Adam19_91 Napisano 20 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 Witam w swoim trekkingu zamontowałem kierownicę szosowa z klamkami claris. I mam problem z regulacją przedniej przerzutki. Wózek nie może wrzucić łańcucha na największą tarcze. Przeróbkę roweru robiłem rok temu i wtedy nie wiedziałem, że lewa manetka ma inny ciąg niż w mtb (prawa działa bardzo dobrze). Czy da się to jakoś uratować? Pozdrawiam Przerzutka turney fd-ty510 3 rzędowa. Manetka claris 3 rzędowa. Korba fc-ty301 48-38-28 Suport no name na kwadrat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 20 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 (edytowane) Lewa manetka ma zawsze taki sam ciąg, to przy prawych występują różnice w grupach powyżej 9s. Zacząłbym od tego czy na pewno linkę do przerzutki masz poprowadzoną w sposób określony w manualu Edytowane 20 Lutego 2023 przez Mihau_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam19_91 Napisano 20 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 Witam tak linka jest poprowadzona zgodnie z manualem sprawdzałem to kilka razy. Pod tym linkiem https://www.bikeforums.net/bicycle-mechanics/390762-mountain-front-derailleur-w-road-shifter-works-right.html twierdzą, że jest różnica między ilością wciąganej linki dla manetki szosowej i mtb. Też gdzieś czytałem, przerzutki przednie road i mtb mają różne długości dźwigni. Czy szosowa przerzutka podejdzie pod ramę trekkinga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 20 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 Ale wiesz, że turney to nie jest grupa mtb tylko "uniwersalna" i są do niej również szosowe klamkomanetki? Cytat Czy szosowa przerzutka podejdzie pod ramę trekkinga? Ma się zgadzać sposób mocowania, pojemność i najlepiej linia łańcucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Dlaczego przerzutka nie może wrzucić łańcucha na duży blat? Czy kończy się zakres ruchu przerzutki czy manetka ciągnie za mało linki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam19_91 Napisano 21 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Manetka nie pasuje do przerzutki. W skrajnej pozycji manetki wózek jest na drugim blacie. Dopiero za pomocą śruby baryłkowej napinam linkę tak by wskoczył na 3 ale wtedy nie mogę zredukować na 1 i tak to wygląda. W praktyce za pomocą 3 stopniowej manetki jestem w stanie obsłużyć dwa blaty. Pozdrawiam Jest też szosowa odmiana turneya fd-a073, która ma inną linię łańcucha inny jest tez kąt mocowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Fakt że coś jest pogmerane z tymi dźwigniami. Swego czasu do manetek na prostą kierownice tiagry 440 próbowałem założyć zmieniarkę ultegry i niestety nie działało. Dokupiłem fd r443 i działało dobrze. Teraz ta fd 443 jakoś nawet działa na manetkach 10 Rz deore xt, z tym że korba jest 2x. Sam teraz zrobiłem strzał i będę testował czy do tych manetek xt podejdzie fd 5800 żeby mieć jak bóg nakazał zmieniarkę 2x do korby rs500 dwu rzędowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtGD Napisano 22 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 A po co Ci "1" na szosie? Ustaw tak, żeby manetka obsłużyła 2 i 3. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam19_91 Napisano 23 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 ArtGD słuszna uwaga ale mam za słabą nogę na 28/38 gdy trzeba jakąś górkę pokonać. Nic kupie korbę 2 blatową 46/30 T i powinno hulać ale szczerze odradzam eksperymentowania z przerabianiem roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam55 Napisano 23 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 (edytowane) Nie taniej będzie kupić nową przerzutkę przód niż korbę? Taka 3x fd 443 kupisz na allegro za 40 zł. To 8-9 Rz Tiagra. Edytowane 23 Lutego 2023 przez Adam55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi