Skocz do zawartości

[Do 18000zł] Szosa - maratony

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

od paru lat jeżdzę na szosie, głównie płaskie trasy 100% asfalt, prawie zawsze sam.
Dodatkowo raz-dwa razy w roku startuję w ultramaratonach (+500km). 
Aktualny sprzęt to Merida SCULTURA 400 z 2017, aluminiowa na shimano 105.
Myślę, że to najwyższa pora kupić coś nowego co by mi dało radość, satysfakcję, prędkość i nowy impuls :)
Pytanie tylko co by to mogło być biorąc pod uwagę mój styl jazdy? Wzrost 181cm, waga 77kg. Jakieś porady jak wybierać taki rower? Na co zwracać uwagę?
Myślałem nad Merida Reacto 6000 lub Reacto 5000, tylko czy warto inwestować taką kwotę? Czy pozycja nie będzie zbyt agresywna na bardzo długie trasy? Może oś zupełnie innego było by lepsze niż ta merida?

Cytat

Czy pozycja nie będzie zbyt agresywna na bardzo długie trasy? 

To zależy od twoich indywidualnych predyspozycji. Najpierw określa się potrzeby i preferencje a później szuka modelu. Generalnie rowery pokroju reacto/propela są projektowane do urywania dziesiątych części sekund a nie wygodnego pokonywanie kilometrów, nie ta geometria, nie ta sztywność ramy. 

Spójrz obiektywnie na ustawienia twojego rowery, podkładki pod mostkiem i porównaj to do geometrii reacto gdzie główka ramy będzie jakieś 3cm niżej. 

Cytat

co by mi dało radość, satysfakcję, prędkość i nowy impuls :)

Z tą prędkością to się możesz zdziwić 😂

Cytat

Może oś zupełnie innego było by lepsze niż ta merida?

Biorąc pod uwagę obecną sytuację na rynku rowerów szosowych to znaczenie meridy zostalo ograniczone do suszarek w sklepowych kiblach :)

• +1 pomógł 1
  • Haha 1

Reacto to fajny sprzęt i bardzo miło wspominam. Nie była to tak sztywna decha jak propel, fajnie podjeżdżała i zjeżdżała. Różnice poczujesz-nie tylko co w prędkościach przelotowych co w sztywności ramy i reakcji na depnięcie itp. Patrząc jednak na ultra to raczej szedłbym w karbonową sculturę, tcr'a czyli coś z półki "race", ale nie bezkompromisowego. Pytanie tylko jak z tymi ultra, czy jakoś obciążasz rower jakimiś sakwami itp.? Merida podobnie jak corratec i kelly's trochę zeszli z rynku. Jeszcze w latach 2005-2010 było tego pełno. 

• +1 pomógł 1

Dzięki za odpowiedzi :)
Sakwy to jedna większa podsiodłowa (7l?) i jedna mała wielkości smartfona na ramie pod mostkiem.
Średnie jakie uzyskuję to ok. ~30km/h jeżdżąc samemu.

Aktualny rower to jedyna szosa na jakiej jeżdżę od 5 lat, stąd moje pytanie na forum, bo nie wiem jak się za to zabrać :) Głupio wydać, żeby tylko wydać. Podana kwota to górny zakres, a nie koniecznie ta, którą musze wydać, może rower sporo tańszy będzie dla wystarczający bo tych droższych i tak nie wykorzystam potencjału.

Jeżeli byście mieli wybierać do podanego zastosowania to co byście wybrali?

Edytowane przez Radek1

Właściwie to większość tu na forum (i pewnie ty) nie była by w stanie wykorzystać potencjału tej scultury 😜 Gdyby każdy kupował rower na miarę swoich możliwości to byśmy śmigali na tribanach, mustangach i vento 2 a tych pozostałych 6 koni na karbonowych areło ze stożkami. 

Scultura 400 to endurance tak trochę, wygodna pozycja itd. Pewnie sam wiesz skoro już jeździłeś 500km+ trasy i nie narzekasz. Rower masz na hamulcach szczękowych czy tarczach. 

Sama scultura już waży mało jak na al (tarczowa M ważyła coś koło 9,5kg) i nawet karbon nie będzie dużo lżejszy (jeśli będzie). Tu już twoje preferencje wchodzą i jak bardzo rower ma dać nowy bodziec do jazdy bo jedyne upgrady jaki można by mieć to tarcze jak masz szczęki (i zaraz 70 osób napiszę, że tarcze są niepotrzebne ale każdy ma swoje zdanie w tej kwestii) i karbonowa rama bo amortyzacja nierówności. Dużo, mało, nie wiem, mi wystarczyło.

A może dobre koła i opony wystarczą za bodziec, różnice powinieneś odczuć znaczną jak weźmiesz jakieś karbonowe stożki od któregoś z naszych rodzimych producentów za 3-4k. 

Rowerów trochę jest i spokojnie można poniżej 18k za dobry sprzęt, np.canyon endurance, a jak może być używany to jeszcze taniej. 

• +1 pomógł 1

Aktualnie na hamulcach szczękowych mam.
Myślałem też albo koła albo ramę, ale z kolei jak ramę to w zasadzie może nowy rower? ;)

Jakbym zdecydował się jednak nowy rower to może Orbea Orca M30i? Pozycja mniej agresywna niż Reacto chyba.

Edytowane przez Radek1

Zacznij może od określenia potrzeb? Jeździsz rowerem szosowym więc powinieneś wiedzieć na czym ci zależy, jakiej geometrii oczekujesz itd. 

To nie działa tak, że dzisiaj jeździsz dziadkowozem a kupisz coś z totalnie innej bajki "i ma być dobrze". 

A jeśli nie wiesz o co chodzi to wrzuć chociaż zdjęcie tego swojego roweru zrobione w taki sposób żebyśmy mogli zobaczyć w jaki sposób jest ustawiony, czyt. "z boku", coś jak poniżej. Super będzie jeśli dorzucisz fotkę jak wygląda twoja pozycja na rowerze. Napisz w jakim w ogóle masz rozmiarze ten rower, parametry komponentów np. mostka jeśli go wymieniałeś. Zmierz też swój przekrok. Na razie nie mamy żadnego punktu odniesienia, rzuciliśmy jakimś modelami które ogólnie są spoko ale jednak znacznie się od siebie różnią

Screenshot_20230216-110943-762.png

Edytowane przez Mihau_

Rozmiar ramy: 56
Przekrok: 84cm
Jedyne co zmieniłem to i ustawiałem to siodełko + lemondka dokupiona ;) Jak coś mam jeszcze zmierzyć to dajcie sygnał co.
Mostek fabryczny MERIDA Expert OS -5, z tego co zmierzyłem to 115mm331633313_948936116485332_6041982001724804964_n.thumb.jpg.95b0d596f2951866a5181079850543e1.jpg

Edytowane przez Radek1

Cytat

Rozmiar ramy: 56

Doprecyzujmy bo nie wiem jak się zachować - czy mowa o 56 jako długości rury poziomej czy "rozmiarze 56", który według meridy ma 575 poziomej?

BTW potrzebujesz roweru, który można określić mianem dziadkowozu, canyon endurace, giant defy, cannondale synapse, trek domane, specialized roubaix itd. Ewentualnie z mniej popularnych rose reveal, sensa giulia gf

• Haha 1

• 2 tygodnie później...
W dniu 25.02.2023 o 16:49, Radek1 napisał:

Zastanawiałem się nad Canynon Endurace CF SL 8 w rozmiarze M?
Warto zastanawiać się nad Di2?

Czy warto to zależy od tego czy po sprawdzeniu cen komponentów di2 uznasz że cię stać na wymianę. Niektóre z nich kosztują 4-5x tyle co mechaniczne.