mes1234 Napisano 24 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 (edytowane) Kross esker 1.0 z przebiegiem kilkudziesięciu kilometrów. Wymieniłem korbę z kwadratu na HTII. Fabrycza korba FSA lekko mi falowała na kwadracie więc odsprzedałem. Pozbyłem się jej bo nie mogłem wytrzymać ciągłego ocierania łańcucha o przednią przerzutkę. Dodam, że rower serwisowany w kilku miejscach i żaden spec nie dostroił przerzutki zadowalająco. Uciekałem się nawet do rozginania przedniego wózka przerzutki. Uprzedzę pytania, nie robię ekstremalnych przekosów typu 2x1 czy 1x8. Zamontowałem suport BB-RS500 + korba Claris FC-R2000. Podniosłem przerzutkę o parę milimetrów żeby zgrywała się z nową korbą. Wyregulowałem, połówki oczywiście działają. Teraz do sedna, jak wrzucam na duży blat to ciągle czuję "chrobotanie" w pedałach. Patrząc z góry na łańcuch to na biegu 2x5 mam prawie idealną linię łańcucha i jest w miarę znośnie. Każdy kolejny bieg wyżej powoduje wibracje które odczuwam w pedałach. Z napędu nie słychać jakiś większych hałasów. Pamiętam jak kiedyś wymieniałem w starej szosie łańcuch to miałem podobne odczucia chrobotania bo nie był spasowany ze starą korbą i kasetą ale po x kilometrach wszystko się dotarło. Teraz mam zagwozdkę bo przecież tutaj wszystko jest praktycznie nowe więc nie ma co się spasować jak każdy komponent ma zaledwie kilkadziesiąt kilometrów przebiegu. Edytowane 24 Lutego 2023 przez mes1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 24 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 Nowy suport czy używany? Gładko chodzi łożysko od strony blatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mes1234 Napisano 24 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 (edytowane) Wszystko nowe z pudełka z fabrycznym smarem. Wszystko chodzi bez oporu. Zdejmowałem korbę i wsadzałem palec w łożysko bo też myślałem, że może cos źle skręciłem albo fabrycznie było zepsute. Jutro jeszcze mam plan rozkuć łańcuch i zrobić gruntowne czyszczenie napędu bo jeszcze jest na fabrycznym smarze + oliwka. Edytowane 24 Lutego 2023 przez mes1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 24 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 Od tego zacznij. Ten fabryczny, gęsty smar lubi łapać piach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mes1234 Napisano 25 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Okazało się, że problemem był łańcuch. Fabrycznie miałem HG40 i chyba był jakiś felerny bo po dokładnym wyczyszczeniu i przesmarowaniu wiele się nie zmieniło. Pojechałem do sklepu i kupiłem KMCx8.93. Teraz wszystko chodzi płynnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miner Napisano 25 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Ja miałem to samo na 3x10 i 3x9 - aż było czuć pod stopami, a na stojaku wibrowało całą ramą. Cały napęd Shimano z łańcuchem Shimano...Zmiana na KMC X10.73 i problem zniknał od ręki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi