pdz Napisano 24 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 (edytowane) Witam Rowerem jeżdżę regularnie, cały rok o ile tylko pogoda pozwala. Jest to głównie MTB HT , w weekendy jakiś wypad do lasu a jak jest ciepło jakaś szosa. Nogi mam całkiem mocne, natomiast góra a głównie brzuch, plecy i może trochę ręce są zbyt słabe, odczuwam to głównie na szosie. Poszukałem, poczytałem i wymyśliłem sobie, że fajnym ogólnorozwojowym urządzeniem będzie ergometr - wioślarz. Pytanie do osób, które mają takie urządzenie, czy tak jest ? a jeżeli tak to jakich modeli używacie , co jest warte polecenia do treningu 2-3 razy w tygodniu po 30-60 minut ? Czytam w necie , to generalnie wg. opinii wszystko jest szajsem i tylko Concept 2 za sporo kasy jest dobry. Jakie są Wasze opinie , pytanie głównie do osób, które mają jakieś urządzenie dłużej i mogą się wypowiedzieć co do trwałości modelu, gwarancji, serwisu i dostępności części ? Jeżeli jednak nie ergometr to co polecacie ? Jakieś ćwiczenia ? Pompki, brzuszki, inne - jakie ? A może inne urządzenie ? Od razu dodam, że siłownia nie wchodzi w grę, nie lubię 😉 Edytowane 24 Lutego 2023 przez pdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 24 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 Cytat Jeżeli jednak nie ergometr to co polecacie ? Jakieś ćwiczenia ? Pompki, brzuszki, inne - jakie ? Zestaw hantli 2x20 + ławka regulowana + ćwiczenia z obciążeniem własnego ciała Wydasz kilka stów a możliwości treningowe o niebo większe 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt80 Napisano 24 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 Wioślarz jest bardzo fajnym urządzeniem do treningu, ale tylko na nim silnej góry nie zbudujesz. Pompki, dipy, podciąganie. Na poręczach można robić różne kombinacje. Do tego gumy i hantle bądź ketle. Ławka spoko ale nie jest konieczna. Na początek zainwestowałbym w poręcze i gumy. Fajne są też miejsca do ćwiczeń na świeżym powietrzu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi