Eathan Napisano 23 Lutego 2023 Napisano 23 Lutego 2023 (edytowane) Po tym, jak ostatnio popsułem klamkę BL-M7100 zacząłem zgłębiać temat części zamiennych Shimano. W moim przypadku pękła membrana. Niestety dups (na zdjęciu) nie do kupienia. Szkoda, bo konstrukcja klamki i wymiana tego element jest banalna. Szukając części trafiłem na ofertę na Aliexpress. Tylko tam można kupić ten element. Ceny z kosmosu, bo mówimy o 80-90 zł (często plus wysyłka). Dodam, że nowa klamka to 160 zł. Szukając na Aliexpress trafiłem na coś takiego https://pl.aliexpress.com/item/1005004644676654.html?gatewayAdapt=glo2pol Wygląda na to, że nasi bracia z państwa środka wpadli na genialny pomysł biznesowy. W skrócie: zakup nowej oryginalnej klamki, rozbiórka na części pierwsze wg. dokumentacji, sprzedaż pojedynczych części. No i w tym przypadku mamy wyjaśnienie skąd takie ceny za membranę. membrana - 132 zł, tłoczek - 56 zł, plastikowe prowadnice klamki - 126 zł, sprężynka - 26 zł, korekt odpowietrznika - 23 zł, obudowa klamki - 149 zł, ośka klamki - 28 zł, element plastikowy (nie wiem, jak się nazywa) - 56 zł, popychacz tłoczka - 22 zł, Łącznie mamy: 618 zł. Na liście brakuje samej klamki, którą też ulega uszkodzeniu. Patrząc po sposobie wyceny pewnie ze 140 zł. Czyli 760 kontra 240 nowa klamka. Ponad 300% przebicia. U mnie w BL-m7100 padła membrana. W starej klamce BL-M8000 też membrana + prowadnice (pęknięte i wytarte, wyszło przy rozbiórce). Czyli 260 zł + wysyłka. Drożej niż nowa klamka z darmową wysyłką z Allegro. W sieci widziałem sporo postów o awarii dotyczących klamek Shimano. Głównie pada to: - samej klamki (złamana) (140 zł), - membrany (132 zł), - tych plastikowych prowadnic (126), Jednym słowem sprzedaż 2 części daje minimalny zysk na inwestycji w nową klamkę. Każda następna część z danej klamki to już czysty zysk. Wiadomo, że z punktu widzenia klienta nikt nie kupi np. membrany + prowadnic, bo taniej wychodzi nowa klamka. Jednak zakup 1 części zawsze jest bardziej opłacalny niż kupno całego elementu. Że też nikt na to nie wpadł u nas.... Może ktoś z forumowiczów jest chętny? PS Ciekawe, jakie elementy z oferty Shimano można tak dzielić. Mowa o tych, które się faktycznie psują, wymiana polega na wymianie całości, bo nie ma części zamiennych. Edytowane 23 Lutego 2023 przez Eathan 2 Cytuj
Gość Napisano 23 Lutego 2023 Napisano 23 Lutego 2023 Ciekawy ogólny temat się zarysował. NP. jest prostownica do haka, Shimano cena kno comment, Park Tool 350PLN, SuperB 250PLN. W tym ostatnim przypadku już są wady konstrukcyjne rzekomo, ale mozna to samemu naprawić. Więc zostaje z Ali taka konstrukcja za 100PLN. Cytuj
Mihau_ Napisano 23 Lutego 2023 Napisano 23 Lutego 2023 Każdy pomysł wydaje się dobry dopóki nie trzeba płacić podatków, 😂 2 Cytuj
Kettler Napisano 23 Lutego 2023 Napisano 23 Lutego 2023 Na tym pomyśle kiedyś bazował cały przemysł używanych części samochodowych pochodzących z rozbiórki. Niestety w znacznej części został zabity przez tanie zamienniki i drogą siłę roboczą. Komu dzisiaj się chce szpachlować i szlifować uszkodzoną blacharkę albo wymieniać łożysko w piaście samochodu ? 1 1 Cytuj
Eathan Napisano 23 Lutego 2023 Autor Napisano 23 Lutego 2023 @iks sam kupiłem na Ali prostownicę do haka od ZTTO. Wygląda jak Park Tool. Kosztowała ok. 100 zł. Działa bardzo dobrze i nic więcej mi do 4 rowerów nie trzeba. @Mihau_ wiadoma sprawa. Tyle, że jak z tym pójdziesz w ramach działalności to masz koszty, bo kupujesz całe klamki, masz zysk, bo je rozbierasz i sprzedajesz w drobnicy. Wiadomo, że to nie jest temat na biznes masowy, ale z drugiej strony strona i sklep online z wejściem na cały świat. Wysyłka na inne kraje. PS Jest taki sklep https://www.sjscycles.co.uk/ który ma całkiem sporo części Shimano. Ale akurat tych klamkowych nie ma. Cytuj
JWO Napisano 23 Lutego 2023 Napisano 23 Lutego 2023 30 minut temu, Mihau_ napisał: dopóki nie trzeba płacić podatków, 😂 Ja bym powiedział, ze każdy pomysł na biznes jest dobry dopóki nie trzeba znaleźc klientów 2 1 Cytuj
Thomass13 Napisano 23 Lutego 2023 Napisano 23 Lutego 2023 4 godziny temu, iks napisał: Ciekawy ogólny temat się zarysował. NP. jest prostownica do haka, Shimano cena kno comment, Park Tool 350PLN, SuperB 250PLN. W tym ostatnim przypadku już są wady konstrukcyjne rzekomo, ale mozna to samemu naprawić. Więc zostaje z Ali taka konstrukcja za 100PLN. Nie zapoinajmy że jeszcze jest bitul i taki przyrzad do prostowania haka będzie o 100 tańszy a jeszcze poprawnie wykonany i tam nie trzeba nic poprawiac Cytuj
spidelli Napisano 24 Lutego 2023 Napisano 24 Lutego 2023 (edytowane) @Eathan Pomysł dobry ale to zwykly detal i żaden efekt skali. Zamiast kupować klamkę na części lepiej kupić cały nowy rower i rozebrac na części. Przecież duży producent rowerów (właściciel praw do naklejki z nazwą) nie placi 160 zł za klamkę 🤣 Nie ma za co, miłego dnia 😉😂 Edytowane 24 Lutego 2023 przez spidelli 2 Cytuj
merrd42 Napisano 8 Maja 2024 Napisano 8 Maja 2024 W dniu 23.02.2023 o 14:14, JWO napisał: Ja bym powiedział, ze każdy pomysł na biznes jest dobry dopóki nie trzeba znaleźc klientów Dokładnie tak albo kiedy w firmie pojawia się poświadczający nieprawdę sygnalista. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi