tomstar Napisano 10 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 Witam. Posiadam starą szose Treka Alpha one.one z 2011 roku. Podczas czyszczenia sterów zgubiłem jedną plastikową podkładkę. Nie mogę takiej znaleźć. Te stery są dość specyficzne i nic nowego nie mogę dopasować. Nie chcę wymieniać sterów, bo rama jest świeżo po malowaniu i nie chcę uszkodzić lakieru wymieniając miski. Czy ktoś z Was ma taka podkładkę? Uratowalibyście mi życie. To ta na zdjęciu w dolnym rzędzie po prawej. Jej wymiar to: średnica zewnętrzna 39mm średnica wewnętrzna otworu 34mm grubość 1mm Drugie pytanie czy jest ona niezbędna. Wkłada się ją na koniec, wskakuje w drobną szczelinę w główce ramy i ona jakby utrzymuje całe stery na miejscu. Ale jak skręcę widelec i mostek to stery i tak ładnie się ściskają. Nie zauważyłem luzu. Czy coś złego się stanie jak jej nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 10 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 Mi to wygląda na uszczelkę lub jakiś dystans. Po coś ona tam była. Jak skręcisz bez tego elementu, to pokrywa nie szoruje Ci po misce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomstar Napisano 10 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 To było u góry i u dołu, zamykało stery, tak jakby trzymało żeby nie wyleciały po ściągnięciu widelca. Ta podkładka wchodzi w rowek w ramie, tak wklikuje się na miejsce. Nie zalozyłem jej na górze i nie zauwazyłem luzów. Ale wolałbym żeby tam była, skoro ktoś ja tam zamontował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 10 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 (edytowane) To dodatkowe uszczelnienie, coś na zasadzie uszczelki w łożyskach maszynowych, spotkałem się z tym parę razy na serwisie. Możesz bez tego jeździć, ale będziesz musiał częściej zaglądać do łożyska. edit: Zaraz, zaraz... Dopiero po chwili dokładniej przyjrzałem się zdjęciu. Czy to przypadkiem nie są rozebrane łożyska? Wygląda tak, jakbyś przy demontażu wyciągał je po kawałku, a nie w całości i brakuje tutaj bieżni o większych średnicach. Nie zostały w ramie...? Edytowane 10 Lutego 2023 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomstar Napisano 10 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 (edytowane) To wszystko było niezależnie od siebie, osobno wkładane do miski. Najpierw szły kulki, potem ten mały, metalowy stożek, który prowadzi kulki i na koniec właśnie tak podkładka, która wszystko trzyma. Od góry i od dołu tak samo. Od góry dodatkowo jeszcze ten srebrny pierścień szedł na koniec i stożek pod mostek. To wszystko nic więcej nie ma. Tutaj kulki sa na odwrót, nie wkłada ich się kulkami do ramy tylko na zewnatrz i na nie te małe stożki, tak jakby kulki to nich chodziły. Dziwne to rozwiązanie i żałuję, że nie wymieniłem całych sterów przed malowanie. Edytowane 10 Lutego 2023 przez tomstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 10 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 Ok, w specyfikacji napisali tak: "Częściowo maszynowe, zintegrowane łożyska 1-1/8"" Czyli to taki miks sterów klasycznych z łożyskiem maszynowym, gdzie w ramie jest zintegrowana bieżnia, w którą wkłada się koszyk z kulkami, potem drugą bieżnię i zamyka plastikowo-metalowych uszczelnieniem. Tak jak pisałem, możesz bez tego jeździć, ale bardzo szybko zasyfi lub wypłucze się smar w łożysku. Na Twoim miejscu po prostu dopasowałbym to uszczelnienie z jakiegoś starego łożyska 1 1/8" i tyle. Jak nie masz, to zapytaj w lokalnym sklepie, pewnie będą mieć coś w złomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomstar Napisano 10 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 Ok, coś wymyślę. W sklepie nie mieli. Może wytnę taką samą ze starej karty płatniczej? Twardość i grubość jest taka sama, bardzo podobny materiał. A może ta podkładka być metalowa czy musi być plastikowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 10 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 Też jak kolega napisał - uważam, że to zwykła uszczelka "kurzowa". Ja bym coś tam dodrutował z "gumy i plastiku". "Plastik" po prostu jest bardziej "plastyczny" i lepiej uszczelnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomstar Napisano 10 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 Ok, dzięki. Ale jakby ktos takie cos znalazł u siebie to z przyjemnościa przygarnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 10 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 Zaraz będę szedł babrać się z przerzutką, to zerknę do pudełka pod tytułem "Przydasie", jakieś stare łożyska sterów tam były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomstar Napisano 10 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 Ok. Zmiana planów. Okazało się, że rama idzie do poprawek więc mogłem wybić miski. Teraz muszę dobrać nowe stery. Jak szukać? Rama ma 34mm średnicy w środku. Widelec ma 30mm na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi