AdrianoPL83 Napisano 23 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 Witam. Zastanawiam się nad zakupem wosku do napędu rowerowego. Używałem jakiś czas Momum ale nie spełnił moich oczekiwań. Na jednym smarowaniu maksymalnie przejeżdżałem około 80 km a później mielonka. W tej chwili używam Rohloffa, jestem bardzo zadowolony ale powoli się kończy i chciałbym spróbować czegoś innego. Pozostają dwa woski które są moim zdaniem warte uwagi, - Smoove - Pro Wax Jeśli ktoś używał to może podzielić się opinią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 23 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 Mam dwa. Hanseline Wax - używam często zwłaszcza latem gdy sucho i nie jeżdżę w trudnych warunkach. Nawet daje radę Zefal ..nie pamiętam nazwy ale chyba tylko jeden wosk maja - jakoś nieufny do niego jestem. Mój niepokój budzi kolor o konsystencja. Ja stary pryk już jestem i oleje czy smary zawsze kojarzyły mi się z brudem, ciemnymi kolorami, a tutaj mam śnieżnobiałą, gęstą masę, która słabo wnika w ogniwa łańcucha i na długo zostawia białe smugi. Mam to używam, ale nie wiem czy kupił bym drugi raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 23 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 Ja po przygodzie z momum przesiadłem się na wosk soudal i jestem bardzo zadowolony, szczególnie biorąc pod uwagę cenę A z dwójki jaką wymieniasz wziąłbym pro wax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shiler Napisano 23 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 @Mihau_ masz porównanie tego soudala z pro wax-em? Właśnie jestem na kupnie. Wcześniej miałem squirt i w sumie byłem zadowolony, ale chciałem przetestować coś innego. Byłem nastawiony na pro wax ale cena soudala wyraźnie atrakcyjniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 23 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 Właśnie bezpośredniego nie mam. Jak robiłem research to został mi pro wax jako najsensowniejsza opcja. A soudala to sobie sam wymyśliłem i zaryzykowałem bo w sumie mało kto na tym jeździ więc opinii próżno szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shiler Napisano 23 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 A z jakim masz? Jaki robisz przebieg między smarowaniem? I czy szosa czy mtb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 23 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 Przesiadka była bezpośrednio z momum. Jest ciszej i wystarcza na dłużej ale za to trochę więcej syfu. Z poprzednimi porównywał nie będę bo za dużo czasu minęło żeby to zrobić obiektywnie Szosa, 150km wytrzymuje bez problemu a więcej to nawet nie próbowałem, u mnie ma być cicho podczas jazdy więc leję częściej niż trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianoPL83 Napisano 23 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 MIHAU Dzięki za propozycje jednak 150 km też trochę mało. Te dwa które podałem wytrzymują ponoć 400 km, jestem ciekaw czy ktoś z forumowiczów jest w stanie to potwierdzić. Na Rolhoffie jeżdżę 500 km dosmarowywujac po około 250 km bez czyszczenia i jest spoko. Nie chciałbym wydać 70 zł żeby okazało się że jest niewiele lepszy niż Momum bo mam tego prawie całą butelkę, używałem kilka razy i dla mnie to jest dramat. Czyszczenie napędu co drugi przejazd, nie chce mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 23 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 Nie napisałem, że wytrzymuje 150 tylko że ja po 150 smaruję. Ale mnie wkurvia nawet najmniejszy szmer z napędu i jeśli po kilku kilometrach trasy by mi coś zaczęło pracować głośniej niż akceptowalna wartość to bym do chaty wrócił Cytat Czyszczenie napędu co drugi przejazd, nie chce mi się. Po to się wosku używa żeby nie czyścić tylko dolewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianoPL83 Napisano 23 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 Ja również nie lubię, ale mam trochę większy margines na hałas niż Ty. Po dosmarowaniu przejeżdżałem jeszcze mniejsza ilość km więc dałem sobie spokój i kupiłem olej. Może ja coś źle robię, ale z tego co wiem z internetow ludzie mają podobne przebiegi na tym wosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shiler Napisano 24 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 Ja zamówiłem do testów tego soudala. Na allegro za 44 zł buteleczka 100 ml więc cena atrakcyjna. Jak mi się ten soudal nie spodoba to następny będzie pro wax 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianoPL83 Napisano 24 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 Ja zamówię Smoove, dużo ludzi go poleca więc zaryzykuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 24 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 22 godziny temu, AdrianoPL83 napisał: Dzięki za propozycje jednak 150 km też trochę mało Wosk który wystarcza na dłużej powoduje większe brudzenie się napędu. Momum jest najczystszy więc wystarcza na najkrócej. Skrajnie po drugiej stronie jest Smoove. Wystarcza na najdłużej ale jak ktoś jest estetą to właściwie co smarowanie należałoby wyczyścić łańcuch albo nawet cały napęd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianoPL83 Napisano 24 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 Ja czyszczę napęd po 500-600 km, dwa smarowania olejem Rolhoff. Pianka, szczotka i odtłuszczacz. Momum smarowalem maksymalnie 3 razy po myciu, jakieś 300km a później trzeba znowu porządnie wyczyścić, zajmuje więcej czasu, nie podoba mnie się to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi