irowerem Napisano 25 Lutego 2023 Napisano 25 Lutego 2023 Czy można włożyć tylne koło do widełek i dopiero później włożyć szybkozamykacz? W sensie no całą tą cienką ośkę zakończoną wajchą, ze sprężynkami, nakrętką? Ma to jakieś znaczenie czy nie? Ogólnie chodzi mi o to czy to jest bezpieczne. Cytuj
WaGiant Napisano 25 Lutego 2023 Napisano 25 Lutego 2023 (edytowane) W tylnym kole właściwie tylko tak się da . W każdym razie tak jest wygodniej . A dlaczego miało by być niebezpieczne ? Wkładasz koło , wkładasz zacisk , dokręcasz , zamykasz . O ile dobrze cię zrozumiałem . Aha , ja zawsze zakładam koła gdy rower stoi ,,do góry nogami " . Kiedyś mechanik powiedział mi że powinno się to robić w normalnej pozycji . No nie wiem . Edytowane 25 Lutego 2023 przez WaGiant 1 Cytuj
irowerem Napisano 25 Lutego 2023 Autor Napisano 25 Lutego 2023 Ok dzięki chciałem się upewnić bo pierwszy raz zdejmowałem tylne koło, pozdro 😉 Cytuj
RabbitHood Napisano 25 Lutego 2023 Napisano 25 Lutego 2023 Co wy opowiadacie - jeszcze nie widziałem roweru na myka którego nie dałoby się założyć z "ośką" w środku - po prostu luzujesz śrubę i wszystko ładnie wskakuje. Cytuj
Kettler Napisano 25 Lutego 2023 Napisano 25 Lutego 2023 Nigdy nie wyciągam szpilki. Raz tak zrobiłem w plenerze i było po jednej sprężynce. Zamykam szybko zamykacz jak rower stoi z kołami na ziemi. Mam większą gwarancje, że koło się dobrze ułoży no i jak jesteś w plenerze to ciężko znaleźć miejsce gdzie można postawić obrócony rower aby nie uświnić kierownicy i siodła. Poza tym teraz na kierownicy masz mnóstwo cennych gadżetów i szkoda by było je ubłocić albo poobdzierać. 🙀 Cytuj
Gość Napisano 25 Lutego 2023 Napisano 25 Lutego 2023 Szpilkę leciutko posmarować tawotem, a zamykac tak aby było czuć opór na dłoni. Są jakieś teorie jeszcze w jakiej pozycji powinien być motylek, jest pewnie w tym jakiś sens. . Cytuj
WaGiant Napisano 25 Lutego 2023 Napisano 25 Lutego 2023 Przednie jak najbardziej da się ze szpilką ale z tyłu mi zawsze jakoś haczy . Zresztą autor tematu nie pytał czy się da z tylko czy można bez . Cytuj
bzyk69 Napisano 25 Lutego 2023 Napisano 25 Lutego 2023 Dżizas, nawet nie wiedziałem że to można zakładać bez szpilki 🙂 Ja od zawsze, obydwa koła zakładam ze szpilkami - i nigdy nie miałem żadnych problemów. Cytuj
vincek Napisano 25 Lutego 2023 Napisano 25 Lutego 2023 Ja zakładam do góry nogami, ale zakęcam na ziemi. Obrabacam się do tego trzy razy w prawo, a później spluwam przez lewe ramię cztery razy - tak by wyszło w sumie 8. Następnie biorę książkę do matmy, bo zawsze miałem z nią problemy... Łatwizna! Litości, problemy pierwszego świata... 1 Cytuj
Adam55 Napisano 2 Marca 2023 Napisano 2 Marca 2023 Niestety ale przy tych nowych przerzutkach tylnych ciężko włożyć w ogóle koło tylne. Z zaciskiem to już chyba niemożliwe. Choćby przy mojej Rd m5100. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi