irowerem Napisano 25 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Czy można włożyć tylne koło do widełek i dopiero później włożyć szybkozamykacz? W sensie no całą tą cienką ośkę zakończoną wajchą, ze sprężynkami, nakrętką? Ma to jakieś znaczenie czy nie? Ogólnie chodzi mi o to czy to jest bezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 25 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 (edytowane) W tylnym kole właściwie tylko tak się da . W każdym razie tak jest wygodniej . A dlaczego miało by być niebezpieczne ? Wkładasz koło , wkładasz zacisk , dokręcasz , zamykasz . O ile dobrze cię zrozumiałem . Aha , ja zawsze zakładam koła gdy rower stoi ,,do góry nogami " . Kiedyś mechanik powiedział mi że powinno się to robić w normalnej pozycji . No nie wiem . Edytowane 25 Lutego 2023 przez WaGiant 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irowerem Napisano 25 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Ok dzięki chciałem się upewnić bo pierwszy raz zdejmowałem tylne koło, pozdro 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 25 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Co wy opowiadacie - jeszcze nie widziałem roweru na myka którego nie dałoby się założyć z "ośką" w środku - po prostu luzujesz śrubę i wszystko ładnie wskakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 25 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Nigdy nie wyciągam szpilki. Raz tak zrobiłem w plenerze i było po jednej sprężynce. Zamykam szybko zamykacz jak rower stoi z kołami na ziemi. Mam większą gwarancje, że koło się dobrze ułoży no i jak jesteś w plenerze to ciężko znaleźć miejsce gdzie można postawić obrócony rower aby nie uświnić kierownicy i siodła. Poza tym teraz na kierownicy masz mnóstwo cennych gadżetów i szkoda by było je ubłocić albo poobdzierać. 🙀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Szpilkę leciutko posmarować tawotem, a zamykac tak aby było czuć opór na dłoni. Są jakieś teorie jeszcze w jakiej pozycji powinien być motylek, jest pewnie w tym jakiś sens. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 25 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Przednie jak najbardziej da się ze szpilką ale z tyłu mi zawsze jakoś haczy . Zresztą autor tematu nie pytał czy się da z tylko czy można bez . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzyk69 Napisano 25 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Dżizas, nawet nie wiedziałem że to można zakładać bez szpilki 🙂 Ja od zawsze, obydwa koła zakładam ze szpilkami - i nigdy nie miałem żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincek Napisano 25 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Ja zakładam do góry nogami, ale zakęcam na ziemi. Obrabacam się do tego trzy razy w prawo, a później spluwam przez lewe ramię cztery razy - tak by wyszło w sumie 8. Następnie biorę książkę do matmy, bo zawsze miałem z nią problemy... Łatwizna! Litości, problemy pierwszego świata... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Niestety ale przy tych nowych przerzutkach tylnych ciężko włożyć w ogóle koło tylne. Z zaciskiem to już chyba niemożliwe. Choćby przy mojej Rd m5100. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi