamulał na płaskim. Z drugiej strony ma dość wysoki przekrok i długą podsiodłówkę co może być ograniczeniem w przypadku bardziej agresywnej jazdy. 1 Cytuj
Galvatron Napisano 26 Lutego 2023 Napisano 26 Lutego 2023 Do skaknia i bardziej agresywne jazdy najlepiej nada się Bluebird, który został do tego zaprojektowany: https://velo.pl/gorskie/gorskie-zawieszone/trail-29-fs/dartmoor/bluebird-evo-29-2 Jego minusem jest dość prymitywne zawieszenie, które usztywnia się podczas hamowania. Cytuj
adik1234 Napisano 26 Lutego 2023 Autor Napisano 26 Lutego 2023 A co sądzicie o tym egzemplarzu? Co można sprawdzić na miejscu samemu oprócz tego czy rama nie była robiona ? W jaki sposób ocenić stan amortyzatora? https://www.olx.pl/d/oferta/dartmoor-bluebird-pro-29-l-CID767-IDQmONK.html Cytuj
adik1234 Napisano 26 Lutego 2023 Autor Napisano 26 Lutego 2023 22 godziny temu, NerfMe napisał: Jakbym rok temu nie kupił Trance 29 to bym brał tego Neurona. Na cołodziennie wycieczki w górach wygląda w tej cenie rewelacyjnie. Nie wiem tylko czemu na takim osprzęcie jest taki ciężki. Pamiętaj też, że trzeba trochę wydać na serwis zawieszenia jak sam tego nie umiesz. Właśnie zaczynam czytać o kosztach serwisu foxa....Co trzeba wymienić w takim standarowym rocznym przeglądzie ? Tylko uszczelniacze ? Cytuj
Kettler Napisano 26 Lutego 2023 Napisano 26 Lutego 2023 Zależy jak go eksploatujesz czy w błocie i kurzu czy tylko przy ładnej pogodzie w suchych warunkach. Okresy pomiędzy poszczególnymi serwisami są określone w godzinach użytkowania. Przy spokojnej rekreacyjnej jeździe wypada po roku rozebrać, sprawdzić, wyczyścić, dać nowy olej i uszczelki kurzowe. Cytuj
NerfMe Napisano 26 Lutego 2023 Napisano 26 Lutego 2023 Dużo też zależy w jakim terenie. Mój widelec po sezonie był mocno przetyrany, jak się okazało i coś tam więcej trzeba było zrobić. W Foxach by utrzymać gwarancję trzeba zrobić tzw. przegląd gwarancyjny i wymienić to co producent zaleca. Niektóre serwisy idą na rękę i jak coś jest sprawne to nie wymieniają bez potrzeby. Cytuj
comatus Napisano 26 Lutego 2023 Napisano 26 Lutego 2023 Ta gwarancja jest potrzebna? W sensie czy Fox'y psują się na tyle często, że warto taką gwarancję mieć. Czy lepiej ogarnąć serwis w tańszym (nieautoryzowanym) serwisie lub samemu i zaoszczędzić pieniądze? Cytuj
KSikorski Napisano 27 Lutego 2023 Napisano 27 Lutego 2023 https://www.facebook.com/[reklama-bez-zgody] Poczytaj posty o foxach i sam się zastanów 😄 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi