Deli1906 Napisano 21 Lutego 2023 Napisano 21 Lutego 2023 Witam. Aktualnie jeździłem na MTB, ale szukam czegoś lepszego do całodniowych wycieczek. Czytałem o różnych modelach Graveli/MTB, ale nie mogę się zdecydować. Wstępnie wybór padł na Gravele, ale pewności nie mam czy to będzie najlepsza opcja. Generalnie rower miałby służyć do codziennej jazdy jak i dłuższych wycieczek, taka uniwersalna maszyna. Trasy różne, wiadomo trochę asfaltu, ale głównie bardziej "teren". Takie wycieczki 100km+. Tak z wymagań co do Gravela to: - 2x11(10) - możliwość założenia szerszej opony - w miarę wygodny, nie przesadnie sportowa pozycja Celowo nie podaje linków, żeby nie ograniczać się tylko do tych modeli o których czytałem. No chyba, że gravel to nie jest najlepsza opcja to może jakiś MTB. Z góry dziękuję za rady i pomoc. Pozdrawiam Cytuj
spidelli Napisano 22 Lutego 2023 Napisano 22 Lutego 2023 (edytowane) Tradycyjnie zaproponuję Gestalta 2 na Tiagrze i mechanikach; albo Gestalta 2,5 na hydraulice. Rocznik do 2022 (jak znajdziesz w sklepie) będzie tańszy od ceny z oficjalnej strony ale max opona to 35 (bez błotnika). Ten rower nadaj się do jazdy po dobrym szutrze i dziurawym asfalcie. Nie wjeżdżałbym nim świadomie w żaden "teren" ale takie całodniowe wycieczki na nim robię. Model od 2023 ma więcej miejsca na oponę - do 700x45mm. Wszystkie modele mają oczka na bagażnik z przodu i z tyłu. Ewentualnie stalowy kuzyn Gestalta czyli Nicasio 2 - Tiagra, hamulce hydrauliczne. Opona: do 700C x 35mm lub 650B x 47mm Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz w cenie poniżej oficjalnego cennika. Nie wiem, co to za "teren", moje propozycje jednak bardziej szosowo-szutrowe; z drugiej strony 100+ km to chyba jednak nie po trasie MTB I zgodzę się z przedmówcą, że taki rower nie istnieje Na szybkie przejażdżki mam Gestalta 2 na oponie 32 ale chętniej korzystam z drugiego roweru, też na Tiagrze, z oponą 40. Jest może nieco wolniejszy (korba 46/36 względem 50/34) ale ja nie lubię jak mi łeb skacze na dziurach. To jest też mój sakwowóz. A do rąbania "w terenie" używam MTB... Edytowane 22 Lutego 2023 przez spidelli Cytuj
Mihau_ Napisano 22 Lutego 2023 Napisano 22 Lutego 2023 A próbowałeś już robić te "całodniowe wycieczki głównie w terenie" rowerem bez żadnej amortyzacji? Cytuj
Chociemir Napisano 22 Lutego 2023 Napisano 22 Lutego 2023 8 godzin temu, Deli1906 napisał: . Czytałem o różnych modelach Graveli/MTB, ale nie mogę się zdecydować To może najpierw się zdecyduj... Cytuj
kipcior Napisano 22 Lutego 2023 Napisano 22 Lutego 2023 Oczywiście, że takie gravele istnieją, tylko w 10k to trzeba je sobie samemu sklecić. Amortyzacja ma swoją cenę, a bez niej w terenie jest spoko ale niekoniecznie przez 100km. Mogę polecić to co sam mam czyli Silexa 400 ale tam nie założysz szerokiej opony. Ale w zasadzie rower to do wyboru, do koloru. Do tego trzeba amortyzowany mostek Redshift i jakąś amortyzowaną sztycę. Dodatkowo w terenie fantastyczna jest szeroka kierownica z dużą flarą. Tego nie mam ale jechałem na takiej i miałem bardzo pozytywne wrażenia. I tak można spędzać cały dzień poza asfaltem. Lepszy byłby amor, najtańszy Sunotur GVX to ok 1100 zł dzisiaj tylko on waży 1,7kg a to trochę dużo. Cytuj
Zuchu Napisano 22 Lutego 2023 Napisano 22 Lutego 2023 Może zerknij na takiego Canyona, akurat jest w promocji. Canyon Grizl 6 suspension. Rower typowo do jazdy leśnymi ścieżkami oraz okazjonalnie asfaltem. Posiada widelec o skoku 30mm, dla lepszego wybierania nierówności, karbonową sztycę, możliwość założenia opon do 45mm oraz pełną grupę GRX. Drugą opcją w jaką osobiscie bym szedł jest rower MTB z oponami 2.0. Osobiście posiadam Schwalbe Hurricane 29x2.25, super ciche i fajnie się toczą. Giant również ma w planach wypuścić gravela z amortyzatorem. Cytuj
MikeSkywalker Napisano 22 Lutego 2023 Napisano 22 Lutego 2023 Oczywiście że nie gravel. 10 tysięcy pozwala kupić lekkiego górala, i spokojnie robić nim po 100km i więcej - kwestia opon. A ze 100mm skoku widelca nie braknie Ci go jak zjedziesz z asfaltu. Przejrzyj ten temat: Większy budżet pozwala urwać coś z wagi, co będzie zdecydowanie na plus. Ale też nie ma co szaleć z gotowym rowerem - bo droższe rowery to generalnie półka tej "sportowej pozycji" której chcesz uniknąć. Cytuj
Eathan Napisano 22 Lutego 2023 Napisano 22 Lutego 2023 Potwierdzam słowa @MikeSkywalker. Na Cube LTD jeździłem trasy po ponad 200 km i spędzałem w siodle po kilkanaście godzin w terenie unikając asfaltów. Kwestia opon (używałem racing ralph i ray). Do tego wygodne siodło + ustawienie całego roweru. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi