girek Napisano 14 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Hejka Mam starego Krossa Voyage, od dłuższego czasu prawie nie używany. Nigdy nie ruszałem korby i suportu. Pytanie brzmi - czy Waszym zdaniem w tym rowerze jest typowy suport na kwadrat czy jakiś inny wynalazek? Czy to będzie się odkręcało tak jak w typowym kwadracie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 14 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Tak, to typowy suport na kwadrat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
girek Napisano 14 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie o kierunek odkręcania bo pierwszy raz widzę taką dziwną nakrętkę przy samym suporcie. Czy jest możliwe, że to jest inny standard niż BSA i w związku z tym inny kierunek odkręcania? Niestety nigdzie nie mogę namierzyć specyfikacji tego roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 14 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 BSA to standard mufy, a nie suportu. Tu po prostu nie masz suportu pod standardowy klucz do suportów, z wielowypustem. Ale mufa powinna być BSA. Nie wiem czy jest sens kupować specjalny klucz, taki hakowy, czy może nie lepiej oddać to do serwisu, albo wspomóc się żabką. Jak latami było to nie ruszane może być wesoło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
girek Napisano 14 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Spróbuję żabką, a co tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 14 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Potrzebujesz klucz do suportów FAG https://bitul.pl/pl/p/KLUCZ-DO-SUPORTU-KINEX-THUN-FAG BB021/94 Jak napisał @MikeSkywalker nie ma sensu takiego kupować. Tylko raz go użyjesz, bo nowy suport już będzie najprawdopodobniej na typowy klucz: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 14 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Prawą stronę odkręcasz w prawo lewą w lewo, potrzebujesz klucz do ściągania ramion korby na kwadrat, po udanej próbie ich demontażu, odkręcasz suport, możesz tam sobie nawet wsadzić hollowtecha dwa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 14 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 3 godziny temu, MikeSkywalker napisał: Nie wiem czy jest sens kupować specjalny klucz, taki hakowy, czy może nie lepiej oddać to do serwisu, albo wspomóc się żabką. Jak latami było to nie ruszane może być wesoło. Miski są tu z tworzywa sztucznego i raczej problemu być nie powinno. Oczywiście sama mufa mogła w środku nieco skorodować, ale nie sądzę, że odkręcenie będzie wymagało wielkiej siły. Można tą żabką spróbować, bo jest za co złapać, ale jak nie będzie szło to serwis. Jednak dedykowanym kluczem to zupełnie inna robota. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi